Důležitou složkou v našem jídelníčku jsou potraviny obsahující komplexní sacharidy, jako je kořenová zelenina, ovoce, celozrnná rýže nebo ovesné vločky a také luštěniny. Zařaďte mezi svá podzimní jídla i nový recept na „Krémové rizoto s dýní, kuřecími kousky a hoblinami parmezánu“ .
Ingredience na 4 porce:
320 g kulatozrnné rýže Menu Gold
40 ml olivového oleje
100 ml suchého bílého vína
80 g másla
500 g kuřecích prsou
150 g parmezánu
sůl
400 g dýně hokaido
40 g rukoly
zeleninový vývar
Postup:
Na rozehřátém olivovém oleji s troškou másla restujeme nadrobno nakrájenou cibulku do té doby, než začne zlátnout. Poté přidáme rýži a opět trochu zarestujeme a zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Dále postupně po naběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud není rýže uvařená al dente. Než přilijeme další vývar, vždy počkáme, až se tekutina odpaří. Dobře omytou, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky, osolíme, zakápneme olejem a dáme péct do změknutí do trouby předehřáté na 180 °C. Poté třetinu dýně rozmixujeme a přidáme do rizota. Přidáme 1/3 nastrouhaného parmazánu, máslo a případně podle chuti osolíme. Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme ze všech stran do měkka. Rizoto servírujeme s opečenou dýní, hoblinami parmazánu a lístky rukoly.