ijournal.cz

Uspořádejte typickou švédskou oslavu Midsommar se svými přáteli a rodinou

Začíná nejteplejší část roku. 21. červen je bezesporu nejdelší den v roce, pojďme společně letní slunovrat oslavit.

Letní slunovrat se slaví v mnoha zemích, ale tradici tzv. Midsommaru nejvýš zdokonalili obyvatelé Švédska, kde oslavy probíhají vždy celý víkend. Je to jeden z nejoblíbenějších švédských svátků a popularitě se vyrovná Vánocům. Zejména v severních oblastech Švédska, kde slunce vlastně nezapadá a kde je světlo i v noci.

DSC_1438

Midsommar je především svátkem jídla, pití a zábavy. Připravují se tradiční pokrmy a dodržují se mnohé zvyky jako je tanec kolem májky, příprava dekorace, pletení věnečků, hraní různých her a zpívání písničky Helan Går. K tomu všemu neodmyslitelně patří společná zábava, která podporuje pospolitost, rodinnou soudružnost a přátelství.

DSC_1449

Uspořádejte typickou švédskou oslavu Midsommar se svými přáteli a rodinou

Tradiční pokrmy

Tradiční speciality, které si Švédové připravují při oslavách letního slunovratu, jsou dostupné i u nás. Na jídelníčku nechybí sledi a vařené brambory s koprem a zakysanou smetanou, čerstvé jahody, sýr, skořicové sušenky či chléb. Popíjí se bezový nebo rebarborový sirup a pálenky různých druhů. A také pivo.

Švédské speciality, které by neměly na svátečním stole chybět

Knäckebröt Flerkorn, vícezrnný křupavý chléb má ve Švédsku dlouhou tradici. Peče se při vysoké teplotě. Hodí se ke snídani i jako svačina. Chutná jako příloha k jinému jídlu nebo jen s máslem a dle chuti s přílohou.
250 g / 39,- Kč

Sill Senap, Sill Dill, Sill Inlagd – marinovaný sleď v marinádě (hořčičné, s koprem, cibulí a mrkví). Podávejte je samotné nebo s vařenými bramborami, kysanou smetanou a pažitkou.
250 g / 39,- Kč

Lax Gravad, marinovaný losos
Kallrökt, uzený losos

Losos je nejběžnější rybou ve švédské kuchyni. Díky dlouhé severské zimě a krátkému létu seveřané konzervují maso, nejčastěji v marinádě, která dodává rybám specifickou chuť. Po rozmražení podávejte na krajíci chleba nebo s vařenými bramborami, hořčicovou omáčkou, koprem a citronem.
100 g / 69,- Kč

Vařené brambory – skvělá příloha k marinovaným rybám

Kysaná smetana – na žádném stole při oslavách léta by neměla chybět. Je dokonalá s pažitkou na vařených bramborách jako samostatné jídlo či jako příloha k rybám

Pažitka, bylinka se nejčastěji používá k ozdobení sendvičů a dochucení kysané smetany. Je významným doplněním zeleninových salátů.

DSC_1420

Typické zvyky         

Midsommar začíná již v odpoledních hodinách, kdy dospělí i děti sbírají květiny ze zahrad, luk i lesů na výzdobu májky, stolů i upletení věnečků, které nosí na hlavách. Tímto zvykem se můžeme inspirovat a vyzdobit místo oslavy i jídelní stůl čerstvými lučními květy a listy břízy popř. jiných stromů.

Kouzelná atmosféra

Hosté si dopřávají tradiční švédské pokrmy, které si vychutnávají u dlouhých stolů, aby i při jídle byli všichni pohromadě. Výzdoba i dekorace stolů je laděna do světlé a vévodí ji letní barvy, jako je modrá, bílá a žlutá a k barvám tohoto léta podle IKEA bude patřit ještě červená se zelenou. Současným trendem je venkovní solární osvětlení, které pomáhá šetřit energii.

Doporučujeme: žlutý ubrus Glänta
Jeho svěží žlutá barva navodí doslova příjemnou letní atmosféru. Je ze 100 % bavlny, rozměry délka 240 cm, šíře 145 cm. Cena 299,- Kč

Více informací naleznete na www.ikea.com

Krédem společnosti Ikea, založené v roce 1943 Ingvarem Kampradem, je „Vytvářet lepší každodenní život pro většinu lidí“. Pozvěte proto své přátele, rodinu a nabídněte jim chutné občerstvení v krásné rozkvetlé zahradě.

DSC_1468

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

Zdroj: Ikea, foto: -eso-