ijournal.cz

Strašidelné mlsání s Haribo

red Zdroj: Haribo 29.10.2024 Zajímavosti

Ač Halloween není tím svátkem, který by hýbal českými zvyky. Rok, co rok se dostává pod kůži i krajanům. Strašení jde v tomto pochmurném počasí tak nějak samo a mlsání potěší také každého. Proč si tedy halloweenský mumraj neužít a spolu s ním i spoustu legrace?

Původ Halloweenu sahá až ke keltským lidovým tradicím. Tento svátek se slavil stejně jako dnes tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Keltové vnímají den 31. října jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých, jelikož od 1. listopadu jim začínal nový rok.

Haribo

Dnešní děti se především v anglosazských zemích také převlékají do všemožných masek a koledují u sousedů. Tradiční pořekadlo „Trick or treat“ už patří ke každému Halloweenu a ve volném překladu znamená „dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“. Mimo spousty sladkostí, které si koledníci poctivě koledují, si děti užijí legraci ve svých kostýmech, kdy jsou alespoň na chvilku někým jiným.

A co na to Česko?

I když u nás tento svátek zatím nemá pevné základy a slaví se spíše jen tak okrajově, stále si získává větší publikum i z řad českých dětí, které se těší na strašidelné akce i dobroučké sladkosti. Pokud chcete své děti potěšit a připravit jim mlsání s nádechem tajemna, určitě sáhněte po obřím sáčku Haribo Halloween, ze kterého si vybere každý. S napěchovaným sáčkem plným mini strašidelných bonbónků Haribo Roulette, Haribo Vampire, Haribo Happy Hariween nebo Haribo Goldbären Saft bude radost koledníčky obdarovávat. Zakousněte se do šťavnatého netopýrka nebo děsivé dýně a užijte si tento večer ve sladké náladě.


Haribo halloweenské tvořeníHalloween

Pochmurné podzimní dny lze vyplnit i zábavnou kreativní činností. Vyrobte si s dětmi originální Haribo kapsičky, které naplníte strašidelnými bonbónky.


CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Barevné čtvrtky (oranžová, bílá, černá)
  • pravítko
  • nůžky
  • černý fix
  • bílá, růžová barva, štětec
  • HARIBO Halloween

 

 POSTUP:

  • Vybereme si, který druh kapsičky chceme dělat. My jsme si vybrali oranžovou dýni. Naměříme si čtverec o rozměru 21,5 x 21,5 cm. Přehneme ho na trojúhelník.
  • Nyní vezmeme jednu stranu konce trojúhelníku a přehneme ho směrem nahoru podle obrázku. S druhým rohem trojúhelníku uděláme to stejné. Oba rohy teď leží rovnoměrně na sobě.
  • Kapsička už má tvar, ale ještě vložíme horní cíp do horní přehnuté části. Bude nám teď hezky držet a nebude se otevírat. Fixem namalujeme obličej dýně.
  • Máme hotovo a Halloweenskou kapsičku můžeme plnit bonbony. Pro radost můžete každému kamarádovi udělat jinou kapsičku. Přejeme hravý Halloween plný sladkostí.

 Více tipů naleznete na www.tvorimesharibo.cz


Dort ala dýně 

Připravte si tematické občerstvení na strašidelný den – bábovku/dortík seřezaný do tvaru dýně, vydlabaný a naplněný nejen bonbony Wummis.

Na dort o průměru 20 cm budete potřebovat:

Na těsto:dort

  • 10 vajec
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 12 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • špetku soli

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • oranžové barvivo – nemusí být
  • 30 g čokolády na ozdobu
  • Haribo Wummis a jiné na ozdobu

Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 C° a tři stejné formy o průměru 20 cm vymažeme lehce olejem. Celá vajíčka společně s cukrem a špetkou soli v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej.

Hladkou mouku opatrně po lžících zapracujeme stěrkou do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto pouze lehce podebíráme a zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.

Takto připravené těsto přelijeme do připravených forem. Jednotlivé formy zvážíme, abychom se ujistili, že je v každé opravdu stejné množství těsta. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 20-25 minut. Korpusy by měly být po upečení krásně hnědé, měkké a zcela zarovnané. Upečené necháme vychladnout ve formách asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme dojít do pokojové teploty.

Během pečení korpusů připravíme čokoládovou ozdobu. Čokoládu ve vodní lázni za občasného míchání rozpustíme na hladkou čokoládovou omáčku. Připravíme kousek pečicího papíru a pomocí špejle nakreslíme a vyplníme dva velké trojúhelníčky, jeden menší, nakonec nakreslíme pusu dýně. Necháme ztvrdnout.

Jakmile jsou korpusy již vychladlé, připravíme krém. Mascarpone lehce prošleháme s moučkovým cukrem a vanilkou, poté přidáme studenou smetanu ke šlehání a vyšleháme do hladkého a hustého krému. Nakonec přidáme barvivo. Jednotlivé korpusy promažeme trochou krému, největší část si však necháme na dokončení. Promazaný dort seřízneme do tvaru dýně. Vršek lehce vydlabeme cca 8 cm, abychom vytvořili prohlubeň, do které nasypeme bonbonky. Celý dort pomažeme oranžovým vanilkovým krémem a přidáme ztuhlé čokoládové ozdoby. Nakonec dort naplníme Haribo Wummis a dalšími bonbonky a můžeme podávat.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Haribo