Pro lidský organismus nezbytná, pro naše chuťové pohárky mnohdy také. Konzumujeme ale sůl v dnešní době v rozumné míře, nebo je jí ve všech potravinách tolik, že našemu tělu spíše škodí? „Doporučená bezpečná denní dávka soli je podle přibližně 6 gramů, Češi ale zkonzumují průměrně 16,5 gramu soli denně, tedy o 10 gramů více, než je doporučené,“ říká Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti RACIO, která upozorňuje, že nadměrný příjem soli může způsobovat vážné zdravotní potíže kardiovaskulárního systému, ale i onemocnění ledvin či osteoporózy.
Sůl je pro člověka životně důležitá. Ta standardní, kuchyňská sůl se skládá se z chloridu a sodíku, který patří k těm minerálním látkám, jež udržují naše tělo v chodu, přestože si je sami nedokážeme vytvořit. „Sodík má v lidském organismu za úkol regulovat vodní rovnováhu v těle a tvoří základ elektrolytu, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk,“ vysvětluje nutriční specialistka společnosti RACIO.
Sodík je tedy látkou, která je pro lidský organismus velice důležitá, nicméně setkat se s člověkem, který by trpěl jeho nedostatkem, je velice vzácné. „V dnešní době je to spíše naopak. Lidé přijímají zbytečně velké množství soli a tím svůj organismus zatěžují. Nadměrné množství soli obsahují polotovary, instantní jídla, jídla z fast foodu, uzeniny, chipsy, kořenící směsi a sójové omáčky, nakládaná zelenina nebo balené masné výrobky. Dokonce i běžné pečivo a chléb má soli nadbytek,“ vypočítává Bc. Procházková.
Omezení příjmu soli je přitom jednou z nejjednodušších možností prevence kardiovaskulárního systému. „WHO (Světová zdravotnická organizace), dokonce v roce 2013 snížila doporučenou denní dávku soli na 5 gramů, protože nadměrné solení považuje za jedno z největších zdravotních rizik, které způsobují nepřenosné nemoci,“ upozorňuje Procházková. Nemocí, při kterých je nutné sůl z jídelníčku vynechat, je celá řada. „Ať už mluvíme o vysokém krevním tlaku, při kterém je dostačující sůl pouze omezit, nebo třeba při onemocněních ledvin či některých chorobách srdce, které vyžadují, aby z jídelníčku sůl byla odstraněna úplně,“ upozorňuje Procházková.
Samotnou kapitolou jsou pak děti a jejich složení potravy. „Už od nejnižšího věku je důležité dětské tělíčko nezatěžovat nadměrným množstvím soli, protože stravovací návyky z útlého věku budou dítě provázet po celý život,“ vysvětluje nutriční specialistka RACIO, která upozorňuje, že prakticky od chvíle, kdy kojenci začínají konzumovat dětské příkrmy, okamžitě začínají přijímat vyšší než doporučenou dávku soli.
Omezit příjem soli přitom není složité. „Důležité je nekupovat polotovary a průmyslově zpracované potraviny, ale vařit vše z čerstvých surovin tak, aby člověk měl o příjmu soli přehled,“ říká Procházková. Samostatnou kapitolou je pak pečivo, například 100 gramů chleba obsahuje necelý gram soli. „To znamená, že člověk, který si dá na svačinu dva krajíce chleba, doplní je 50 gramy uzeniny, přidá k tomu sterilovanou zeleninu, například kyselé okurky a doplníte kečupem, má vybráno více než polovinu doporučené denní dávky. A to je teprve svačina,“ vysvětluje Procházková s tím, že tento problém se týká i celozrnného pečiva.
Alternativou je pak pečivo pufované, RACIO na trh dodává i pufované chlebíky pouze s přirozeným obsahem sodíku. „Vždy je důležité číst etikety a vybírat potraviny podle komplexní skladby jídelníčku. Zdravější možností zmiňované svačiny mohou být pufované plátky Celozrnných chlebíčků multigrain, které jsou doplněné čerstvou šunkou či sýrem a čerstvou zeleninou ze zahrádky nebo trhu. Obsah soli okamžitě klesne o více než polovinu,“ uzavírá nutriční specialistka společnosti RACIO.