Jak připravit maso na grilování?
Velice důležité je vyndat maso z lednice několik hodin před grilováním. Pokud dáte studené maso rovnou na gril, ztuhne. Jestliže máte raději ryby a mořské plody a nemáte zrovna čerstvé kousky, je potřeba jim dát čas při rozmrazování. Nechte je pomalu roztát při pokojové teplotě, aby maso zůstalo kvalitní. Pozornost věnujte také porcování masa. Zvláště u steaků je důležité nakrájet maso na přiměřeně široké kousky. Doporučovaná šířka u hovězího je 3 cm a u vepřového masa 2 cm.
Jak dlouho marinovat a co použít na marinádu?
Délka marinování záleží na mase. Kuřecímu stačí opravdu krátký čas – už cca po hodině v marinádě je maso připraveno ke grilování. Vepřové maso vyžaduje delší dobu marinování. Doporučená doba je 2, maximálně však 12 hodin. Hovězí a telecí maso marinujte až 24 hodin. Před umístěním na gril nechte maso okapat a znovu potírejte, až se na grilu zatáhne.
Při přípravě marinády myslete na to, že méně je někdy více – zejména solí pak šetřete. Opravdu záležet si pak dejte na výběr kvalitního oleje a nebojte se používat různé kombinace bylinek – na grilování je výborný rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, bazalka, paprika, muškátový oříšek a také chilli. Skvěle poslouží i kořenící směsi nebo již hotové marinády. Vyzkoušejte třeba marinádu z řady Tesco finest*.
Které maso se nejvíce hodí na grilování?
Na gril se hodí téměř všechna masa. Důležité je dát si při výběru záležet na konkrétním typu a zejména kvalitě. Jak tedy na jednotlivé druhy?
- Hovězí maso
Z hovězího masa se na grilování hodí hovězí svíčková, roštěnec, žebírka nebo ořech. Zkusit můžete také méně tradiční pupek.
- Kuřecí maso
Na gril se vyplatí koupit rovnou celé kuře. Drůbež se totiž rychle vysušuje, a je proto lepší s kůží. Nejčastěji se připravují kuřecí prsa, ale výborná jsou také kuřecí stehna a křidýlka.
- Vepřové maso
Na grilování vepřového masa jsou vhodnější libové části. Použít můžete krkovičku, kotletu či panenku. Pokud zvolíte panenku, před grilováním ji nakrájejte na medailonky. Vepřové maso chutná nejlépe naložené v kvalitní marinádě.
- Ryby a mořské plody
U ryby a mořských plodů dbejte především na čerstvost. Rybu je dobré před grilováním naříznout a v těchto částech prosolit. U grilovaných ryb nesmí chybět máslo, citronová šťáva a bylinky.
- Jehněčí maso na grilu
Jehněčí nepatří sice k běžně používaným masům na gril, ale přitom je velice chutné a doporučujeme jej vyzkoušet. Na grilování je vhodné maso ze hřbetu. Jehněčí maso má málo tuku, takže je nutné jej před grilováním naložit do marinády nebo potřít olejem.
Jak dlouho nechat maso na grilu?
Čas grilování masa je v první řadě závislý na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte jej celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně. Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a z masa tak neodtékala chutná šťáva.
Jak na grilu připravit mleté maso?
Dokonalý burger uděláte jen na grilu. Na jeho přípravu je vhodné jak vepřové, tak hovězí maso. Maso doporučuji pomlít dvakrát a následně jen osolit a opepřit. Více burgery nepotřebují. Aby si bochánek zachoval svůj tvar a nevyboulil se, udělejte do něj ještě zasyrova malý důlek uprostřed.
Co bych si mohl ugrilovat, pokud jsem vegetarián?
Přestože nepatříte k masomilcům, grilování se vzdávat nemusíte. Místo klasického steaku si dejte tofu, které můžete použít např. místo párku a pochutnat si na chutných hotdogách.
Na grilu je možné připravovat také nepřeberné množství zeleniny nebo hub. Stále oblíbenější jsou také různé druhy sýrů jako např. hermelín, oštiepok, halloumi nebo dokonce grilované ovoce. Na grilu můžete připravit ananas, jablka, ale i broskve nebo banány – ty je ovšem vzhledem k jejich jemnosti nutné grilovat ve slupce.
