Prosecco, osvěžující šumivý nápoj, který si díky své chuti plné květinovo – ovocných tónů a jemné elegantní vůni podmanil nejednoho milovníka vín. Skvěle se hodí na slavnostní akce i při posezení s přáteli. Stejně tak se ale stal oblíbenou přísadou ikonických letních koktejlů, jako je Hugo, Aperol Spritz či Mimosa.
„V první řadě si musíte být jistí tím, že jde o skutečné Prosecco DOC, tedy víno s garantovaným původem ve dvou regionech severovýchodní Itálie – Veneto a Friuli. To poznáte také podle kolku na hrdle lahve. Aby mohlo být víno značeno jako Prosecco DOC, musí být vyráběno z uznaných odrůd révy, přičemž dominantní (min. z 85 %) z nich musí být Glera,“ vysvětluje Tomáš Pacák, hlavní sommelier festivalu Proseccofest 2017.
Dobré Prosecco je lehké a zpravidla má nižší obsah alkoholu (do 11 %), což z něj spolu s velmi jemným perlením a ovocným aroma dělá příjemné a dobře pitelné víno. Vyrábí se jako suché, tedy s nižším obsahem zbytkového cukru. Ve vůni i chuti má ale výrazné ovocné tóny, takže i jako suché v sobě nese nádech sladkosti. Abyste si Prosecco DOC opravdu vychutnali, neskladujte jej a ani jen nekupujte jako staré. Pijte ho jako mladé, tedy rok či dva po výrobě, kdy je nejsvěžejší a kdy si nejlépe vychutnáte jeho nespoutaný mladistvý esprit.
Znamenitou chuť pravého italského Prosecca můžete ochutnat v rámci prvního ročníku festivalu Proseccofest (www.proseccofest.cz), který nabídne až desítky vzorků šumivých vín vinařů z vyhlášené italské oblasti Prosecco. Ten se uskuteční v neděli 10. září od 11 do 17 hod v okouzlujícím areálu Svatováclavské vinice a Villa Richter na Pražském hradě.