Řeznické řemeslo patří k Valašsku stejně neodmyslitelně, jako patří maso na sváteční stůl. Valašské klobásy a další uzeniny jsou proslulé, ostatně Valaši řeznické umění tříbí už několik staletí (Historie zpracování masa sahá ve „Valmezu“ až na začátek roku 1895). Významným místem v tradici tohoto řemesla je i samotné srdce Valašska – Valašské Meziříčí, kde sídlí společnost Krásno, která v současnosti patří mezi tři nejlepší výrobce masa a uzenin v Česku.
„Krásno si váží odkazu předků a usiluje o zachování tradic, i proto v nabídce valašských uzenin nechybí speciální masopustní klobása,“ uvádí pan Karel Pilčík, majitel masokombinátu Krásno. „Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak hluboké tradice ten či onen pokrm má, a nevěnujeme mu pozornost, natož tomu kde a z čeho se vyrábí. To se snažíme měnit, proto vznikla myšlenka na vlastní muzeum, abychom jeho prostřednictvím lidi edukovali v tom, že i obyčejná klobáska a její zpracování tvoří tradice, na které můžeme být právem hrdi,“ dodává Karel Pilčík.
Poseďte v novém řeznickém muzeu a ochutnejte masové lahůdky
Kumšt tamních řezníků připomíná zbrusu nové Muzeum řeznictví, které společnost Krásno otevřela ve Valašském Meziříčí v roce 2015. Hlavními trumfy muzea jsou především nádherně zrekonstruované stroje z meziválečného období. Stroje jsou přitom nejen krásné, ale i funkční.
Přestože byla původně většina strojů v hodně zuboženém stavu, po nekonečných hodinách pečlivé práce vypadají, jako by je právě přivezli z továrny a zapojili. Všechny do jednoho fungují, což není v muzeích příliš obvyklé. Jsou poháněny buď transmisí, nebo mají vlastní elektromotor. „Chtěli jsme ukázat klasické ruční nástroje i unikátní řeznické stroje. Chceme být živým muzeem, návštěvníci tedy mohou stroje vidět přímo v akci. Shromáždit tři desítky strojů, mezi nimiž jsou kutry, řezadla i narážečky, trvalo několik let“, uvádí manažer muzea Aleš Linduška.
Návštěvníci se v muzeu mohou vydat po stopách řeznického řemesla na Valašsku od poloviny 19. století až do současnosti. Vše začíná domácí zabijačkou, nechybí ani stylizovaný pracovní koutek s výstavou řeznických nástrojů a pomůcek, stejně jako starý řeznický krámek s dílnou na zpracování masa. Moderní výrobu masa a uzenin, která probíhá v Krásnu, pak mapuje 3D filmová projekce. Vše doplňují dobové fotografie a dokumenty.
Muzeum připomíná také historii rodu Karla Pilčíka, majitele Krásna a zakladatele muzea. První z Pilčíků přičichl k řeznickému řemeslu, v již výše v článku zmíněném roce 1855 – od té doby se tradice nepřerušila a pokračuje i v páté generaci. Velmi příjemnou součástí muzea je rovněž sál, v němž mohou návštěvníci posedět a ochutnat řeznické a uzenářské lahůdky z Krásna. Zároveň tu probíhají také koncerty, besedy či například firemní konference. A milovníci masa si tu mohou uspořádat třeba i svatbu. Do budoucna má být jedním z hlavních center společenského a kulturního dění valašského regionu.
Krásnosvět
Na českém trhu existuje celá řada velkých výrobců uzenin. Krásno se mezi nimi vždy profilovalo jako společnost nabízející kvalitní výrobky, a to především díky dlouholeté a poctivé tradici řeznictví na Valašsku a moderním technologiím, do nichž v uplynulých letech firma investovala. Nově Krásno více vnáší do své komunikace i samotnou „duši“ Valašska – klid a poetiku kraje, z něhož pocházejí prověřené receptury klobás, párků, šunek, salámů a dalších uzenářských dobrot.
Lidé v současné uspěchané době méně hledí na kvalitu života a zároveň jen obtížně rozlišují kvalitu od kvantity na přeplněném trhu s uzeninami. Potřebují proto větší vizuální „kotvu“, aby se dokázali v regálech obchodů zorientovat. Krásno se tak ve své komunikaci výrazněji vrátilo k tradicím českého venkova a svou značku zastřešilo konceptem Krásnosvěta s hlavním mottem „Žijte krásně“.
Krásno od svého založení velmi lpí na valašských tradicích, jako jsou například masopust, Velikonoce či třeba pálení čarodějnic. Obnova tradic a důraz na jejich zachování pro následující generace je tedy pro Krásno klíčová, což dokazuje mj. i unikátní Muzeum řeznictví.
S valašským fortelem Krásno vyrábí poctivé a kvalitní uzeniny, na nichž si spotřebitelé pochutnají
Šunky – Jednou z neprodávanějších a nejoceňovanějších skupin našeho sortimentu jsou šunky. V nabídce naleznete jak šunky standardní kvality, tak šunky výběrové a nejvyšší kvality.
Speciality a uzená masa – Atraktivní a populární skupiny výrobků, které jsou vhodné jak pro studenou tak i teplou kuchyni.
Drobné a měkké masné výrobky – Skupina drobných masných výrobků je složena z párků, klobásek a měkkých salámů, které vycházejí z jedinečných receptů a vyvíjených a zdokonalovaných již několik desítek let.
Vařené masné výrobky - Zabijačka byla dříve skutečným rituálem a uměním. Díky receptur z minulosti si dnes můžete pochutnat na výrobcích, jako jsou například jitrnice, jelita, prejty nebo tlačenka.
Grilovací speciality – Léto to je grilování, proto pro Vás každoročně pečlivě připravujeme skupinu lahůdek, vyrobených z vybraných surovin a ochucených pečlivě namíchaným kořením.
Trvanlivé výrobky – Trvanlivé výrobky se vyznačují vysokou kvalitou zpracování. Díky svému složení jsou všechny bezlepkové.
TOP 12 nejprodávanějších výrobků
Slovenský salám, Lázeňské párky, Dušená šunka, Toastový nářez, Krásno párky, Gothajský salám, Lázeňská šunka zauzená, Šunková cihla, Junior Premium, Královská šunka, Vysočina, Hekules
Společnost MP Krásno, a.s. má také síť vlastních prodejen, ve které nabízí široký sortiment nejen svých produktů s širokou paletou chutí v různých velikostech, tvarech a baleních. Řada z prodejen má také vlastní jídelnu a spolu s profesionální obsluhou nabízí opravdový zážitek z nakupování a občerstvení přímo u řezníka.