Přední český šéfkuchař Jan Punčochář spojí síly s populární značkou likérů Baileys. V rámci neobvyklé roční spolupráce připraví 24 kreativních receptů, které propojí trendy moderní gastronomie s proslulou chutí irského likéru. „Vždy mě bavily netradiční kombinace chutí a surovin. Krémové likéry můžou být pro jídlo zajímavým twistem, který receptu dodá úplně nový rozměr. V průběhu roku představím s použitím Baileys neokoukané dezerty, krémové polévky, ale samozřejmě i hlavní chody,“ vysvětluje Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru na ulici Lodecká 4 v Praze.
Fotografie a tutoriály receptů se budou průběžně zveřejňovat na Facebookových profilech likéru Baileys i Jana Punčocháře. Prostřednictvím Instagramu pak budou moct fanoušci gastronomie sledovat videa přímo z přípravy pokrmů. „Rádi bychom naší značku představili v jiném světle než obvykle. Přestože se likéry Baileys na trhu pohybují přes 40 let, jejich specifická chuť dokáže stále překvapit. Jana Punčocháře vnímáme jako jednoho z nejosobitějších šéfkuchařů tuzemské scény, proto nás těší, že se právě on stane spojnicí mezi naším irským likérem a moderní gastronomií,“ míní Alexander Suja, group brand manažer pro distribuční značky společnosti Stock, která je českým distributorem produktů Baileys. Skrze originální spolupráci chce Stock zároveň připomenout dlouholetou historii Baileys či poukázat na nevšední a překvapivé způsoby jeho využití.
Mezi 24 recepty budou figurovat dezerty jako kokosová panna cota s likérem Baileys nebo ořechovo-kaštanový dort s Baileys. „Kromě sladkých dezertů jsem vymyslel i recepty na složitější i jednoduchá hlavní jídla. Bude to například oblíbená dýňová polévka, v tomto podání doplněná o kokosové mléko a Baileys nebo trochu exkluzivnější recept – avokádo s kachními játry foie gras marinovanými v tomto irském likéru,“ upřesňuje Jan Punčochář, který svou profesní kariéru začínal v hotelu Ambassador a po studiích sbíral zkušenosti v předních pražských restauracích. Jako kuchař působil také v Německu, Rakousku nebo ve vyhlášené švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde pracoval deset let. Koncepčně se podílel na restauraci karlovarského Grandhotelu Pupp a od roku 2014 zastává pozici šéfkuchaře restaurantu Grand Cru na ulici Lodecká 4 v centru Prahy. Je dvojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař.
Připravte si podzimní chuťovky s krémovým tónem
Ačkoliv nám zima už pomalu šlape na paty, stále je tu oblíbená sezóna dýní. Věděli jste, že dýni Hokkaidó se jako jediné nemusí loupat slupka, protože tepelnou úpravou dokonale změkne? Svou lehce oříškovou chutí je všestrannou ingrediencí, jež se hodí do polévek, omáček nebo marmelád. Vyzkoušejte blahodárné účinky dýně ve spojení s lahodným lososem a krémovým likérem. Zbyde-li vám ještě místo, sáhněte po neméně zdravém avokádu a naplňte ho foie gras marinovanými v Baileys!
Dýňová polévka s kokosovým mlékem, uzeným lososem a Baileys
Ingredience:
250 g dýně Hokkaidó
80 g cibule, 30 g zázvoru, 1 ks citron
1 citronová tráva, 100 g jablka
200 ml kokosového mléka
0, 05 ml Baileys Original
500 ml zeleninového či kuřecího vývaru
1 pol. lžíce medu
3 ks limetového listí
dýňová semínka, 20 g rakytníku
20 ml dýňového oleje
sůl, pepř
100 ml olivového oleje
100 g uzeného lososa
Postup:
- Dýni rozpulte, zbavte semínek a i se slupkou vložte do pekáče. Pokapejte medem, olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Dýni přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut při 180 stupních.
- V hrnci rozpalte olivový olej. Cibuli, zázvor, jablko se slupkou a citronovou trávu nakrájejte nahrubo a spolu s limetkovým listím přidejte do hrnce a zarestujte.
- Zalijte kokosovým mlékem, Baileys a přilijte připravený vývar.
- Do vývaru vymačkejte šťávu z citronu, přistrouhejte kůru a osolte.
- Dýni vyjměte z trouby, vložte do hrnce a povařte až 20 minut.
- Polévku promixujte, propasírujte a dochuťte medem, solí a případně špetkou strouhaného zázvoru.
- Servírujte do hlubokého talíře a ozdobte kuličky rakytníku, trhaným lososem, dýňovým olejem a semínky z dýně.
