Recept na pečené kuře odkazuje na období na přelomu 19. a 20. století, kdy žil a tvořil malíř a středočech Josef Lada, který je proslulý idylickými obrázky zimní scenérie.
1 celé kuře
2 cibule (nakrájené na proužky)
2 mrkve (nakrájené na kolečka)
2 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 šálek kuřecího vývaru nebo vody
Libovolná příloha (například švestkové knedlíky nebo brambory)
Postup:
1/ Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím v misce smíchejte kmín, majoránku, sůl a pepř. Kuřecí maso očistěte a potřete připravenou směsí ze všech stran.
2/ Do pekáče vložte sádlo nebo olej, nakrájené cibule, mrkve a česnek. Na zeleninu položte namarinované kuřecí maso. Do pekáče ještě přidejte kuřecí vývar nebo vodu.
3/ Pekáč přiklopte a pečte v troubě asi 1,5 až 2 hodiny, mezitím maso pravidelně podlévejte vývarem nebo vodou a zeleninu občas promíchejte. Také během pečení občas otáčejte kuřecí maso a zkontrolujte, zda je dostatečně promaštěné a šťavnaté.
4/ Kuře je hotové, ve chvíli, kdy jde maso snadno od kosti.
Dobrou chuť!