I když se některým lidem může zdát výroba domácího burgeru jednoduchá, není to jen otázka složení masa a několika listů zeleniny v housce. Existuje několik tajemství, jak připravit šťavnatý domácí burger, který si užijete vy i vaše rodina.
Základem dobrého burgeru je kvalitní maso. Pokud máte možnost, kupte si čerstvě namleté hovězí v řeznictví. Ideální mleté hovězí by mělo obsahovat 80 % libového masa a 20 % tuku. Vyhněte se raději
takovému, které obsahuje 90 % libového masa, jelikož takový burger by mohl být příliš křehký a vysušený. Pokud preferujete vegetariánskou nebo veganskou stravu, můžete si jako alternativu
k masu vyrobit burger z cizrny nebo čočky.
Použijte osvědčené triky šéfkuchařů:
• Několikrát hoďte masem o kuchyňskou linku. Burger tak zůstane při pečení šťavnatý, nebude
se drolit a maso zůstane v celku.
• Po vytvarování placek udělejte ještě doprostřed masa prohlubeň – přispějete tak k rovnoměrnému propečení. Masovou placku přitlačte na gril nebo na pánev. Díky tomuto triku se vám maso nezkroutí a zachová si vámi požadovaný tvar.
• Po opečení nebo grilování nechte maso ještě chvíli odpočinout na talíři, aby si zachovalo svou šťavnatost.
• Podstatné je také správné ochucení burgeru. Základem je volba vhodné omáčky.
„Nenahraditelnou klasikou při přípravě burgerů je kečup – dodá jídlu výraznou chuť, která se dobře snoubí s masem. Kečup může také zvýraznit chuť ostatních ingrediencí, jako jsou sýr, cibule nebo okurky. Pokud grilujete, zvolte praktické balení s dávkovací membránou ve víčku, která je z pohledu hygieny ideální pro venkovní použití. Při výběru kečupu věnujte pozornost složení a kvalitě ingrediencí. Na chuti kečupu je znát vyšší podíl rajčat. Ideální je, když použitá rajčata zrála na slunci,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Inspirujte se naším receptem a potěšte své blízké burgerem lepším než z restaurace.
Hovězí burger
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut
Na 4 porce potřebujete:
600 g mletého hovězího masa
1 vaječný žloutek
1 lžičku lístků tymiánu
sůl, pepř
olivový olej
Na dohotovení:
4 bulky na hamburger
1 cibuli
hrst listového salátu
4 plátky čedaru
1 červenou papriku
4 batáty
4 brambory
olivový olej
4 lžíce majonézy Spak
1 lžíci nasekané petrželky
1 šalotku
sůl, pepř
kečup Spak k podávání
Postup: Maso dejte do mísy, přidejte žloutek, tymián, sůl, pepř a vše dobře promíchejte. Z masové
směsi pak vytvarujte 4 placky. Potřete je olivovým olejem. Batáty a brambory oloupejte, nakrájejte
na hranolky, promíchejte s troškou oleje, osolte a opepřete. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím
papírem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte dozlatova. Bulky překrojte a ze strany řezu je opečte
na suché pánvi. Šalotku nakrájejte nadrobno. Do misky dejte majonézu, přidejte petrželku, šalotku,
sůl, pepř a promíchejte. Burgry opečte na pánvi nebo grilu z obou stran dozlatova. Maso
nepropékejte příliš dlouho, aby uvnitř zůstalo růžové jako klasický steak. Na spodní díl bulek dejte
listový salát, pak po lžíci majonézy, přidejte burger, plátek čedaru, kolečka cibule a papriku. Přiklopte,
dejte na talíř, přidejte hranolky, kečup a podávejte.
Tip: K podávání můžete přidat i zelný salát. Nakrouhané zelí promněte rukama s trochou oleje a
citronové šťávy, aby zkřehlo. Přidejte majonézu, osolte, opepřete a promíchejte.
Majonéza Spak 500 ml
Díky svým vlastnostem dosahuje tato majonéza nejvyšších kvalit. Má bohatou, krémovou konzistenci
a výbornou chuť. Obsahuje 4,8 % vaječných žloutků, 50 % řepkového oleje a omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč
Master Ketchup Spak 900 ml
Tajemství lahodného kečupu v praktickém rodinném 900g balení je založeno na vysoce kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě a zrají na přímém slunci. Navíc na výrobu 100 g tohoto kečupu jich je spotřebováno více než dvojnásobek. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany.
Doporučená maloobchodní cena: 119 Kč
Vyhrajte balíček produktů zn. Spak obsahující např. Master Ketchup Spak a rajčatový protlak.
Soutěžní otázka:
Kolik gamů rajčat zrajících na přímém italském slunci je zapotřebí k výrobě 100 g Master Spak Ketchupu. Nápověda je k dohledání na webu Spak.cz.
Správnou odpověď, prosíme, pošlete do 20. srpna 2023 půlnoci na e-mailovou adresu: redakce@ijournal.cz. Do předmětu uveďte Soutěž – Spak. Vylosované výherce budeme kontaktovat emailem s podrobnostmi o zaslání výhry.