Jaro je tu a s ním i jedna z nejúžasnějších bylinek – medvědí česnek. Ten najdete právě teď v našich lesích, ale i obchodech, do kterých ho dováží Titbit, specialista na ovoce, zeleninu a bylinky. V čerstvém stavu se dají použít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Dá se přidat do pomazánek, polévek, k masu, těstovinám, bramborám nebo do velikonoční nádivky. Slušet a chutnat bude i v oblíbeném salátu připraveném jako lehký oběd nebo večeře. Vyzkoušejte jaro přímo na talíři.
Caesar s medvědím česnekem
Recept na tento salát je příbuzný slavného salátu Caesar. Mají hodně společného, chuťově je navíc vyšperkovaný zelenými lístky v dresingu. Lehká česneková chuť bylinky funguje ve spojení s ostatními ingrediencemi přímo neskutečně.
Pro 4 osoby budete potřebovat tyto ingredience:
20 g medvědího česneku (menší svazek)
1 stroužek česneku
30 g majonézy
150 ml mléka
3 ančovičky
10 g strouhaného parmezánu
2 lžíce šťávy z citrónu
sůl
pepř
1 římský salát
krutony (ze 4 plátků toastového chleba)
1 velké kuřecí prso
klíčky na ozdobu
Kuře nakrájejte na kousky, osolte a opepřete. Opečete na pánvi. Ručním mixérem společně rozmixujte mléko, majonézu, medvědí česnek, ančovičky a parmezán. Vytvoříte krásnou zelenou emulzi. Dochuťte citrónem, solí a pepřem. Zamíchejte do opláchnutého natrhaného salátu. Přidejte opečené krutony, opečené kuře a ozdobte klíčky. Navrch posypejte hoblinami parmezánu, trochou ančoviček a kdo má rád, třeba i opečenou slaninou. Můžete podávat.
TIP: Nemáte zahrádku ani les, kde medvědí česnek nadivoko roste? Nevadí, firma Titbit pro vás medvědí česnek vypěstovala. Navíc jsou bylinky zabaleny tak, že zůstanou dlouho čerstvé. Vyzkoušejte nové praktické balení i dalších řezaných bylinek, jako je pažitka, aromatická bazalka, osvěžující máta, exotický koriandr a další. Ve vlhkém ubrousku se dají v lednici skladovat i několik dní.
Více bylinek včetně receptů najdete na www.titbit.cz.