Další rady a tipy na grilování naleznete na našem webu www.tescorecepty.cz.
Recepty
Krůtí stehenní řízky s mangovou omáčkou a tymiánem
Ingredience:
500 g krůtích stehenních řízků
2 lžíce olivového oleje
tymián
mangová omáčka
pečivo
sůl, pepř v mlýnku
Postup:
1. Krůtí stehenní řízky omyjeme, osušíme a připravíme si dvě porce.
2. Maso potřeme marinádou z olivového oleje, soli, pepře a tymiánu. Necháme ho několik hodinu odležet v chladu.
3. Prsa necháme okapat a opékáme na grilu z obou stran několik minut. Během grilování potíráme zbylou marinádou.
4. Podáváme s mangovou omáčkou a čerstvým pečivem.
Steak z vepřové kýty s olivovým olejem a rozmarýnem
Ingredience:
500 g plátků z vepřové kýty
2 lžíce olivového oleje
rozmarýn
chilli omáčka
pečivo
sůl, pepř
Postup:
1. Plátky z vepřové kýty omyjeme a osušíme. Každý na kraji nařízneme, aby se při grilování nekroutil, a naklepeme rukou.
2. Maso osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a nasekaným rozmarýnem.
3. Steaky grilujeme z každé strany asi 7 minut.
4. Grilované maso podáváme s chilli omáčkou a pečivem.
Hovězí steak na grilu s fíkovou omáčkou
400 g hovězího steaku
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
pečivo
fíková omáčka
hrubá mořská sůl, pepř v mlýnku
Postup:
Maso omyjeme a osušíme.
2. Důkladně jej opepříme a vetřeme po obou stranách olivový olej.
3. Gril rozpálíme na nejvyšší stupeň. Maso grilujeme zprudka z každé strany asi 4–5 minut.
4. Maso sundáme z grilu, důkladně zasypeme hrubozrnnou solí a necháme pár minut odpočívat.
5. Sůl oklepeme a steaky podáváme s fíkovou omáčkou a pečivem.
Švestkové klobásy na grilu
Ingredience:
400 g grilovací klobásy se sušenými švestkami
švestková omáčka
2 lžíce olivového olej
Postup:
1. Pokud máte klobásy v lednici, vyndejte je z ní alespoň dvě hodiny před grilováním, aby měly pokojovou teplotu, až půjdou na žár.
2. Klobásy nařízneme a lehce potřeme olivovým olejem.
3. Mezitím si rozehřejte gril na střední žár.
4. Klobásy grilujeme na mírném plamenu nejdříve pomalu, aby se hezky uvnitř propekly. Na závěr můžeme teplotu zvýšit a získat tak křupavou kůrčičku.
5. Klobásy podáváme se švestkovou omáčkou.
Tip: Nemáte-li chuť na pečivo, připravte si zdravější přílohu v podobě salátu z grilované zeleniny. Ke klobásám se skvěle hodí.
Variace grilovaných sýrů
Ingredience:
1 balení sýru halloumi
1 balení sýru oštiepok
1 lžíce olivového oleje
bylinky (rozmarýn, tymián, …)
Postup:
1. Rozpálíme si gril.
2. Sýry potřeme olivovým olejem. Do oleje můžeme nasekat čerstvé bylinky dle chuti – skvěle se hodí rozmarýn nebo tymián.
3. Sýry grilujeme z obou stran dozlatova nejlépe na aluminiovém tácku.
Tip: Ke grilovaným sýrům se skvěle hodí výrazná chuť rukoly. Připravte si z ní salát, na kterém sýry servírujte.
Ananas na grilu s mátovým cukrem
Ingredience:
1 ananas
200 g krupicového cukru
máta
vanilková zmrzlina Tesco finest* s makadamovými ořechy
Postup:
1. Ananas očistíme a pokrájíme na plátky.
2. Cukr s mátou podrtíme v hmoždíři. V mátovém cukru obalíme plátky ananasu z obou stran.
3. Ananas grilujeme na rozpáleném grilu do té doby, než nám cukr nezkaramelizuje.
4. Ještě horké kousky ihned servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.