Už jste někdy připravovali domácí aspik? Vyzkoušejte recept na Letní aspik s Baby směsí Dione a kuřecím masem. Je jednoduchý a v létě vás příjemně zasytí i zchladí. Baby směs Dione obsahuje mladou mrkev, hrášek a kukuřici, což je ideální zelenina právě pro studenou kuchyni. Vývar z kuřecího masa aspik skvěle dochutí a uvařené maso dodá pokrmu příjemnou strukturu.
Na Letní aspik potřebujete jen pár ingrediencí:
250 – 300 g kuřecích prsou
1 balení želatiny
6 kuliček celého černého pepře
1 kulička nového koření
1 malý bobkový list
1 stroužek česneku
Nejprve si v hrnci uvařte kuřecí maso, okořeňte ho a osolte. Zatímco se maso vaří, připravte si zeleninovou Baby směs Dione podle návodu, který najdete na obalu. Měkké, ale nerozvařené maso nakrájejte na drobnější kousky. Kuřecí vývar přeceďte a dochuťte tak, jak jste zvyklí. Asi polovinu vývaru odeberte a nechte vychladnout. Do studeného vývaru zašlehejte 20 g sypké práškové želatiny a nechte ho chvíli nabobtnat. Poté ve vodní lázni zahřívejte za stálého míchání, dokud se želatina úplně nerozpustí. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, odstavte a nechte trochu vychladnout. Do tuhnoucího vývaru přidejte nakrájené maso a zeleninu, směsí naplňte formičky a nechte důkladně zatuhnout v chladničce. Po zatuhnutí vyklopte aspik z formiček a podávejte s citronem nebo křenem.
Pokud aspik zvolíte jen jako předkrm, vhodně ho doplní vepřová panenka s lehkou zeleninovou přílohou. Na recept si připravte:
1 balení Mexická s brokolicí Dione
800 g očištěné vepřové panenky
200 ml vývaru
150 g zakysané smetany
4 stroužky česneku
olej
mletý pepř
sůl
nasekané bylinky
Najemno nastrouhaný česnek smíchejte s pepřem a nasekanými bylinkami. Do receptu se hodí oregano, tymián, šalvěj, rozmarýn nebo třeba bazalka. Směs krátce orestujte na oleji. Touto směsí obalte osolenou panenku, vložte ji do pekáče, podlijte vývarem a pečte při 195˚C asi 20 minut. Upečené maso vyndejte z trouby a nechte odležet ve šťávě. Panenku nakrájenou na plátky podávejte s máslovou zeleninou. Tu si připravíte jednoduše tak, že si na másle orestujete směs Mexickou s brokolicí Dione, osolíte ji a opepříte. Výpek z panenky pak smíchejte s máslem, hořčicí a zakysanou smetanou, do které přidáte škrobovou moučku. Vytvoříte tím skvělou omáčku. Medailonky, zeleninu i omáčku naaranžujte na talíř a dozdobte zbylými bylinkami.
Takový luxusní chod si určitě zaslouží i dezert. Abyste jeho přípravou nestrávili půl dne, sáhněte třeba po Borůvkách v čokoládě. Pokud si tvoření dezertů naopak užíváte, vyzkoušejte něco se skvělými mraženými Borůvkami Dione. Hodí se do pohárů, moučníků i smoothies.
Pokud vám někdy dojde inspirace, suroviny nebo recepty, nezoufejte. Jen vždy mějte v mrazáku schovaný „pytlík poslední záchrany“ – Polévkovou směs Dione. Ta se postará o skvělý základ do každé polévky, stačí už jen přidat „co dům dá“. Dobrou chuť!