Melouny jsou plné vitaminů. Nejčastěji se konzumují za syrova jako zdravá a chutná svačinka. Co když z nich ale připravíte celé menu od předkrmu po dezert? S melouny Bouquet, které v sobě nemají žádné pecky, jen nedozrálá bílá minisemínka, je to snadné!
Pokud vás nápad na melounové menu zaujal, můžete začít přípravou čerstvé melounové limonády. Na 1,5 litru limonády si nachystejte:
Pokud vás nápad na melounové menu zaujal, můžete začít přípravou čerstvé melounové limonády. Na 1,5 litru limonády si nachystejte:
4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu Bouquet
1/4 hrnku třtinového cukru
1,5 l studené vody, může být i perlivá
Postup je úplně jednoduchý. Meloun a cukr vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. Limonádu nechte vychladit a servírujte s ledem.
Limonáda se už tedy chladí, další je na řadě předkrm.
Vyzkoušejte melounovou variaci na klasickou lahůdku – caprese.
Potřebovat budete:
Vyzkoušejte melounovou variaci na klasickou lahůdku – caprese.
Potřebovat budete:
červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet
mozzarellu
čerstvou bazalku nebo meduňku
olivový olej
balzamiko
Kulatou formičkou vykrájejte z Bouquet melounu a mozzarelly kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládejte na talíř – nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujte, dokud nemáte krásně plný talíř. Na závěr nezapomeňte ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.
Jako hlavní chod zkuste skvělý recept na kuřecí kari s melounem Bouquet. Než začnete s přípravou, ujistěte se, že doma máte:
4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu Bouquet
čerstvou petrželovou nať na ozdobu
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu Bouquet
čerstvou petrželovou nať na ozdobu
Nejprve si namarinujte maso. Kuřecí prsa dejte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Sáček dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře dejte na gril nebo osmažte, dokud není hotové. Uchovejte ho v teple. Potom smíchejte majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Kuře naporcujte na plátky a naaranžujte je na meloun. Na závěr ho polijte majonézovou omáčkou a posypte trochou nakrájené petrželky.
Ke kari se perfektně hodí osvěžující okurkový salát. A protože je sezóna melounů, vyzkoušejte tentokrát i ten s melounem Bouquet.
Na salát kromě melounu a okurky potřebujete:
Na salát kromě melounu a okurky potřebujete:
rukolu
červenou cibuli
olivový olej
balzamiko
sůl, pepř
Okurku si nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z bezpeckového melounu Bouquet vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.
Pokud vám po všech těch vynikajících chodech ještě zbyde místo, nabídněte hostům melounový cheesecake. Ten si připravte předem. Potřebné suroviny:
Na korpus:
100 g rozpuštěného másla
50 g mletých mandlí
350 g máslových sušenek
Na náplň:
250 g polotučného tvarohu
250 g zakysané smetany
140 g moučkového nebo třtinového cukru
250 ml smetany ke šlehání 33%
želatinový ztužovač
100 ml melounové šťávy
Na ozdobu:
bezpeckový meloun Bouquet
dortovou želatinu
Začněte přípravou korpusu. Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso a promíchejte je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem, naplňte směsí a důkladně přimáčkněte. Nechte vychladit v lednici. Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému, do kterého přimíchejte želatinový ztužovač (jen místo vody použijte melounovou šťávu).
Touto náplní potřete sušenkový základ. Dort nechte ztuhnout v ledničce. Pak si podle návodu připravte želatinu. Dort ozdobte vykrájenými kuličkami z Bouquet melounu. Následně povrch zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podávejte vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.
Menu je sice obsáhlé, ale určitě z něj nemusíte mít výčitky. Meloun je totiž přímo nabitý vitamíny. Obsahuje vitamín A, C, B6, draslík, lykopen a další. Je navíc tvořen z více než 90 % vodou a neobsahuje žádné tuky ani cholesterol. Zároveň jsou melouny velkým pomocníkem při vyrovnávání optimálního pH v organismu. Překyselení organismu je totiž problém, se kterým se potýká až 80 % populace. Jedním z dalších benefitů bezpeckových melounů je, že při postupu křížení různých rostlin nebyla využita genetická modifikace.
Melouny Bouquet si můžete koupit v Kauflandu, Globusu a maloprodejnách po celé České republice. Cena se pohybuje mezi 34 Kč/kg a 12 Kč/kg, záleží, jestli je začátek nebo konec jejich sezony.
Bezpeckové melouny Bouquet si mohou zákazníci na celém světě vychutnávat už více než dvacet let. Do České republiky je přiváží společnost Anecoop, která je předním dodavatelem ovoce a zeleniny ze Španělska. Firma spolupracuje s více než 100 000 farmáři, jejichž produkty vyváží do více než 60 zemí světa.
Více informací včetně termínů letních akcí najdete na www.nejlepsimelouny.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/BOUQUETovoce.