Řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou oblíbené také v českých kuchyních se výborně hodí pro přípravu pokrmů na gril, do marinád a zálivek
Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou se používají na ochucení hotových jídel, do marinád, zálivek, polévek nebo omáček. Šéfkuchař Jan Souček oceňuje, že balzamika jsou připravena k okamžité spotřebě, nemusí se redukovat, dobře drží na salátu a jsou vynikající v marinádách. Při přípravě receptů s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou pro letošní sezonu vycházel právě z těchto jejich vlastností. V receptech jsou pečená i grilovaná masa, grilovaný camembert, ryby, saláty, polévky i dezerty.
Marinády, dresinky, zálivky a dipy, které zvládne každý
S balzamikovými krémy lze jednoduše a rychle vykouzlit chuťově vynikající a nevšední marinády, dipy a zálivky.V kombinaci s medem, zázvorem, chilli, jogurtem nebo švestkovými povidly a pivem vzniknou výborné kombinace chutí. Šéfkuchař Jan Souček vytvořil v rámci receptů s balzamiky i variace na marinády a dresinky.
Tipy šéfkuchaře La Strada Ristorante Jana Součka na přípravu marinád:
- při použití balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou do marinády stačí použít menší množství oleje
- dobu marinování lze zkrátit, pokud necháme potraviny v pokojové teplotě – cca 3 hod oproti celé noci v lednici – maso se otevře a vtáhne do sebe více chuti
- než je maso vloženo do marinády, je třeba jej důkladně osušit, protože voda v marinádě při grilování způsobuje prskání.
Recepty šéfkuchaře Jana Součka
Marinády:
Marináda s pivem a světlým balzamikovým krémem na kuřecí a vepřové maso
Smíchejte 3 lžíce tekutého medu, 3x lžíce balzamikového krému, 250 ml černého piva, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
Marináda se zázvorem a chilli se citrusovým balzamikovým krémem na krevety a ryby
4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce citrusového krému, 2 prolisované stroužky česneku, 1 polévkové lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru, 1 nadrobno nasekaná červená feferonka, 1 polévková lžíce nasekané citrónové trávy nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy
Švestková marináda s fíkovým balzamikovým krémem na tmavá masa
3 polévkové lžíce švestkových povidel, 2 polévkové lžíce dezertního vína, 2 polévkové lžíce fíkového balzamikového krému, 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 1 polévkové lžíce sójová omáčka, zázvor
Dresinky:
Dresink z bílého jogurtu, citrusového balzamikového krému a kopru
250g bílého jogurtu, citronová kůra z jednoho citronu, 1 polévková lžíce najemno nasekaného kopru, 2 polévkové lžíce světlého balzamikového krému. Všechny ingredience smíchejte v misce.
Oříškový dresink se světlým balzamikovým krémem
100g opražených kešu oříšků, šťáva ze dvou pomerančů, 3 polévkové lžíce světlého balzamikového krému, 100 ml olivového oleje, 2 polévkové lžíce med. Vše umixujte tyčovým mixérem.
Medovo balzamikový dresink s pomerančovou šťávou
4 polévkové lžíce medu, 5 polévkových lžic tmavého balzamikového krému, šťáva z jednoho pomeranče, 100 ml oleje. Všechny ingredience smíchejte v misce.
Tipy značky Kalamáta Papadimitriou
Lehký a jednoduchý dip k smaženým pokrmům, rybě nebo sýru
Jogurt, balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citronem, trocha česneku a cibule
Marináda na špíz
Balzamikový krém, pivo, rajský protlak, trocha tmavého cukru, cibule a česnek
Glazura na kuře anebo na rybí filé
Rozehřátý Balzamikový krém Kalamata Papadimitriou s pomerančem a citronem, med
Zálivka do salátu se světlým balzamikovým krémem
Extra panenský olivový olej, hořčice, citronová šťáva, med, Balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citronem, pepř & sůl
Zálivka do salátu s tmavým balzamikovým krémem
Extra panenský olivový olej, balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou s fíky, pepř a sůl
Videorecepty
Podle receptů Jana Součka bylo natočeno 15 videoreceptů s herečkou Markétou Hrubešovou, v režii Michala Herze. Herečka recepty okomentovala takto: „S balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou se mi vařilo bezvadně. Líbí se mi jejich široké využití v teplé i studené kuchyni, ve středomořské i v té naší. Řecká balzamika jsou navíc velmi praktická – buď jimi přímo ochutíte pokrm, nebo je vmícháte do marinády či zálivky a je hotovo – nemusíte je nijak upravovat. Mezi mé favority v receptech, které jsme točili, patří jednoznačně hovězí pupek marinovaný v tmavém balzamikovém krému a úžasná vanilková panna cotta s jahodami.“
Recepty jsou ke zhlédnutí zde na youtube.
Produktovou řadu Kalamáta Papadimitriou u nás zastupují čtyři druhy balzamikových krémů a balzamikový ocet:
- bílý
- tmavý
- bílý s příchutí citronu a pomeranče
- tmavý s příchutí fíku
Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk.
Tradiční výroba u rodinné značky Papadimitriou
Balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou je vyráběn tradiční metodou přírodní fermentace bez přidání konzervantů či barviv ve výrobním závodě firmy Papadimitriou několik kilometrů severně od peloponéského města Kalamáta. Za svou specifickou barvu i chuť vděčí kromě kvalitních surovin, příznivému klimatu a přírodnímu procesu výroby také důkladnému zrání v tradičních dubových sudech. Ve své domovině je dlouhodobě jedničkou na trhu a v současnosti se vyváží do více než dvaceti zemí po celém světě. Kvalita a tradice, která se snoubí v této lahodné tekutině, z ní činí plnohodnotného konkurenta slavnějších italských balzamik, kterého rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou vyráběny promísením uzrálého balzamikového octa s koncentrovaným hroznovým moštem. Vzniklý balzamikový krém vysoké kvality se vyznačuje výraznou hustou konzistencí a bohatou, zralou chutí.
Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou k dostání v praktické lahvičce o obsahu 250 ml v řetězcích Makro, Billa, Tesco, Globus, Hypermarket Albert a dočasně v bývalých prodejnách Interspar. Doporučená cena vč. DPH je 99,90 Kč.