ijournal.cz

Zázrak v kuchyni za pár minut? Díky balzamikovým krémům Kalamáta Papadimitriou je to hračka

red Zdroj: Kalamáta Papadimitriou 24.4.2017 Gastronomie

Podle počasí to vypadá, že jsme ze zimy skočili rovnou do léta. Slunečná obloha a vysoké teploty svádí k lenošení na zahradě, nejlépe s rodinou nebo přáteli. Čím ale pohostit návštěvu a netrávit přitom hodiny v kuchyni? Ubrousek, který by se sám prostřel, sice zatím nikdo nevynalezl, ale Kalamáta Papadimitriou přináší pomocníky, se kterými je to v kuchyni téměř stejně snadné. Řecké balzamikové krémy v pěti skvělých příchutích z každého jídla okamžitě vykouzlí gastronomický zážitek.

S novou sezónou přichází také nové recepty. O přípravu těch letošních se podělili řecký šéfkuchař Alexandros Papandreou a česká bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchyni.cz. Výsledkem je vynikající menu, ze kterého si vyberou snad úplně všichni. Kombinuje recepty z masa, polévky, saláty a nezapomíná ani na sladkou tečku na závěr.

Není tedy nic jednoduššího, než si za pomoci balzamikových krémů připravit třeba mrkvový salát s prosciutto chipsy, polévku z pečených paprik, tortillu plněnou kuřecím masem nebo grilované kuřecí špízy s arašídovou omáčkou. Kdo si svůj život neumí představit bez trochy cukru, určitě ocení karamelový dezert s mascarpone a směsí oříšků.

Balzamikové krémy najdou své využití opravdu v každé domácnosti, ať už ji obývají milovníci masa, zeleniny nebo sladkých dezertů. Marinádu na maso nebo obyčejný sendvič pozvedne na vyšší úroveň krém s příchutí BBQ nebo chili. Zeleninový salát nebo grilovaná ryba zase vyžadují svěží doplněk, a přesně proto je tu krém s pomerančem a citrónem. Je libo spíš hustou polévku či nadýchaný dezert? Pak nesmí chybět fíkový balzamikový krém.

Dobrou zprávou je, žádný z krémů Kalamáta Papadimitriou neobsahuje lepek. Všechny jsou navíc zcela bez tuku a jedna porce má jen 17 kalorií. Nic tedy nebrání tomu si je vychutnávat třeba každý den. Stoprocentně přírodní složení pouze z korintských rozinek je jen dalším benefitem, díky kterému krémy získávají svou jedinečnou sladkokyselou chuť.

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou k dostání v obchodních řetězcích Billa, Tesco, Globus, Makro a Albert hypermarket. Prodávají se v praktickém 250ml balení za doporučenou cenu 99,90 Kč.

Více informací a další recepty najdete na www.papadim.com/cs.

 

Recepty řeckého šéfkuchaře Alexandrose Papandreou:

Marinovaný mrkvový salát s balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou, čerstvým koriandrem, prosciutto chipsy a čerstvým smetanovým sýrem

Mrkvový salátIngredience:

12 středně velkých mrkví

4 lžíce olivového oleje

8 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

3 lžíce čerstvých lístků koriandru

6 plátků prosciutta

200 g čerstvého smetanového sýra

2 lžíce bílého balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem

Kůra z 1 limetky

50 ml olivového oleje

Sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

V malé misce rozmícháme čerstvý smetanový sýr s balzamikovým krémem s pomerančem a citrónem. Přidáme kůru z limetky, 50 ml olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně promícháme.

Oloupeme mrkve a nastrouháme je nahrubo. Do misky s nastrouhanou mrkví přidáme 4 lžíce olivového oleje, klasický balzamikový krém, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně promícháme a necháme mrkev marinovat v ledničce po dobu 20 minut.

Plátky prosciutta umístíme na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 120 stupňů Celsia po dobu 18-20 minut, dokud proscuitto není křupavé.

Marinovanou mrkev podáváme v malých miskách. Nejlépe s čerstvým smetanovým sýrem a prosciutto chipsy. Dozdobíme lístky čerstvého koriandru.

