Medová dieta je velice jednoduchá a přitom chutná. Med vám pomůže k vysněné postavě ale také díky velkému množství živin a vitamínů posílí vaši imunitu, pomůže při rýmě a nachlazení, detoxifikaci organismu, podpoří funkci jater, žlučníku a tlustého střeva, díky svým účinkům pomůže při trávicích problémech, s vysokým cholesterolem nebo vysokým krevním tlakem. Díky jeho regeneračním a zklidňujícím účinkům ho můžete nalézt i v řadě kosmetických produktů, které vaše pokožka v zimě jistě ocení.
Možná vás jako první napadne, že sladký med přeci nemůže být součástí diety. Je sladký a po sladkém se tloustne! To je pravda a proto ho také nepotřebujete tolik jako cukru, ale mnohem méně, navíc med neobsahuje sacharózu (tzv. řepný cukr). Tu při slazení cukrem naše lidské tělo nejdříve metabolicky štěpí na fruktózu a glukózu. Teprve poté jsou tyto jednoduché cukry využity v lidském těle. Při použití medu jako sladidla toto pro tělo namáhavé metabolické štěpení odpadá.
„Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ vysvětluje Milan Špaček, medový sommeliér a majitel firmy Medokomerc.
Medová dieta má původ v Británii
Medovou dietu už před lety propagoval britský farmaceut a odborník na výživu Mike McInnes, který na to téma vydal celou knihu. „Není potřeba počítat kalorie, není potřeba utrácet za drahé dietní pokrmy a nápoje, není potřeba se týrat hladovkou, a můžete tak zhubnout až 1,3 kilogramu za týden,“ citoval autora diety slavný deník Daily Mail. Podle jeho názoru je hlavním viníkem obezity konzumace velkého množství sacharidů (zejména bílého řepného cukru, bílé pšeničné mouky) a průmyslově zpracovaných potravin. Nemalé množství sacharidů se skrývá dokonce i v nízkotučných potravinách, označených light. Podle Mikea Mclnnese med detoxikuje tělo, nastartuje metabolismus, nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Dokáže vás chránit před neodolatelnou chutí na sladké, následku drastického snížení příjmu sacharidů. „Mnoho studií dokazuje, že pokud vypijeme čaj s medem, cukry z něj se chovají v těle úplně jinak než bílý cukr,“ tvrdí tento britský odborník na výživu a vysvětluje, proč je med mnohem zdravější než cukr. Většina dietologů podle něj chybně umisťuje med do kategorie špatných cukrů. Vědci z Dubaje kupříkladu prokázali, že po konzumaci medu nedojde ke zvýšení krevní glukózy, ale naopak ke snížení. U bílého cukru dochází k opaku.
Nastartujte svůj organismus medem a skořicí
Nastartujte po ránu svůj metabolismus sklenkou teplé vody s medem, špetkou skořice a citronovou šťávou. Tento nápoj pijte minimálně půl hodiny před snídaní. Medová šťáva s kyselinou citronovou detoxikuje váš organismus. Můžete ji pak bez obav pít celý den.
Místo cukru lžička medu
Med podporuje správné trávení, proto je dobré dát po každém jídle kávovou lžičku kvalitního medu. Díky medu bude vaše tělo rychleji spalovat přijaté kalorie, které by jinak ukládalo. Lžičkou medu můžete také nahradit cukr v kávě, čaji, limonádě nebo při přípravě omáček, palačinek a různých dezertů – a to nejen v „dietním období“, ale v podstatě kdykoliv a pro celou rodinu. Med na rozdíl od rafinovaných cukrů obsahuje řadu prospěšných látek, zažene chutě na sladké a vy si díky němu můžete dopřát mlsání bez výčitek.
Lžička medu před spaním
Před odchodem do postele, než si vyčistíte zuby, dejte si jednu polévkovou lžíci medu. Ta nastartuje metabolismus tak, že tělo začne spalovat tuky. A navíc následující den nebudete mít chuť na sladké!