ijournal.cz

Pikolo nastartuje váš den!

red Zdroj: CrossCafe 26.2.2016 Gastronomie

Také někdy cítíte potřebu rychlého nastartování, kterou řešíte kávou? Pro tyto případy je vhodné zvolit kávu menšího objemu, koncentrovanější dávka kofeinu poskytne tu správnou „vzpruhu“. V těchto případech doporučujeme navštívit český kavárenský řetězec CrossCafe. V jejich nabídce si zvolte kávu, která nese ryze české a veselé pojmenování „pikolo“.

CrossCafe_pikolo

Slovo „piccolo“ pochází z italštiny a v překladu znamená „malý“. V devadesátých letech, kdy čeští restauratéři a kavárníci začali užívat nové technologie, se občas dopouštěli chyb – jednou z nich bylo zalévání kávové směsi větším množstvím vody. Italští turisté při objednávání používali slovíčko „piccolo“, jelikož se tak dožadovali kávy s menším objemem vody. Byť nešlo o odborné pojmenování, mezi Čechy se výraz ujal a dodnes se užívá.

Nápoj připravený ze 7 gramů mleté kávové směsi, která se extrahuje 20-30 sekund při teplotě kolem 88 °C a tlaku 9 barů ve 30 ml vody, se nazývá „espresso“. Kavárenský řetězec CrossCafe se rozhodl pro jeho české synonymum. „Jako ryze český řetězec jsme se rozhodli svým zákazníkům nabízet ‚pikolo‚. Z průzkumu mezi našimi zákazníky totiž vyplynulo, že dávají přednost tomuto označení před espressem, tak proč jim ho nedopřát. Přejmenování je součástí projektu ‚Já si melu svou‚, který jsme minulý rok odstartovali,“ komentuje změnu Jan Janák, zakladatel a majitel licence CrossCafe.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: CrossCafe