Recepty z Parmigiano Reggiano DOP
Bramborový salát s Parmigiano Reggiano DOP
6 středně velkých brambor na salát
1 mrkev + 1 petržel
hrst velkolisté petrželky – najemno nasekané
75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce majonézy
1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel, a stejně tak jako brambory, vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl. Hotový dressing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.
Zapékané roštěnky s křenem a Parmigiano Reggiano DOP
600 g roštěné
100 g nastrouhaného křenu
100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
4 lžíce tatarské omáčky
špetka soli, špetka pepře a špetka mletého koriandru
1 lžíci oleje
Postup přípravy receptu:
Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji.
Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme.
Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova.
Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.
Recepty Asiago DOP
Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
Suroviny:
1 kg vepřové plece
300 g mletého masa
2 cibule
100 g pancetty
1 dcl bílého vína
200 g sýra Asiago DOP
2 mrkve, 1/2 celeru
100 g čerstvého másla
0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
sůl, čerstvě mletý černý pepř, šalvěj, rozmarýn
Postup:
Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme.
Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.
Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem Asiago
1 celé kuře (1 kg)
1 palička česneku
1 l smetany na vaření
50 g másla
400 g sýra Asiago DOP
sůl
Postup přípravy receptu
Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.
Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený.
Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka). Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.
Recepty s Gorgonzolou DOP
Hovězí tatarák s omáčkou z Gorgonzoly Dolce DOP
400 g hovězího masa – nejlépe svíčkové
100 g sýra Gorgonzola Dolce DOP
50 ml mléka
1 citron
1 šalotka – najemno nakrájená
balzamikový ocet
sůl, pepř
řapíkatý celer, pažitka, kapary
extra panenský olivový olej
toustový chléb
Postup:
Řapíkatý celer oloupeme, nakrájíme na tenké 5 cm dlouhé proužky a dáme do nádoby se studenou vodou a ledem. Nakrájíme (nebo naškrábeme) maso najemno, přidáme olej a kapary, dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a octem. Vše dobře promícháme. V mléku si rozpustíme a rozmícháme Gorgonzolu. Na talíře rozdělíme hovězí tatarák, na něj rozprostřeme řapíkatý celer a přelijeme omáčkou z Gorgonzoly.
Toasty připravíme nejlépe nasucho, případně zakápneme trochou olivového oleje.
Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou
Těsto na lívance:
750 ml mléka
20 g droždí
10 g cukru
150 g špenátu (mraženého)
300 g hladké mouky
1 vejce
2 stroužky česneku
majoránka, sůl, olej na smažení
1 smetana 12%
100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP
100 g sýra Asiago DOP
4 lžíce mléka
špetka bazalky
špetka soli
Postup přípravy receptu
Těsto na lívance:
Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut.
Omáčka:
Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut.
Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.