ijournal.cz

Světový den chleba a pečiva. Pro české pekaře je letošní rok náročný

red Zdroj: www.svazpekaru.cz. 16.10.2022 Zajímavosti

Svaz pekařů a cukrářů světový den chleba16. října oslaví pekaři Světový den chleba a pečiva. Letošní rok je pro tuzemské výrobce pečiva z existenčního hlediska obzvláště obtížný a několik z nich už museloukončit svůj provoz. Na vině je extrémní zdražení pohonných hmot, plynu a vstupních surovin.

Velkoobchodní cena 1 kg konzumního chleba z pekáren meziročně vzrostla o 32,2 %, cena pro spotřebitele pak dokonce o 38,2 %. Tento trend jsme mohli sledovat napříč všemi zeměmi EU, přičemž nárůst cen pečiva v Česku byl v rámci celé Unie 9. nejvyšší. „Letošní rok bylo pro náš obor kritický. V souvislosti s razantním nárůstem cen vstupníchsurovin a pohonných hmot byly pekárny nuceny zvýšit své prodejní ceny pro odběratele,přesto toto zvýšení cen dosud nepokrylo nárůst nákladů,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonnýředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Průměrná čtyřčlenná rodina v ČR minulýrok utratila za pečivo cca 1200 Kč měsíčně, aktuálně je to 1600 Kč. Pečivo přesto netvoří dominantní složku výdajů Čechů, např. za tabákové výrobky v loňském roce utratiličtyřnásobně více a podobné je to i u alkoholu.“

Do cen potravinářských výrobků se promítá obrovský nárůst cen energií. „Jako jediný účinný nástroj, jak energetickou krizi v tuto chvíli zvládnout, vidím zastropování cen energií pro všechny podniky bez rozdílu – malé, střední i velké. Apelujeme na vládu, aby připravila společně takové řešení, aby podpora pro velké podniky napříč Evropou byla srovnatelná, spravedlivá a neznevýhodňovala země, které nemají tak silné národní rozpočty,“říká prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

 Chléb


Ekonomická situace se začíná dotýkat velkého množství spotřebitelů. „Tíživá ekonomická situace se týká stále větší skupiny spotřebitelů. Proto začínají vyhledávat levnější zboží prakticky v celém sortimentu, včetně pekárenských výrobků. Jsem ale přesvědčen, že jde jen o krátkodobou krizi způsobenou hlavně vnějšími faktory. Byla by proto obrovská škoda, kdyby jejím následkem došlo k omezení sortimentu pekárenských výrobků v obchodech,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Výroba chleba v 21. století

16. říjen–Světový den chleba a pečiva
Světový den chleba a pečiva vyhlásila Mezinárodní unie pekařů acukrářů (UIBC). Svátkem základní lidské potraviny se přihlásila k 16. říjnu, který v roce 1945 vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu. Světový den chleba se slaví v řadě zemí, včetně České republiky,zpravidla formou odborných konferencí a osvětových akcí, dnů otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu, setkáváním pekařů a propagací chleba jako základní a nepostradatelné lidské potraviny. U příležitosti Světového dne chleba a pečiva byly spuštěny nové webové stránky www.svetovydenchlebaapeciva.cz.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.svazpekaru.cz.