Konečně je v Rytířské pořádné lahůdkářství! Prodává přes ulici, má vlastní bistro, ale nakoupit lze i klasicky na váhu. Jmenuje se lahůdkářství Sváček a chodit se k němu naučily i naše VIP. A ty mají hodně mlsné jazýčky! A co oceňují nejvíc? Možnost rychle se najíst a na rozdíl od fastfoodů i zdravě, kvalitně a neuvěřitelně chutně!
Jíst pomalu a udělat si na jídlo čas by mělo být na denním pořádku. Občas se ale stane, že na jídlo čas prostě nezbyde. O tom něco ví i Klára Doležalová: „Bohužel se mi hodně často stává, že mám hlad, ale nemám čas. Klasické fastfoody jsou pro mě úplné tabu. Ideální je proto sehnat jídlo, které mi dá energii, a nebudu po něm unavená. Ideálně plátek masa v kombinaci se zeleninou či luštěninami třeba v pohankové placce,“ což je téměř na vlas to, co bistro, potažmo lahůdkářství Sváček, nabízí.
„Největším naším tahákem jsou jednoznačně kvalitní uzeniny a zahraniční sýry přímo od výrobců. Nově ale začínáme prodávat i kvalitní rychlé občerstvení, a to hlavně hotdogy, hamburgery, pastrami sendviče a vynikající domácí sekačku v housce,“ popisuje nabídku lahůdkářství a bistra Jan Sváček, majitel vyhlášeného lahůdkářství Sváček.
A proč si tajemství o skvělém lahůdkářství s bistrem nechat jen pro sebe? Klára Doležalová, Kristýna Janáčková, Kateřina Klausová, Vendula Křížová, Kamila Špráchalová, Aleš Háma a Petr Janda sice svou profesi milují, ale nabízet lidem ty nejlepší sendviče z celé Rytířské ulice v Praze a zvát je do své oblíbené prodejny je hřálo u srdce také.
Dokonce se někteří pokusili sendviče i sami vyrobit. Nebyly to ale ledajaké sendviče, byly to pravé pastrami sendviče. Tedy plátky hovězího hrudí bez kosti, které se nejprve nasolí, obalí v pepři a koriandru, zvolna uvaří na páře doměkka a úplně nakonec vyudí. Finální podobou sendviče je hora masa na plátky, kterou drží po hromadě jen pečivo. Kamila Špráchalová měla dokonce při ochutnávání co dělat, aby se jí sendvič pastrami vešel do pusy celý. „Sendvič pastrami jsem nikdy nejedla, byl vynikající, ale já jsem spíš sýrová. Nejraději mám dobrý chléb s plátky sýra a syrovou cibulí. To bych mohla jíst denně. Kdybych tedy nemusela denně mezi lidi!,“prozradila svůj oblíbený recept Kamila Špráchalová. I u Venduly Křížové jsou sendviče téměř na denním menu. „Sendviče dokáží zahnat hlad velmi rychle. Připravuji je často pro své děti, a to zapečené s dobrou šunkou a sýrem,“ prozradila.
Lahůdkářství Sváček má ale i širokou nabídku holandských, francouzských a dalších světových sýrů prvotřídní kvality, takže si na své přijdou i milovníci sýrů a vegetariáni. „Vždy preferuji sýr. Nejsem moc masojed a jednou jsem dokonce byla i vegetariánka. Miluji všechny sýry včetně kozích a ovčích,“ vyzdvihovala svoje priority Kamila Špráchalová, zrovna když krájela a následně ochutnávala sýr, jehož nezaměnitelná vůně se linula po celé prodejně. Přitakala jí i Vendula Křížová: „Jak šunky, tak sýry jsou velká dobrota! Ale většinou dávám přednost sýrům. Moje chuťové pohárky si o to jednoduše řeknou.“
Veškeré lahůdky jsou navíc bez přídatných látek, náhražek, vody a tudíž jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Víc než vhodné jsou jak na slavnostní, tak na každodenní stůl. „Šunku jím nejraději samotnou, ale miluju i sýry. K těm si dávám kuličky hroznového vína, ořechy, nebo žlutý meloun a zapíjím to sklenkou suchého lehčího kvalitního vína. Některé sýry pokapu bio olivovým olejem vlastní výroby,“ mlsně se oblizovala, jen na to pomyslela, Klára Doležalová.
Jak šunky, tak salámy, paštiky, sýry, olivy, sušená rajčata, prostě vše, co si z lahůdkářství Sváček odnesete, můžete servírovat i s domácími bagetkami, které pro vás mají přichystané. A abyste neměli sucho v krku, poradí vám i s výběrem kvalitního vína, které můžete vypít o samotě, s přáteli, nebo jej věnovat jako dárek. „Já vlastně nic jiného než víno a vodu nepiju. Takže mě nikdy neurazí dostat darem dobré víno, a proto ho s radostí kupuji i jiným. Vybírám výhradně ve vinotékách nebo luxusnějších lahůdkářstvích, jako je právě Sváček,“ radila s výběrem Klára Doležalová.
Rodinné lahůdkářství Sváček prodává na území Prahy uzeniny, sýry a další delikatesy již po dvě generace. V Praze ho můžete najít už na čtyřech místech: Štefánikova masna ve Štefánikově ulici, Prodejna zahraničních specialit v téže ulici, prodejna na Budějovické a nově otevřené lahůdkářství s bistrem v Rytířské ulici. Pravidelně je lze potkávat i na farmářských trzích na Petřinách, Kulaťáku a v Říčanech.