Mandle, pistácie, kešu, arašídy, para ořechy… Některou z ořechových tyčinek Maxi Nuta už určitě ochutnal každý. A pokud ne, měli byste je zkusit. Všech osm druhů se totiž pyšní jedním primátem – obsah oříšků vždy dosahuje minimálně 60 procent. Společnost RUPA, která tyto ořechové dobroty produkuje, letos slaví 25. narozeniny.
„Prvním naším výrobkem ovšem byla v roce 1996 müsli tyčinka Fly. Za to čtvrtstoletí jsme jich vyrobili více než půl miliardy,“ říká generální ředitelka RUPA, spol. s r.o., Aneta Rainet Štěpánková, která spolu se svou maminkou Lenkou podnik převzala v roce 2020. Spolu s nimi je ve vedení výkonný ředitel Tomáš Rainet a obchodní ředitel Miloš Plaček.
Vlajkovou lodí firmy jsou dnes především ořechové Maxi Nuta, následovány ovesnými Flapjacky a již zmiňovanými müsli tyčinkami Fly. Celkově z výrobních linek v pražské Hostivaři sjíždí 65 milionů tyčinek za rok.
„Naše vlastní tyčinky tvoří zhruba 20 procent, zbývajících 80 procent je B2B produkce pro privátní značky významných zákazníků. Díky nim se naše výrobky prodávají po celém světě,“ říká Aneta Rainet Štěpánková. K největším odběratelům v rámci zemí Evropské unie patří Skandinávie, Německo a východoevropské země. „Ve světě je to pak Blízký východ, Čína, Spojené státy a Rusko,“ říká ředitelka, podle níž je zajímavé sledovat chutě lidí v různých koutech světa: „Například v Německu jednoznačně vedou ořechové tyčinky, stejně jako ve Skandinávii, kde jsou za nimi v těsném závěsu cereální tyčinky. Ve východní Evropě jdou nejvíce na odbyt müsli tyčinky. Specifický je v tomto směru protein, který je oblíbený všude a aktuálně vidíme jeho velký boom v západní Evropě a ve Skandinávii.“
V roce 2017 postavila rodinná firma novou výrobní linku specializující se na výrobu proteinových a raw tyčinek. „Díky tomu jsme naši nabídku výrazně rozšířili, takže nyní máme tyčinky ořechové, cereální, ovesné nepečené, müsli, bezlepkové, raw, vegan, proteinové a další funkční tyčinky,“ vypočítává Aneta Rainet Štěpánková a dodává, že tím inovace rozhodně nekončí: „Vnímáme nástup průmyslu 4.0, a proto se zaměřujeme na digitalizaci a automatizaci naší výroby, stejně jako trendy týkající se zdravé výživy a ekologie.
Velká trojka
Nejprodávanější RUPA tyčinkou je Maxi Nuta, jež spatřila světlo světa v roce 2003. „Byla to první ořechová tyčinka vyráběná v České republice a velký risk, protože vzhledem k šedesátiprocentnímu obsahu ořechů byla dražší než veškerá tehdejší konkurence,“ připomíná Aneta Rainet Štěpánková. Výjimečnou kvalitu si Maxi Nuty udržují dodnes, společnost dbá na špičkovou kvalitu ořechů, mezi nimiž najdete u nás dostupné druhy jako třeba vlašské, ale také kešu, pistácie, para či pekanové ořechy doplněné sušeným ovocem, a to vše zalité medem a obohacené čokoládovou či jogurtovou polevou. „Používáme výhradně český med, všechny polevy a tuky jsou tzv. low trans, tedy s minimálním obsahem trans-mastných kyselin. Vyhýbáme se konzervantům, umělým barvivům a příchutím, což platí pro veškerou naši produkci,“ zdůrazňuje Aneta Rainet Štěpánková a dodává, že v průběhu let se portfolio Maxi Nut různě přetvářelo a aktuálně čítá osm druhů.
„Maxi Nuty jsou natolik úspěšné, že jim z kapacitních důvodů musí pomalu ustupovat naše nejstarší tyčinka Fly, které už máme jen čtyři druhy. Müsli tyčinky samozřejmě vyrábíme i nadále, ale převážně jde o B2B produkci,“ vysvětluje.
Naopak „nejmladším dítětem“ Rupy je ovesná nepečená tyčinka Flapjack. „Hlavní složkou této tyčinky jsou ovesné vločky, jejichž podíl je zhruba 40 %. Díky tomu je tyčinka výborným zdrojem vlákniny a kvalitní energie. Složení Flapjacků je čistě přírodní a v zásadě velmi prosté, a právě v tom jsou výjimečné. Navíc jsou lisované za studena, takže v nich zůstávají zachovány všechny cenné látky,“ popisuje Aneta Rainet Štěpánková.
Jak to začalo
Jméno RUPA není v historii českého cukrovinkářského průmyslu neznámé. Někteří pamětníci si jistě i dnes vzpomenou na předválečnou továrnu na cukrovinky Rupa, kterou založil Rudolf Pachl. Za první republiky byla jeho modřanská továrna největší a nejvýznamnější firmou v oboru a po znárodnění a přejmenování na Národní podnik Čokoládovny Orion dále fungovala, i když už bez svého zakladatele.
V roce 1996 se tatínek současné majitelky, Ing. Jan Štěpánek, rozhodl vzkřísit kdysi slavnou značku. Oslovil potomky Rudolfa Pachla, a protože ti neměli proti jejímu obnovení námitky, založil s pěti společníky společnost RUPA, spol. s r. o. v pražské Hostivaři – přesně tam, kde kdysi sídlila továrna na boty jeho dědečka Františka Štěpánka, který byl nejprve souputníkem a posléze konkurentem Tomáše Bati. Na stejném místě se výjimečné tyčinky, jejichž poznávacím znamením je špičková kvalita a výhradně přírodní suroviny, vyrábějí už čtvrt století.
- RUPA za rok vyrobí 65 milionů tyčinek
- Na výrobu tyčinek za rok spotřebují: 240 tun ořechů, 180 tun ovesných vloček, 140 tun čokolády, 180 tun polev a 12 tun medu
Více informací na: www.rupa.cz