Celý rok teď můžete mít po ruce letní chuť třešní. Pivovary Staropramen totiž přinášejí na český trh stylový Carling Cherry Cider. Cider (čti sajdr) je zkvašený jablečný mošt, v případě Cherry Cideru smíchaný s třešňovou šťávou. Jedinečný nápoj, který vzniká z ručně sbíraných jablek a nejzralejších třešní, je se svými 4 % alkoholu stejně opojný jako světlé pivo a lehčí než víno. Jeho chuť a to pravé osvěžení vynikne nejlépe na ledu, proto je ideálním parťákem pro zahájení večerní party nebo při setkání s přáteli po náročném dni.
Proč třešně? „Mladí dospělí spotřebitelé stále více preferují ovocnější a sladší profil alkoholických nápojů. Nyní si mohou vychutnat přirozenou a sladkou chuť třešně i jako osvěžující alkoholický nápoj. Chuť třešně a cideru totiž spolu vytvářejí optimální harmonii,“ říká Petra Chovancová, manažerka inovací společnosti Pivovary Staropramen. V Carling Cherry Cideru sami ucítíte, jak se květinové a kořenité tóny třešní jedinečně snoubí s chutí cideru. A jde o skutečné třešně, přidává se do něj totiž třešňová šťáva.
Navíc snad není romantičtějšího ovoce: v květnu se pod rozkvetlou třešní líbáme, rostou typicky po dvou, patří k létu a v červnu si je milenci věší za ouška. Teď můžete s třešňovou chutí strávit také všechny vaše chvíle zábavy s přáteli.
Od Keltů až k Angličanům
O vynález cideru se přou Angličané a Francouzi, jisté je, že ať už vznikl první cider na jedné či druhé straně kanálu, pili ho Kelti už v 9. století. První záznam o výrobě cideru v Anglii se objevil v Norfolku roku 1205.
Během průmyslové revoluce produkce a distribuce cideru dramaticky narostla. Železnice
a přeprava přes kanál umožnily jeho distribuci i mimo regiony, kde se vyráběl, a jeho obliba se začala šířit i mezi londýnskou aristokracii.
V 50. a 60. letech dvacátého století obliba cideru narostla natolik, že přestala stačit malovýroba na farmách a jeho produkce se ujaly britské pivovary. I Carling Cherry Cider pochází z dílny jednoho z nich. Snoubí se v něm více než 170 letá tradice a um místních pivovarníků s touhou přinášet svým zákazníkům stále něco nového. Carling British Cider, předchůdce ochuceného Carling Cherry Cider, byl v loňském roce oceněn zlatou medailí v prestižní soutěži International Brewing Awards v Burton on Trent.
Čím dál oblíbenější cider vzniká jednoduchou fermentací jablečné šťávy, někdy se část jablečné šťávy nahrazuje hruškovým moštem a vzniká cider hruškový. Ostatní příchutě vznikají smícháním jablečných ciderů s jinými ovocnými štávami. Nenechte se ale zmást jeho sladkostí
a lehkostí – obsah alkoholu má cider stejný jako naše světlé pivo (4 %).
Ve skle i v baru
Carling Cherry Cider se bude prodávat od května v široké obchodní síti v třetinkových skleněných lahvích. V barech bude podáván v exkluzivních sklenicích o velikosti 0,4 l s dostatečnou dávkou ledu, protože jedině tak dokonale vynikne jeho jedinečná chuť.
Více o výrobě Carling Cherry Cideru se dozvíte zde:
https://www.youtube.com/watch?v=qZhRhIjHfNY&feature=youtu.be