ijournal.cz

Osmý ročník soutěže Regionální potravina

red Zdroj: Regionální potravina 25.5.2017 Koktejl

Kvalita, výjimečnost, původ surovin a patriotismus. To jsou hlavní důvody, proč dát přednost produktům oceněným značkou Regionální potravina. Soutěž o Regionální potravinu 2017 v jednotlivých krajích právě startuje. Letos již poosmé. Které výrobky obsadí nejvyšší příčku a budou daný kraj reprezentovat? To se dovíme už brzo.

Už poosmé získají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. O značku, která se udílí na čtyři roky, se mohou ucházet pouze malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé vítězí pouze jeden výrobek.

Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Přehled soutěžních kategorií je následující: logo regionalni potravina 01

  1. Masné výrobky tepelně opracované,
  2. Masné výrobky trvanlivé,
  3. Sýry včetně tvarohu,
  4. Ostatní mléčné výrobky,
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin,
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,
  7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,
  9. Ostatní

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Státní zemědělský intervenční fond je správcem značky. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu.

Značka Regionální potravina přispívá k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, účast na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích a podobně. Zároveň je doprovázeno propagací v tisku, televizi a rádiích.

Kompletní pravidla soutěže uvádí „Metodika pro udělování značky Regionální potravina“, která je spolu s ostatními dokumenty k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz, v sekci „Pro výrobce“, pod jednotlivými kraji, a to včetně termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o průběhu soutěže.

Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 416 oceněných produktů, nové přírůstky v letošním roce budou známy do 15. července 2017.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Regionální potravina