Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné nejen pro Vánoce. Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné výrobky vhodné i pro přípravu tradičních i netradičních novoročních receptů. Mezi nejpoužívanější patří Kysaná smetana z Valašska a Bílý jogurt z Valašska, ze kterých jsou připraveny i následující recepty. Tyto výrobky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni a navíc se řada z nich pyšní oceněními za oblibu mezi spotřebiteli.
„Jsou tu nejkrásnější sváteční dny v roce, kdy se schází celá rodina, a proto jsme připravili několik receptů vhodných jako výborné občerstvení během těchto vzácných společných chvil,“ říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na tyto recepty jsme použili oblíbené produkty našich zákazníků, a to Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí,“ dodává Radka Benešová.Jablečný štrúdl
Ingredience
Těsto:
400g hladké mouky200g rostlinného tuku
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 prášek do pečiva
Náplň:
2kg jablek100g mletého máku
100g vlašských ořechů
cukr krystal
100g rozinek
skořicový cukr, strouhanka, mléko
Postup přípravy receptu
Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit. Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.Tvarohová štola dle Mlékárny Valašské Meziříčí
Ingredience
500 g polohrubé mouky250 g tvarohu
2 vejce
150 g tuku na pečení
150 g cukru nebo sladidla
100 g rozinek
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
100 g rozpuštěného másla
150 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
100 g mandlí
lžička citronové kůry, sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli. Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 – 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.
Kuchařka: Hella