Každý má jistě doma někde na kusu papíru založený v kuchařce recept, který vařila vaše maminka, babička či prababička. Čas od času pak přijde chvíle ho uvařit, nejlépe při slavnostní rodinné události. Právě tyto možná už pozapomenuté recepty chce společnost Tesco oživit. Vyzvala proto své zákazníky, aby jí právě takové recepty posílali. 100 nejlepších z nich se pak objeví v kuchařce. Touto aktivitou chce společně se zákazníky oslavit i 100leté výročí od vzniku samostatného Československa. Tváří kampaně se stala herečka Jaroslava Obermaierová.
Příběhy psané s chutí – 100leté recepty, to je název nové aktivity společnosti Tesco, která chce připomenout tradiční české recepty, které se dědí z generace na generaci. „Chceme touto cestou oživit možná už zapomenuté recepty z naší historie a společně s našimi zákazníky oslavit 100leté výročí založení Československa,“ vysvětlil Patrik Dojčinovič, výkonný ředitele Tesco pro Českou republiku.
Na webové stránce https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/ mohou soutěžící snadno vložit svůj rodinný recept, společně s jeho fotografií a příběhem, který se k němu váže. Až do konce srpna pak bude probíhat soutěž. Každý týden budou oceněni autoři tří receptů s nejvyšším počtem lajků, ti získají poukázky na nákup v obchodech Tesco.
Jednou z tváří této kampaně se stala i oblíbená herečka a vášnivá kuchařka Jaroslava Obermaierová, která nemohla chybět při slavnostním zahájení. „Já vařím ráda, nejraději dělám omáčky, ty mě opravdu baví. Nikdy mi nepřirostla k srdci jídla, na která potřebuji spousty ingrediencí. Jednak je nemám doma a než bych je sehnala, tak by mě chuť na vaření přešla. Vařím tak, jak mě to kdysi doma naučili, ale snažím se jídla trochu odlehčit,“ popsala Jaroslava Obermaierová svůj vztah k vaření. A přidala ještě jednu kulinářskou vzpomínku ze svého dětství: „Když jsem byla malá, moc masa se tenkrát nejedlo. Jednak bylo málo peněz a masa bylo také pomálu. A tenkrát nám babička dělala škubánky polévané horkými povidly. Určitě do nich i pro lepší chuť přidávala trošku rumu. Zkuste to, je to fakt žrádlo.“
Při příležitosti slavnostního zahájení kampaně připravil šéfkuchař restaurace Pivovar u Supa Radek Vlasák menu, které zachycovalo průřez českou kuchyní za uplynulých 100 let. „Recepty a jídla z období první republiky byla hodně podobná té francouzské, používaly se hojně bylinky a nyní se to opět vrací,“ říká Radek Vlasák, který je zároveň jedním z členů odborné poroty, která bude vybírat 100 nejlepší receptů, které pak vyjdou ve formě kuchařky. Pro hosty si pak šéfkuchař připravil následující čtyřchodové menu:
Předkrm: Račí polévka s estragonovým svítkem
Hlavní jídlo: Šneci dušení s ječnými kroupami a libečkem
Pečené hovězí žebro s klíčeným hrachem, bramborovou kaší a kvašeným zelím
Dezert: Čerstvé maliny se šlehanou zakysanou smetanou
Více o soutěži a pravidlech naleznete na stránce:
https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/