ijournal.cz

Pod rozkvetlou třešní si připijte třešňovým ciderem

red Zdroj: Pivovary Staropramen 8.5.2014 Gastronomie

Celý rok teď můžete mít po ruce letní chuť třešní. Pivovary Staropramen totiž přinášejí na český trh stylový Carling Cherry Cider. Cider (čti sajdr) je zkvašený jablečný mošt, v případě Cherry Cideru smíchaný s třešňovou šťávou. Jedinečný nápoj, který vzniká z ručně sbíraných jablek a nejzralejších třešní, je se svými 4 % alkoholu stejně opojný jako světlé pivo a lehčí než víno. Jeho chuť a to pravé osvěžení vynikne nejlépe na ledu, proto je ideálním parťákem pro zahájení večerní party nebo při setkání s přáteli po náročném dni.

Proč třešně? „Mladí dospělí spotřebitelé stále více preferují ovocnější a sladší profil alkoholických nápojů. Nyní si mohou vychutnat přirozenou a sladkou chuť třešně i jako osvěžující alkoholický nápoj. Chuť třešně a cideru totiž spolu vytvářejí optimální harmonii,“ říká Petra Chovancová, manažerka inovací společnosti Pivovary Staropramen. V Carling Cherry Cideru sami ucítíte, jak se květinové a kořenité tóny třešní jedinečně snoubí s chutí cideru. A jde o skutečné třešně, přidává se do něj totiž třešňová šťáva.

Navíc snad není romantičtějšího ovoce: v květnu se pod rozkvetlou třešní líbáme, rostou typicky po dvou, patří k létu a v červnu si je milenci věší za ouška. Teď můžete  s třešňovou chutí strávit také všechny vaše chvíle zábavy s přáteli.

Carling Cherry Cider

Od Keltů až k Angličanům

O vynález cideru se přou Angličané a Francouzi, jisté je, že ať už vznikl první cider na jedné či druhé straně kanálu, pili ho Kelti už v 9. století. První záznam o výrobě cideru v Anglii se objevil v Norfolku roku 1205.

Během průmyslové revoluce produkce a distribuce cideru dramaticky narostla. Železnice 

a přeprava přes kanál umožnily jeho distribuci i mimo regiony, kde se vyráběl, a jeho obliba se začala šířit i mezi londýnskou aristokracii.

V 50. a 60. letech dvacátého století obliba cideru  narostla natolik, že přestala stačit malovýroba na farmách a jeho produkce se ujaly britské pivovary. I Carling Cherry Cider  pochází z dílny jednoho z nich. Snoubí se v něm více než 170 letá tradice a um místních pivovarníků s touhou přinášet svým zákazníkům stále něco nového. Carling British Cider, předchůdce ochuceného Carling Cherry Cider, byl v loňském roce oceněn zlatou medailí v prestižní soutěži International Brewing Awards v Burton on Trent.

Čím dál oblíbenější cider vzniká jednoduchou fermentací jablečné šťávy, někdy se část jablečné šťávy nahrazuje hruškovým moštem a vzniká cider hruškový. Ostatní příchutě vznikají smícháním jablečných ciderů s jinými ovocnými štávami. Nenechte se ale zmást jeho sladkostí
a lehkostí – obsah alkoholu má cider stejný jako naše světlé pivo (4 %).

Ve skle i v baru

Carling Cherry Cider se bude prodávat od května v široké obchodní síti v třetinkových skleněných lahvích. V barech bude podáván v exkluzivních sklenicích o velikosti 0,4 l s dostatečnou dávkou ledu, protože jedině tak dokonale vynikne jeho jedinečná chuť.

Více o výrobě Carling Cherry Cideru se dozvíte zde:

https://www.youtube.com/watch?v=qZhRhIjHfNY&feature=youtu.be

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Pivovary Staropramen