Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.
Olomoucké tvarůžky se vyrábí z netučného kyselého tvarohu bez použití syřidel, barviv, aromat ani stabilizátorů, takže jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jsou jediným původním českým sýrem, který je řazen mezi zrající stolní sýry a díky svému nízkému obsahu tuku mají i nízkou energetickou hodnotu. Pro zdravé letní grilování jsou jako stvořené.
„Olomoucké tvarůžky jsou ideální volbou pro grilování. Mají specifickou chuť, která se grilováním ještě zvýrazní a dodá pokrmům nezapomenutelný rozměr. Navíc se snadno kombinují s různými surovinami, takže si každý najde to, co mu zachutná“, říká Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
1. Hamburger s Olomouckými tvarůžky
Suroviny: 167 g Olomouckých tvarůžků, 4 housky, 50 g anglické slaniny, sladká paprika, cibule, hořčice, kečup, tatarská omáčka, nakládaná okurka
Postup: Housky rozkrojte a na spodní část položte kolečka tvarůžků tak, aby pokryly téměř celou plochu, a posypte paprikou. Horní část housky potřete hořčicí a pokryjte plátky slaniny. Vše dejte na gril krátce zapéct. Spodní polovinu housek posypte nasekanou cibulí a nakládanou okurkou, podle chuti přidejte kečup nebo tatarskou omáčku a přiklopte horní částí housky se slaninou.
2. Masové šišky s Olomouckými tvarůžky
Suroviny: 200 g Olomouckých tvarůžků (tyčinky), 200 g mletého libového vepřového masa, 200 g mletého hovězího masa, 1 vejce, strouhanka, tuk, sladká i pálivá paprika, rozmarýn, sůl
Postup: Mleté maso smíchejte s vejcem, solí a kořením, podle potřeby přidejte strouhanku a důkladně propracujte. Tyčinky tvarůžků zabalte do odpovídajícího množství masové směsi. Šišky dejte na gril.
3. Plněné žampiony s Olomouckými tvarůžky
Suroviny: 150 g Olomouckých tvarůžků, 400 g žampionů, 1 menší cibule, sůl, kmín, máslo
Postup: Žampiony očistěte a oddělte kloboučky. Cibuli osmažte na másle, přidejte nadrobno nakrájené nožičky žampionů, sůl a kmín, a poduste doměkka. Do vychladlé směsi přidejte nadrobno nakrájené tvarůžky a vzniklou hmotou plňte kloboučky hub. Vyrovnejte je na gril.