Avokádo s kachními játry marinovanými v Baileys Original
Ingredience:
2 ks avokáda
150 g foie gras
sůl, pepř
100 ml Baileys Original
100 g černé rýže
špetka římského kmínu, chilli
citronová kůra z jednoho citronu
30 ml sojové omáčky
100 ml kokosového mléka
80 g sekaných arašídů
20 g koriandru, olivový olej
Postup:
- Ve větším množství osolené vody uvařte rýži doměkka a propláchněte pod studenou vodou.
- Nechte okapat, přemístěte na plech a usušte na 80 stupňů v troubě.
- Poté rýži usmažte na rozpáleném oleji. Přidejte sůl, citronovou kůru, chilli, římský kmín a zamíchejte.
- Foie gras odžilkujte, řádně zalijte Baileys, přidejte sůl a nechte půl dne marinovat v lednici.
- Poté játra postupně odlupujte a tvořte jednotlivé kuličky ve tvaru pecky avokáda, které zabalte do fresh folie.
- Avokádo rozpulte, pomocí nože vyloupněte pecku a odstraňte slupku. Pokapejte citronem, osolte, přidejte nasekaný koriandr a zalijte sojovou omáčkou.
- Místo pecky vložte připravená játra foie gras a pokapejte olivovým olejem. Otočte řeznou stranou na plech, posypejte rýží a rukou udusejte.
- Do mixéru vložte arašídy, kokosové mléko, sůl a zbylá játra foie gras s marinádou a rozmixujte. Omáčku nalijte do spodu talíře, položte na ní avokádo a zalijte zbylou sojovou omáčkou a dozdobte koriandrem.
Honí vás mlsná? Zažeňte chuť na sladké dezerty s Baileys
Každého z nás občas přepadne touha na něco sladkého. Ať už si chcete připravit zákusek ke kávě nebo dezert k hlavnímu chodu, inspirujte se následujícími recepty. Napadlo by vás někdy upéct dort s jedlými kaštany? Věřte, že ve spojení s jablky a krémovým likérem Baileys objevíte zcela novou chuť. Zkuste také tradiční recept v netradičním pojetí. Připravte si smetanovou panna cottu a servírujte ji originálně, v kokosovém ořechu.
Ořechovo-kaštanový dort s Baileys
6 plátů Filo těsta
200 g másla
400 g mixu nasekaných ořechů
200 g jedlých kaštanů
150 g třtinového cukru
80 g brusinek, 80 g rozinek
30 g sušených jablek
2 ks jablka, 2 ks vajec, 1 ks citronu
150 ml smetany 33%
100 g medu, 100 ml Baileys Original
Postup:
- Rozpusťte si máslo, přidejte med, vajíčka, šťávu a kůru z celého citronu a část Baileys.
- Zapékací mísu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
- Vyložte první plát Filo těsta a potřete ho směsí s Baileys. Naneste vrstvu ořechů, sušených jablek, rozinek a opět položte plátek těsta. Znovu potřete směsí s Baileys a přidejte kaštany, brusinky, na kostičky nakrájená jablka, cukr a vrstvěte až po okraj pečící nádoby.
- Poslední vrstvu vytvořte ze všech ingrediencí.
- Koláč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 stupňů přibližně 30 minut. Následně alobal odeberte a dopečte 15 minut na 185 stupňů.
- Po vyjmutí koláče z trouby ho ihned polijte připravenou směsí s Baileys a potřete rozehřátým máslem. Podávejte teplé.
Kokosová panna cotta s Baileys, citrusy a grapefruitovou zmrzlinou
2 celé kokosy
300 ml smetany 33%, 100 ml mléka
100 ml kokosového mléka
80 g třtinového cukru, 1 ks vanilkového lusku
4 pláty želatiny
150 ml Baileys Chocolate, grapefruitová zmrzlina
citrusy dle vlastního výběru – mandarinka, grep, pomelo, pomeranč
Postup:
- Oba okosy rozpulte a mléko si uschovejte. Pomocí škrabky vydlabejte část kokosu do panna cotty i na ozdobu.
- Smetanu, kokosové mléko, 100 ml Baileys, mléko, cukr a rozpůlený vanilkový lusk zahřejte a přiveďte do bodu varu a přidejte na kostičky nakrájený kokos.
- Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a vmíchejte do připravené směsi. Dále již nevařte.
- Směs nalijte do mističek nebo do půlek kokosů a nechte vychladnout v lednici.
- Po zatuhnutí vyjměte pana cottu z lednice a zalijte zbytkem Baileys.
- Přidejte nakrájené citrusy a ozdobte připravenou zmrzlinou a kokosem.