Již příští víkend, 18. a 19. března, proběhne 11. ročník Jarní ceny českých sládků, která je největší a nejreprezentativnější soutěží piv z minipivovarů ve střední Evropě. Přihlášeno je 134 pivovarů s 603 vzorky. Akce se tradičně uskuteční v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov.
Českomoravský svaz minipivovarů pečlivě vybírá degustátory, kteří degustují konsensuálním způsobem, musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí. Komise budou v letošním ročníku pětičlenné a budou se skládat pouze z nezávislých degustátorů.
„V letošním roce je přihlášen rekordní počet pivovarů a vzorků, budeme tedy muset urychlit systém. Přizpůsobili jsme podmínky a na nalévání vzorků budeme mít samostatnou místnost,“ říká Michal Voldřich z pivovaru Zvíkov.
Dnes se také v Parlamentu projednává snížení spotřební daně pro minipivovary, uvedl na dnešní tiskové konferenci Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. „Pro minipivovary není ani tak problém výše daně, jako administrativa s ní spojená. V době, kdy většina pivovarů je zasažena EET, kontrolním hlášením DPH atd.“
Víceprezident Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka k tomu dodává: „Odborníci z České zemědělské univerzity spočítali již před třemi lety, že výběr spotřební daně byl nákladově dražší než vybraná daň. A byť jsou to data tři roky stará a mezitím se počet minipivovarů znásobil, dle dostupných dat vybraná spotřební daň z minipivovarů činí cca 1 % z vybrané spotřební daně pivovarů celkem. Tudíž si myslím, že stávající způsob výběru spotřební daně pro minipivovary je stále neefektivní. Proto se zabýváme myšlenkou výběru spotřební daně u minipivovarů paušálem.“
Minipivovary jsou svébytnou součástí pivovarnického průmyslu. V České republice jich je v současné době 350.
„Neuvěřitelné se stalo skutečností a z dob čistě ležákových jsme se přesunuli do moderní doby, kdy ležák hraje sice prim, ale zvídavý pivař má možnost ochutnat piva mnoha jiných kategorií, včetně nově spontánně kvašených piv. S narůstající konkurencí se dá očekávat vyšší pestrost a s tím spojená vyšší kvalita, aby daný minipivovar na již velice konkurenčním trhu přežil,“ říká víceprezident Českomoravského svazu minipivovarů.