Společnost FRoSTA založená v roce 1966 v Německu na českém trhu nyní nabízí širokou nabídku mražených potravin do maloobchodu i pro gastronomii. Hlavní kategorií jsou mražené rybí výrobky, dále nabízí mraženou zeleninu a mražená hotová jídla.
V roce 2011 začala společnost FRoSTA na trh uvádět výrobky s logem „100% přírodní chuť“, tedy výrobky bez přidaných ochucovadel, umělých barviv, zvýrazňovačů chuti a modifikovaného škrobu. V současné době jsou bez těchto látek vyráběny již všechny výrobky pod značkou FRoSTA. V rámci udržitelného využívání moří vyrábí FRoSTA od roku 2014 své rybí výrobky pouze ze surovin s certifikátem MSC.
Mořské ryby a mořské plody jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a živočišných tuků. Ryby jsou primárním zdrojem živočišných bílkovin pro více jak jednu miliardu lidí, především z rozvojových zemí. Největší spotřebu mořských ryb má Asie, kde se kombinuje vysoká osobní spotřeba s velkým počtem obyvatel. Modrá značka MSC je vodítkem, které druhy ryb a mořských produktů si můžete koupit s klidným svědomím, že nedošlo k poškození zásob rybích populací. Tento štítek s bílou rybkou na modrém podkladě také poskytuje ověřitelné informace o druhu a původu ryby.
Rybí prsty bez glutamátu a umělých barviv
V každé běžné české rodině se na talíři občas objeví nějaká ta rychlovka z mrazáku. Není na tom nic špatného, naopak v dnešní uspěchané době polotovary šetří čas a mohou být i zábavnou součástí rodinného života, protože s jejich přípravou mohou pomáhat i děti.
Mezi oblíbené pokrmy, kromě hranolek, patří rybí prsty. Podle generálního ředitele společnosti FRoSTA, která je jedním z předních výrobců rybích prstů, je to dáno tím, že primárně děti nemají v oblibě ryby a toto je pro ně chutná a atraktivní varianta konzumace rybího masa.
„Mnohé děti, ale i někteří dospělí mají určitý blok při konzumaci čerstvých ryb. Obzvláště, když to není filet, ale celá ryba. Rybí prsty jsou tedy vhodnou alternativou, pokud chceme konzumovat rybí maso,“ komentuje situaci generální ředitel společnosti FRoSTA, Jiří Minář.
V dnešní době je na výběr z mnoha značek i druhů rybích prstů, důležitá je však jejich kvalita. Ta se mnohdy velmi liší. Klíčovým parametrem je obsah rybího masa. U rybích prstů FRoSTA Golden fish fingers je procento rybího masa, konkrétně tresky pestré, 57 procent. Což je nadprůměr deklarovaných hodnot výrobců zastoupených na českém trhu, které se pohybují od 22 do 65 procent. Také je rozdíl mezi mletým rybím masem a filetem. Filet drží konzistenci a nerozpadá se. Ideální je, když si rybí prsty můžete připravit nejen na pánvi, ale i na sucho v troubě, což by mělo být vždy uvedeno na obalu výrobku v návodu k přípravě pokrmu.
Dalším parametrem je obsah přidaných látek, jako je koření, sůl apod. „Rybí prsty i další výrobky FRoSTA jsou označeny logem 100% přírodní chuť. To znamená, že jsme z našich výrobků odstranili zvýrazňovače chuti, především nejznámější glutamát sodný (E621), dále potravinářská barviva, ochucovadla a ztužené tuky. Místo toho používáme přírodní ingredience jako bylinky a koření,“ uvádí Jiří Minář.
Kulinární inspirace
Zapečené rybí filé se zeleninou
Ingredience:
1 balení toskánské zeleninové pánve FRoSTA
1 balení filé z tresky obecné FRoSTA
1 lilek
200g strouhaného sýru mozzarella
50 ml balzamikového octa
4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup:
1) Lilek rozpůlíme, nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem.
2) Přidáme zmrazenou zeleninu, krátce orestujeme a zakapeme balzamikovým octem. Osolíme a opepříme.
3) Filé připravíme podle návodu na obalu, z obou stran osolíme a opepříme.
4) Na pánvi rozehřejeme olivový olej a filé krátce osmažíme z obou stran.
5) Filé vložíme do zapékací mísy, zasypeme zeleninou a nakonec sýrem mozzarella.
6) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10-15 minut.
Můžeme servírovat s těstovinovými noky.
Kuře na thajský způsob
Ingredience:
1 balení thajské zeleninové pánve FRoSTA
300g kuřecích filetů
200ml kokosového mléka
100g rýže
2 lžíce kysané smetany
půlka citronu, sůl
2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Rýži uvaříme v lehce osolené vodě.
2. Kuřecí filety nakrájíme na nudličky a osolíme, opečeme na olivovém oleji. Nakonec přidáme pár kapek citronové šťávy.
3. Přidáme zeleninu a povaříme 8 minut. Přidáme kokosové mléko, kysanou smetanu a povaříme.
4. Servírujeme s rýží.