Nevinná klobása s muškátovou dýní a karamelizovanými jablky
4 porce
4 ks/ 600 g (Ne)vinná klobása Schneider
5 cl slunečnicový olej
200 g brambory typ C
600 g muškátová dýně
5 cl olivový olej
4 stroužky česnek
1 snítka tymián
2 dcl smetana 30%
50 g máslo, sůl, pepř
Karamelizovaná jablka:
4 ks jablka zelená nakrájená na ¼ a bez jadřince
10 g máslo
20 g cukr krupice
1 dcl pivo světlé
sůl
černý pepř (čerstvě namletý)
Postup:
Dýni rozkrájíme na ¼ i se slupkou a jadřinec vyhodíme. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, přidáme tymián a položíme na plech. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a dýni do ní vložíme. Pečeme cca 40 minut. Pak hranou lžíce dýni oddělíme od slupky a upečenou dýni stáhneme. Dýni umixujeme.
Brambory osolíme a uvaříme do měkka, slijeme vodu a rozšťoucháme. Do brambor přidáváme teplou smetanu a studené máslo. Vyšleháme do hladka. Případně dosolíme.
Přidáme teplé dýňové pyré a vyšleháme dohromady.
Na pánvi s tlustým dnem dáme rozpustit cukr. Když zhnědne, přidáme jablka na ¼ a máslo. Zalijeme pivem a necháme na slabém ohni vařit cca 10 minut do chvíle, kdy jablka změknou.
Nevinnou klobásu stočíme do šneka a opečeme na troše oleje z obou stran do zlatova.
Špejlové jelítko s plněnou bramborou a restovanou zeleninou
4 porce
2cl slunečnicový olej
2 ks brambory typ B větší kus
3 dcl creme fraiche / zakysaná smetana
100 g jarní cibulka (nadrobno)
50 g slanina (nadrobno)
sůl, pepř
1 stroužek česnek (na plátky)
50 g fazole
50 g cibule červená (na nudličky)
50 g žampiony (na čtvrtky)
50 g slanina (na kostičky)
50 g kedlubna (na kostičky)
sůl
černý pepř (čerstvě namletý)
Postup:
Brambory umyjeme a podélně nařízneme slupku kolem dokola. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a dáme je péci do měkka. Necháme je trochu zchladnout a rozřízneme na polovinu v místě, kde jsme si nařízli slupku.
Lžící vydlabeme bramboru tak, aby slupka zůstala neporušená. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, opečenou slaninu, creme fraiche, osolíme a opepříme. Hmotu dobře promícháme a naplníme do vydlabané brambory. Bramboru rozpečeme cca 8 minut v troubě.
Na pánvi opečeme slaninu, přidáme žampiony, cibuli, česnek, fazole a kedlubnu. Osolíme a opepříme.
Jelítko na mírném ohni opečeme na pánvi.