Knedlíky plné ovoce patří k těm nejoblíbenějším, které společnost Knedlíky Láznička pro své zákazníky z řad běžných spotřebitelů, ale i gastroprovozů připravuje. Letos jim však plány zkomplikovala neúroda. Přesto od výroby těchto bestsellerů, jakými jsou tvarohové nebo kynuté knedlíky plněné ovocem, neupustila a zákazníci tak o svou oblíbenou pochoutku nepřijdou.
Výrobce odebírá ovoce převážně od českých dodavatelů a reflektuje sezónnost surovin. Jarní mrazy ale bohužel poznamenaly i plány firmy Knedlíky Láznička, od níž si mnoho tuzemských domácností zvyklo odebírat ovocné knedlíky té nejvyšší kvality. Zvlášť náročná je sezóna pro milovníky těch jahodových: „Chuť a vůni čerstvých českých jahod nic nenahradí. Spolupracujeme se dvěma velkými pěstiteli z tuzemska. Jeden z nich je schopný obvykle jahody dodávat až do listopadu. Letos je to ale jiné. Sezóna jahod trvala jen asi měsíc a půl. V tomto týdnu tedy budou žádané jahodové knedlíky naposled. Pak by měl mít dodavatel alespoň měsíční pauzu, než budou plody opět dostupné. Zda ještě jahodové knedlíky letos do nabídky zařadíme, závisí na počasí a poptávce od našich zákazníků,“ komentuje šéfkuchař Knedlíky Láznička Petr Kosiner.
Místo jahodových tak letošní produkci ve firmě ovládly meruňkové knedlíky. Těch tvarohových připraví Knedlíky Láznička některé dny více než klasických přílohových. Nepatří však k jediným oblíbeným stálicím v repertoáru firmy: „Za pár dní začne sezóna borůvek, která vypadá velmi slibně. Do našich knedlíků odebíráme kanadské borůvky z farmy Karla Rodena a mícháme je s těmi lesními. Knedlíky tak získají ideální poměr vůně, chuti a šťavnatosti. Právě tyto knedlíky jsou určené pro našeho obchodního partnera e-shop rohlik.cz a v minulých letech si získaly značnou oblibu. To hlavní vedle surovin je totiž pečlivá ruční příprava,“ popisuje Vladimír Zikmunda, spolumajitel firmy.