♣ Kanapky s rozhudou
Rozhuda:
100 g změklého másla
400 g tučného tvarohu
sůl a čerstvě mletý pepř
50 ml vlažného mléka
10 ředkviček + na ozdobu
1 menší cibule
3 lžíce nasekané pažitky + na ozdobu
Jako základ kanapek – jednohubek – můžete využít kolečka rohlíku, chleba, slané krekry, nebo třeba kolečka salátové okurky (ta nechte po nakrájení nejprve půl hodiny vykapat v cedníku nebo na utěrce)
Máslo, tvaroh, sůl a pepř vymíchejte do hladké pomazánky. Nejlépe se vám to povede, pokud budou mít všechny suroviny (včetně mléka, které přidáte za chvíli) pokojovou teplotu – vyndejte si je tedy hodinu předem. Teprve po rozmíchání másla s tvarohem přidejte trošku mléka, jeho množství se bude hodně lišit podle toho, jak vodnatý máte tvaroh. Přidávejte tedy po částech, dokud vám nevznikne hladká, ale hustá pomazánka. Do ní pak vmíchejte nasekané ředkvičky, cibuli a pažitku.
Kanapky můžete ozdobit podle chuti a obrazotvornosti – samozřejmě se nabízejí tenké plátky ředkviček a pažitka. Aby Vám pomazánka, při delším čekání na návštěvu „neoběhla vodou“ uchovávejte v lednici přikrytou potravinovou fólií.
Velikonoční nádivka se špaldou
pro 4 osoby, spíš předkrmové množství:
50 g másla
2 hrsti spařených kopřiv
4 vejce
4 lžíce hladké špaldové mouky
½ lžičky prášku do pečiva
4 lžíce smetany
menší hrst kadeřavé petrželky
sůl, čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
plátky mandlí
K podávání: smetana ke šlehání, 3 cm čerstvého křenu, sůl
Máslo si rozpusťte v kastrůlku. Kopřivy propláchněte a spařte horkou vodou. Pak z nich sceďte vodu, změklé položte na prkýnko a nasekejte najemno (celá manipulace s kopřivami – od sběru až po krájení, se vám bude lépe dělat v gumových rukavicích). Uzené nakrájejte na malé kostičky.
Z pečicího papíru s alobalem si složte zapékací mističky o rozměru asi 10×10 cm (na jednu mističku bude potřebovat cca 25 cm). Kdybyž budou mističky větší, nádivka bude zbytečně nízká. Vymažte je troškou rozpuštěného másla. Troubu si rozpalte na 170 °C (horkovzduch).
V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte žloutky a zbytek rozpuštěného másla, vymíchejte hladkou kašičku. Přidejte maso, kopřivy, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Se solí to nepřehánějte, uzené bývá dost slané.
Bílky ušlehejte do pevného sněhu a ten pak opatrně vmíchejte ke směsi. Rozdělje ji do mističek. Povrch posypejte plátky mandlí a dejte péct na 20-25 minut (nádivka vyskočí a zezlátne).
Mezitím si ušlehejte smetanu, vmíchejte do ní sůl a čerstvě nastrouhaný křen. Mističky s upečenou nádivkou podávejte ozdobené křenovou šlehačkou a petrželkou.
♣ Králík na hořčici a rozmarýnu
4 králičí stehna
sůl, pepř dle chuti
100 ml dijonské hořčice
150 g slaniny pokrájené na nudličky
1 cibule pokrájená na kolečka
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
1 lžička sladké papriky
200 ml bílého vína
hrst lístků čerstvého rozmarýnu
černé olivy bez pecky
hrst hladkolisté petrželky
Troubu rozpalte na 160 °C. Než se rozehřeje, porce králičího masa osolte, opepřete, a nechte zatáhnout na pánvi z každé strany cca 3 minuty. Pečicí rukáv si z jedné strany uzavřete, pak do něj vložte maso, šťávu z pánve vypláchněte troškou připraveného vína do kterého vmícháte také hořčici a nalijte na maso. Poté maso potřete hořčicí. Přidejte slaninu, cibuli, bobkový list, pepř, sladkou papriku, rozmarýn, olivy a podlijte zbytkem vína. Rukáv uzavřete i z druhé strany a pečte asi hodinu.
