ijournal.cz

Tuky a vyvážená strava? Češi tápou, co jíst

red Zdroj: Upfield 13.9.2020 Gastronomie

K zdravému životnímu stylu patří vyvážená a pestrá strava. Většina Čechů se v základech vyvážené výživy teoreticky orientuje. V praxi ale mnoho lidí tápe v tom, z jakých zdrojů přijímat jednotlivé složky stravy, jako jsou tuky. Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro společnost Upfield, výrobce margarínů Rama, Hera, Flora a Perla.

image foto

Češi vědí, že vyvážená strava by měla být pestrá a zahrnovat různé složky. Podrobnější pohled však ukazuje, že znalosti o výživě často zůstávají na obecné rovině. Značná část lidí totiž nemá přesnou představu o zdrojích jednotlivých živin. Vyplývá to z průzkumu zaměřeného na vnímání vyvážené stravy a role tuků ve výživě, který pro společnost Upfield zpracovala agentura Ipsos.

Sedm z deseti Čechů si myslí, že tuky živočišného i rostlinného původu patří do vyvážené stravy. To potvrzuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a vedoucího lékař oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol. „Tuky můžou být živočišného nebo rostlinného původu a ve výživě je potřebujeme. Jsou nejen zdrojem a zásobárnou energie, ale tvoří i významnou součást membrán našich buněk a tkání. Rovněž některé vitaminy (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích. Pro udržení a podporu našeho zdraví je tak příjem tuků nezbytný,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc.

image foto

Mylné představy o margarínu i o másle

Pokud jde o tuky rostlinného původu, většina Čechů (57 %) je považuje za zdravé. Zároveň ale rozdílně vnímají různé formy rostlinných tuků. Olivový olej považuje za součást vyvážené stravy pětkrát více lidí (74,6 %) než margarín (14,2 %) – přitom i ten se skládá z rostlinných olejů a dnes již není důvod se mu vyhýbat. „Změna výroby v průběhu času udělala pokrmové rostlinné tuky zdravějšími, protože na potřebnou míru snížila výskyt trans-mastných kyselin. Roztíratelný rostlinný tuk má tak významné místo v naší výživě, jeho použití je praktické a v rámci vhodného výběru může být i zdravotně přínosné,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Zkreslené představy se podle průzkumu týkají i másla. Každý sedmý Čech (14 %) chybně považuje máslo za rostlinný tuk, přestože ve skutečnosti jde o tuk živočišného původu. Ve vnímání másla jsou Češi rozpolcení: za součást vyvážené stravy ho považuje 45,8 % lidí.

image foto

                                            RECEPTY S POUŽITÍM MARGARÍNU


Jalapeňos pomazánka s uzeným lososem a řapíkatým celerem

8 plátků bílého francouzského / toastového chleba

100 g Nakládané Jalapeňos LaCostena

100 g Labeyrie Divoký aljašský losos

40 g Čerstvý sýr typu Gervais

100 g Flora

50 g Řapíkatého celeru

Sůl, bílý pepř

10 g Pražená slunečnicová semínka (volitelně)

Celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. 50% lososa v mixéru pulsně posekáme. Přidáme čerstvý sýr, Floru a ¼ lžičky bílého pepře a společně promixujeme. Vmícháme pokrájený celer. Ochutnáme a případně dosolíme. Chléb z obou stran potřeme Florou. Na spodní díl naneseme pomazánku, poklademe zbytkem lososa, kolečky Jalapeňos a přiklopíme.

pomazánka

Avokádová pomazánka s koriandrem a kandovaným pomelem

250 g RTE avokádo

100 g Rama máslová

20 g Koriandr

  7 g Česneku

100 g Červené papriky

20 g kandované pomelo

Sůl, černý pepř

Nachos Chips

Pražená dýňová semínka (volitelně)

Avokádo zbavíme pecky, česnek oloupeme a pomelo omyjeme pod tekoucí vodou, abychom ho zbavili přebytečného cukru. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na jemné kostičky, stejně tak pomelo. Česnek utřeme s trochou soli. Trochu pomela, papriky a koriandru asi necháme na ozdobu. Avokádo s Ramou a koriandrem vymixujeme do hladké pěny. Vmícháme česnek, papriku a kousky pomela. Osolíme a opepříme. Posypeme pomelem, paprikou, koriandrem a podáváme s Nachos chipsy.

pomazánka

Paštika z kuřecích jater

500 g kuřecích jater

300 g Rama

80 g žluté cibule

100 ml červeného vína

1 lžička muškátového oříšku

2 snítky tymiánu

20 g sušených brusinek

20 g pečených lískových oříšků

10 g nakládaného zeleného pepře

pečivo

Brusinky den předem naložíme do červeného vína. V pánvi rozpustíme 50 g Ramy. Játra očistíme a společně s jemně nakrájenou šalotkou opečeme na pánvi dozlatova. Zalijeme vínem (bez brusinek), vhodíme tymián, přidáme koření a sůl a vyvaříme alkohol. Jakmile se alkohol vyvařil, vypneme oheň a necháme zchladnout. Vložíme do výkonného mixéru, přidáme pár kuliček nakládaného pepře a rozmixujeme dohladka. Mixujte dál a přidávejte Ramu. Ramu přidávejte postupně, třeba na třikrát. Paštiku vyjměte z mixéru a vmíchejte drcené pečené ořechy, naložené brusinky a zbytek zeleného pepře. V lednici nechte ztuhnout. Podávejte v pokojové teplotě s vámi zvoleným pečivem.

pomazánka

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Upfield