První místo v 3. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare získal Lukáš Jungmann ze Střední hotelové školy z Kladna. Mladý kuchař si odnesl z celostátní gastronomické soutěže cenu v hodnotě 7 000 Kč. V živém finále se utkalo 15 nejlepších kuchařských talentů z celé České republiky. Studenti měli za úkol připravit chutnou, moderní a originální svačinu. Hlavní surovinou pro přípravu soutěžních receptů byl tuňák Rio Mare.
Student Střední hotelové školy, Vyšší odborné školy a Jazykové školy s právem státní zkoušky s.r.o. z Kladna Lukáš Jungmann zvítězil s receptem „Tuňák Rio Mare se sýrem Cottage a chia semínky“. Odborný garant soutěže Mistr kuchař Vladimír Picka a člen odborné poroty šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král udělili také druhé místo a cenu v hodnotě 5 000 Kč, a to Lence Bednářové z Valašského Meziříčí. Částkou 3 000 Kč a bronzovou příčkou ocenila odborná porota Kristínu Čurejovou ze Slavkova u Brna.
Stejná studentka obdržela rovněž od poroty složené s pořadatelů soutěže a food fotografky a food bloggerky Petry Novotné Zvláštní cenu Rio Mare a s tím spojenou cenu v hodnotě 5 000 Kč. Školy dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě jako ocenění studenti. Soutěžící a hosty provázela v průběhu finále herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Předseda poroty pořadatele a Country Manager Bolton Czechia Lukáš Mouca k úrovni soutěže uvedl: „Díky vysoké kvalitě všech finálových receptů měla odborná porota velmi náročný úkol.Tuňákové pokrmy od soutěžících jsou skvělou inspirací pro české spotřebitele, jak si jednoduše připravit chutnou a zdravou svačinku. Je to jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli soutěž Svačina roku s Rio Mare pořádat.“
Celkem letošní ročník přilákal rekordních 123 soutěžících z 35 středních škol se zaměřením na gastronomii a hotelnictví. Živé finále stále populárnější soutěže Svačina roku s Rio Mare proběhlo v pražském gastro studiu Chefparade+ (www.chefparade.cz). Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia.
1., místo, Lukáš Jungmann – Tuňák Rio Mare se sýrem Cottage a chia semínky
Suroviny (4 porce): 120 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji; 2 kelímky Cottage sýru; 80 g bezlepkového těsta; hrst rukoly; 4 ks cherry rajčat; ½ malé mrkve; 1 lžička šťávy ze sicilských citronů LiMMi. Postup: Cottage smícháme se lžící vody a semínky chia a necháme odpočívat. Z listového těsta vykrájíme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s tuňákem Rio Mare, ochutíme citronovou šťávou LiMMi. Směs smícháme s Cottage sýrem a semínky chia. Upečená kolečka z listového těsta rozkrojíme, naplníme rukolou, tuňákovou směs doplníme plátky rajčete a přiklopíme.