Pak rukáv nahoře rozstříhněte a roztáhněte do šířky a posledních 20 minut zprudka pečte při 200 °C, aby se vytvořila zlatavá kůrka. Hotová stehna podávejte se špenátovými noky, ale skvělé jsou třeba i šťouchané brambory či tagliatelle. Ozdobte hladkolistou petrželkou.
♣ Špenátové noky
1 lžíce másla
1 malá cibule
sůl a pepř
muškátový oříšek
2 lžíce smetany ke šlehání
230 g tučného tvarohu
70 g strouhaného ementálu
1 vejce + 2 žloutky
70 g hrubé mouky
Pokrájenou cibulku opečeme na másle do sklovita, pak přidáme celé listy špenátu (aby nám zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen. Necháme ještě chvilku stát. Pak špenát na prkénku pokrájíme nožem. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy. Po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto. Plech poprášíme moukou, vyrábíme dvěma lžícemi noky a dáváme je na plech. Když je máme všechny, znovu poprášíme moukou, a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní. Pokud si chcete ušetřit mytí plechu, použijte pečicí papír poprášený moukou.
Poté ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a opatrně do ní naházíme jednotlivé noky. Počkáme, až vyplavou, a pak je ještě vaříme jednu minutu.
♣ Velikonoční jidášky s levandulovým medem
30 g čerstvého droždí
1 lžíce moučkového cukru
250 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
250 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
špetka mleté skořice
3 lžíce medu
1 lžička strouhané citronové kůry
1 bílek
Na potření:
2 lžíce másla
2 lžíce medu
hrst sušených kvítků levandule
Nejprve si v kastrůlku rozpusťte máslo s medem a vmíchejte do něj levandulové květy. Zatímco budete připravovat jidášky, levandulová vůně a chuť se promísí s máslem a medem.
Droždí rozdrobte do mísy, posypte ho moučkovým cukrem, promíchejte a počkejte, než se droždí působením cukru rozpustí. Přidejte 100 g polohrubé mouky a vlažné mléko, umíchejte těstíčko, zakryjte ho utěrkou a nechte stát, dokud vám nevzejde kvásek (necelou půlhodinu).
K vykynutému kvásku přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, obě zbývající mouky, sůl, skořici, med a citronovou kůru. Dobře propracujte (klidně v robotu) na hladké těsto. Posypte ho lehce hladkou moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi hodinu.
Troubu si rozpalte na 190 °C. Z vykynutého těsta oddělujte kousky zhruba velikosti vejce, vyvalujte z nich válečky silné 1–2 cm a zaplétejte je v různé tvary: uzlíky, spirály, smyčky, šneky, esíčka či ptáčky. Dělejte je drobné – počítejte s tím, že ještě nakynou. Klaďte je na plech s pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným bílkem a pečte je asi 15 min. dozlatova. Mezitím si rozehřejte máslo s medem a levandulí (je-li to potřeba) a přeceďte do misky – květy levandule vám zbydou v sítku. Před podáváním jidášky touto směsí potřete, nejlépe ještě vlažné. Pokud vám nevadí suché kvítky levandule, můžete je pár kvítky dozdobit.
♣ Jarní pampelišková limonáda s meduňkou
pampeliškový med (oficiálně sirup)
pár snítek čerstvé meduňky
perlivá voda
citron, pomeranč, limetka, ideálně chemicky neošetřené
kostky ledu
Poměry surovin jsou v tomto receptu naprosto volitelné – někdo má rád výraznou sladkokyselou limonádu, někdo (jako třeba já), preferuje jen jemnou, nenápadnou příchuť. Můj osobní poměr je na litr limonády 2 lžíce medu a 1 ks každého ovoce.
Čerstvou meduňku opláchněte, dejte do hrnku a zalijte převařenou teplou (ne vroucí) vodou z konvice. Vmíchejte i pampeliškový med. Nechte luhovat asi 15 minut. Mezitím si nakrájejte na tenké plátky ovoce, které jste předtím důkladně omyli. Ovoce dejte do džbánu, zalijte meduňkovo-pampeliškovým výluhem a dolijte perlivou vodou. Ochutnejte, jestli nechcete přisladit nebo přikyselit. Přidejte pár kostek ledu.