Na svátek všech zamilovaných, svatého Valentýna, bychom si měli v tento romantický den dopřát něco výjimečného. Co třeba něco sladkého, do čeho se můžeme zakousnout, přivřít oči a vychutnávat lahodnou chuť, která se nám pomalu rozplývá na jazyku? Vyzkoušejte Valentýnské sušenky s kávovým krémem a nebudete litovat. Spojují v sobě báječnou chuť křupavého těsta s lehce nahořklou chutí kávy a můžete je vyšperkovat třeba i čokoládou.
Příprava těsta na recept je snadná, a stejně tak i kávového krému. Jeho základ tvoří kvalitní espresso, k jehož přípravě lze použít pákový kávovar Sage The Barista Express BES875BSS s integrovaným mlýnkem. Dokonalé espresso dokáže připravit díky několika základním faktorům – čerstvě namleté kávě, správnému tlaku a stálé teplotě vody. Elektronický PID systém zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Optimální tlak pro extrahovanou kávu umí napovědět průvodce tlaku. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. Díky těmto proměnným, tedy možnosti nastavení hrubosti a dávkování, máte možnost nekonečného experimentování s přípravou kávy podle vaší chuti.
Suroviny na těsto
- 200 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 90 g kukuřičného škrobu
Suroviny na krém
- 100 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- 3 lžíce espressa
Postup přípravy
- Do velké mísy dejte cukr, mouku, kukuřičný škrob a vše důkladně promíchejte. Poté dejte změklé máslo a pomocí rukou vypracujte těsto.
- Vypracované těsto přendejte na vál, a ještě jednou ho rukama pořádně propracujte. Máslo ještě trochu povolí a vše se důkladně spojí.
- Těsto si rozdělte na čtyři kousky. Vál si posypte moukou a za pomocí válečku vyválejte placku zhruba 3 mm tlustou. Při válení si těsto vždy trochu zasypte moukou, aby se nelepilo na váleček a na vál.
- Za pomocí vykrajovátka vykrojte z těsta srdíčka a dejte je na plech s pečícím papírem. Poté pečte 8 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Po upečení dejte sušenky vychladnout.
- Mezitím, co se sušenky pečou, můžete si na ně připravit krém.
- Dvojité espresso si připravíte v kávovaru SAGE The Barista express BES875BSS. Vložte páku do nástavce na mlýnek u kávovaru THE BARISTA EXPRESS™. Na FILTER SIZE si překlikněte na funkci DOUBLE a jedním stlačením na páku si nechte namlít kávu.
- Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
- Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa.
- Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno. Abyste páku i sprchu vypláchli.
- Tři lžíce espressa přidejte do misky s máslem, cukrem a pudinkovým práškem a za pomocí šlehače vyšlehejte do krému.
- Krémem potřete sušenky a slepte je s další sušenkou. Slepené sušenky skladujte v chladu. Po pár dnech se rozleží a jsou krásně vláčné, případně je podávejte ihned, kdy jsou úžasně křehké.
- Sušenky můžete ozdobit i kousky čokolády nebo posypat moučkovým cukrem.