ijournal.cz

Sladkokyselá láska ve skleničce

red Zdroj: Haribo 13.2.2022 Gastronomie

Den svatého Valentýna je považován za oslavu lásky a jak je známo, ta prochází hlavně žaludkem. Ukažte svým blízkým, že vám na nich záleží. Stačí k tomu drobnost, třeba vlastnoručně vyrobený lahodný vrstvený dezert ve skleničce. Nadýchaný piškotový dortík prokládaný svěžím mascarpone krémem a marinovanými jablky vyvolá v ústech explozi ovocných chutí, kterou umocňují ruku v ruce kráčející HARIBO medvídci Bärchen-Pärchen ve sladkokyselých kombinacích citron a třešně, rybíz a borůvky a pomeranč s jablkem.

Haribo

Dvojicí pomeranč s jablkem je inspirovaný právě i valentýnský dezert s bonbony Bärchen-Pärchen. Vychutnejte si hravou chuť želatinových medvídků podtrženou šťavnatým ovocem.

 

Recept na sladkokyselý vrstvený dezert, 4 porce

INGREDIENCE

Pomerančový sirup

200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
100 ml vody
150 g cukru krystal

Marinovaná jablíčka

1 větší jablko
2 lžíce pomerančového sirupu
2 lžíce sekaných pistácií
1 lžička citronové šťávy 

Piškot

1 vejce
80 g cukru krystal
60 ml oleje
120 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
150 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Krém

250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
40 g cukru moučka
2 lžíce pomerančového sirupu
1/2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry
HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen na ozdobení

 

POSTUP

  1. Na sirup smícháme pomerančovou šťávu, vodu a cukr a na mírném plameni necháme 30 minut probublávat. Měli bychom získat asi 150 ml sirupu. Necháme jej vychladnout.
  2. Jablko nakrájíme na malé kostičky a smícháme s pistáciemi, sirupem a citronovou šťávou. Necháme hodinu marinovat v lednici.
  3. Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčko s cukrem, až zesvětlá a nabyde, poté tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Malý plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rozetřeme a pečeme lehce dozlatova, asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.
  4. Na krém dáme do mixéru mascarpone, smetanu a cukr a rychle vyšleháme tužší krém. Nakonec do něj zašleháme i sirup a pomerančovou kůru.
  5. Z piškotu vykrájíme kolečka a do sklenic střídavě vrstvíme piškot pokapaný pomerančovým sirupem, krém a jablíčka. Dozdobíme pistáciemi, kouskem pomeranče a HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Haribo