Smažená treska v pivním těstíčku s hořčicí a jogurtovým dipem s balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

Ingredience:Smažená treska

1 kg tresky nakrájené na malé porce

250 g hladké mouky

250 ml piva

1 lžička hořčice

2 lžíce olivového oleje

Olivový olej na smažení

Jogurtový dip:

250 gramů jogurtu

2 polévkové lžíce jemně nasekané petrželky

2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru

2 stroužky česneku, jemně nasekané

2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem

Sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Den předem tresku namočíme a zbavíme zbytku soli – ponoříme ji do studené vody po dobu alespoň 9 hodin. Vodu měníme každé 3 hodiny.

V hluboké misce smícháme mouku se dvěma lžícemi olivového oleje. Pak přidáme hořčici a pivo. Vše promícháme, až nám vznikne hladké těsto. Připravíme si velkou pánev, kterou rozehřejeme na vysokou teplotu a přidáme olivový olej. Obalenou tresku smažíme z obou stran a následně jí osušíme papírovým ubrouskem.

Na přípravu jogurtového dipu vezmeme bílý jogurt a balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem. Dále přidáme drobně nakrájený česnek, petrželku a kopr. Vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.

Tresku podáváme spolu s jogurtovým dipem.

Vepřová panenka s hořčicí, s restovanými houbami s chili balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

Ingredience:Vepřová panenka

2 steaky z vepřové panenky

8 lžic olivového oleje

4 polévkové lžíce hořčice

150 g bílých žampiónů

150 g portobello žampiónů

150 g hnědých žampiónů

2 lžíce másla

60 ml chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

2 polévkové lžíce nasekané pažitky

Sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Ostrým nožem nejprve panenku překrojíme napůl a poté podélně krájíme na tenké proužky. V míse maso smícháme s hořčicí.

Na čistém prkénku nakrájíme všechny žampióny na tenké plátky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje. Přidáme houby a smažíme 3-4 minuty, osolíme a opepříme. Následně přidáme máslo a chili balzamikový krém a vaříme, dokud omáčka nezesklovatí.

Na další pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, na kterém osmahneme vepřovou panenku. Smažíme ji po dobu 6-7 minut, poté osolíme a opepříme.

Panenku vyjmeme z pánve, podáváme s omáčkou z hub a balzamikového krému. Na talíři dozdobíme nasekanou pažitkou.

 
Recepty bloggerky Romany z Naskokvkuchyni.cz:

Salát se zálivkou z citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou a pekanovými ořechy

Ingredience:

citrusovysalat1 vanička salátů mix rukola/polníček

1 červený grep

Hrstka pekanových ořechů

Francouzská bageta

Přepuštěné máslo

Bylinková sůl

Zálivka:

Šťáva z grepu

2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem

1 lžíce medu, sůl, pepř

Postup:

Grep okrájíme a vyfilírujeme. Filátka dáme stranou a ze zbylého grepu do misky vymačkáme šťávu. Šťávu přelijeme do malého rendlíku a svaříme spolu s balzamikovým krémem, medem, solí a pepřem na hustší zálivku. Zálivku necháme vychladnout.

V misce zatím promícháme salát s nasekanými pekanovými ořechy a filátky z grepu. Vzniklý salát polijeme zálivkou a důkladně promícháme. Na pánvi rozpustíme trochu přepuštěného másla, na kterém opečeme plátky bagetky, které posypeme bylinkovou solí.

Salát servírujeme na talíř s bagetkami. Můžeme ho ještě dozdobit celými pekanovými ořechy.


Polévka z pečených paprik s klasickým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

Ingredience:polevka

3 červené papriky

2 střední rajčata

2 stroužky česneku

1 žlutá cibule

1 střední brambora

750 ml zeleninového vývaru

100 ml smetany ke šlehání

1 lžička klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

1 lžíce přepuštěného másla

Pepř, sůl

Řeřicha na ozdobu

Postup:

Papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a dáme na plech na pečící papír. Rajčata taktéž rozpůlíme a přidáme k paprikám. Stroužky česneku necháme neoloupané a přidáme na plech. Vše pečeme na 200 stupňů Celsia 25-30 minut.

