Vyhlášením absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2020 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Šestnáctý ročník má podtitul „Kupujte bio srdcem“. Cílem kampaně je zvýšení zájmu veřejnosti o bio výrobky z domácí produkce a edukace v otázce podpory lokální ekonomiky a krátkých dodavatelských řetězců.
Český trh s biopotravinami neustále roste. Podle posledních oficiálních statistik byla jejich celková spotřeba v roce 2018 4,43 miliardy korun. Meziročně tak vzrostla o 33 %. Roste také počet ekologických podniků, kterých je aktuálně téměř 5800.
„K rozvoji výroby biopotravin a ekologického zemědělství přispívá naše Ministerstvo dotací na ekologicky obhospodařované plochy a bodovým zvýhodněním výrobců biopotravin v rámci Programu rozvoje venkova. I s ohledem na budoucí podobu Společné zemědělské politiky Evropské unie má ekologické zemědělství své místo při naplňování cílů v oblasti ochrany životního prostředí stanovených Evropskou komisí. Podporujeme například i výzkumné projekty a stranou nenecháváme ani osvětovou a propagační činnost, kterou je mimo jiné právě kampaň Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Soutěž Česká biopotravina roku 2020 již zná svého vítěze
Se startem kampaně Září – Měsíc biopotravin byl zároveň ukončen devatenáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2020. Ze 150 přihlášených produktů vybrala odborná dvacetičlenná porota v čele s předsedou Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr a.s. Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:
Biovíno – nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák
Biopotraviny živočišného původu– v této kategorii zvítězil také celkový výherce soutěže – Sušené hovězí maso Mitrovský
Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu oslovila Lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku
Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem Kolekce bio bylinných čajů Květomluva – Zuzana a Radek Fryzelkovi
Steaková biomasa – po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál Jehněčí hřbet – hřebínek z Farmy Rudimov
„Cílem soutěže Česká biopotravina je zejména propagace kvalitních biopotravin mezi širokou veřejností. Snažíme se vždy ukázat, že tuzemská bioprodukce nabízí zákazníkům pestrou paletu výrobků a chutí a zároveň chceme upozornit na ty zajímavé bioprodukty, jako je právě třeba sušené hovězí. Stejně jako roste zájem veřejnosti o lokální a biopotraviny, tak roste i snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO, což bylo ostatně vidět i v letošním ročníku a jsme za to moc rádi,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.
Soutěž pořádal PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, pod záštitou ministra zemědělství a ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce již 19. rokem – od roku 2002.