Mezitím na přepuštěném másle v hrnci osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když hezky zezlátne, přihodíme na kostky nakrájenou oloupanou bramboru. Necháme ji trochu osmahnout a zhruba po minutě zalijeme zeleninovým vývarem.

Upečené papriky a rajčata dáme do mísy, kterou zakryjeme potravinářskou fólií, kde je necháme zapařit. Po několika minutách je oloupeme a spolu s rajčaty a oloupaným česnekem vhodíme do vývaru.

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme balzamikový krém, osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme smetanou ke šlehání.


Kuřecí maso s letním salátem v tortille s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

Ingredience:tortilla

1 kg kuřecích stehen

3 šalotky

2 stroužky česneku

1 lžíce přepuštěného másla

3 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

1 lžíce tmavé sojové omáčky

Špetka římského kmínu

Sůl, pepř

4 tortilly

Mix salátů polníček/rukola

10 cherry rajčátek

100 g čerstvého sýru

Postup:

Kuřecí stehna osolíme a opepříme. Pečeme je v troubě na 180 stupňů 40 minut zaklopené pokličkou. Po uplynutí doby odklopíme pokličku a pečeme zhruba 20 minut, dokud kůže nezezlátne. Po vychladnutí stehna obereme a maso rukama natrháme na drobná vlákna.

Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Když hezky zezlátne, přidáme na plátky nakrájený česnek, protlak, cukr, balzamikový krém a sójovou omáčku. Vše necháme provařit. Směs na maso dochutíme solí, římským kmínem a pepřem podle vlastní chuti.

Obrané maso přidáme do omáčky a důkladně promícháme. Tortillu si nahřejeme chvilku na pánvi, poklademe jí salátem, rajčaty, rozdrobeným čerstvým sýrem, masem a zarolujeme.


Kuřecí špízy s klasickým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou a s arašídovou omáčkou

Ingredience:kurecispizy

500 g kuřecích prsních řízků

1 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžíce vody

1 lžíce hnědého cukru

2 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

2 lžíce tmavé sójové omáčky

2 stroužky česneku

1 lžíce sezamového oleje

½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky koření pěti vůní

Olivový olej, koriandr, sezamová semínka


Arašídová omáčka:

100 g arašídového másla

150 ml kokosového mléka

100 ml kuřecího vývaru

1 najemno nasekaná červená chilli paprička

2 lžíce sójové omáčky

1 lžíce šťávy z limety

Postup:

V míse smícháme škrob, vodu, cukr, klasický balzamikový krém a sójovou omáčku. Česnek utřeme nebo nasekáme najemno. Do marinády přidáme česnek, sezamový olej, zázvor, koření pěti vůní a důkladně vše promícháme.

Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na proužky. Naložíme ho do marinády a necháme v lednici nejméně hodinu odležet. Maso napícháme na dřevěné špejle a smažíme na olivovém oleji na pánvi nebo opékáme na grilu.

Mezitím připravíme arašídovou omáčku. V rendlíku zlehka svaříme všechny ingredience dohromady, až nám omáčka začne houstnout.

Hotové maso ozdobíme sezamovými semínky a koriandrem. Podáváme s arašídovou omáčkou.


Karamelový dezert s mascarpone a zkaramelizovanými ořechy s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

Ingredience:

100 g karamelových sušenekkaramelovydezert

200 g smetany ke šlehání

1 – 1 a ½ lžíce moučkového cukru

200 g mascarpone

½ lžičky citrónové kůry

Několik kapek vanilkového extraktu

1 lžička olivového oleje

50 g směsi oříšků

1 lžíce agávového sirupu

1 lžička fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

Špetka soli

Postup:

Sušenky v hmoždíři roztlučeme na prášek a nandáme na dno skleniček.

V robotu si ušleháme smetanu do tuha. Poté k ní zlehka zašleháme moučkový cukr, mascarpone, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Krém rovnoměrně rozdělíme do skleniček.

Na rozpálenou pánev dáme olivový olej a zlehka na ní opražíme oříšky. Když trochu zezlátnou, přidáme agávový sirup, balzamikový krém, špetku soli a necháme zkaramelizovat.

Dezert ve skleničkách nazdobíme zkaramelizovanými oříšky.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Kalamáta Papadimitriou