ijournal.cz

Kaki Persimon Bouquet – seznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptech

red Zdroj: www.nejkaki.cz 21.11.2018 Gastronomie

Kaki_Persimon_BouquetVyrostlo ve slunné Valencii ve Španělsku a představuje výtečnou zdravou svačinku a skvělou ingredienci do vaření i pečení. Kaki Persimon Bouquet si zkrátka zamilujete na první ochutnání. Právě teď ho můžete najít na pultech obchodů – sezóna kaki totiž právě začíná! Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Měkký plod bez pecek se však neřadí mezi zeleninu. Tento „pokrm bohů“ je velmi zdravý – posiluje imunitu, obsahuje vitamíny, vlákninu a důležité minerály, upravuje zažívání a příznivě působí také na snižování hladiny stresu. Stačí se zakousnout!



Vychutnat si kaki Persimon Bouquet můžete stejně jednoduše jako například hrušku nebo jablko. Kaki můžete též posypat citrónem nebo skořicí a na pár minut zapéct. Lahodný je i kaki džem. Pokud však rádi zkoušíte v kuchyni nové recepty, ochutnejte kaki perník a kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou. Dopřejte si výtečný experiment, který budete díky skvělé chuti muset brzy zopakovat!

Vyzkoušejte kaki perník. Potřebovat budete:


5 kaki Persimon BouquetKAKI_PERNÍK

4 lžíce másla

2 velké vejce

100 g pískového cukru

100 g hnědého cukru

1 lžičku vanilkového extraktu

280 g polohrubé mouky

1 prášek na pečení

½ lžičky soli

1 lžičku mleté ​​skořice

Předehřejte troubu na 170°C. Nasypte do misky mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. V další misce smíchejte kaki nastrouhané na struhadle, máslo, vejce, vanilku, cukry a dobře zpracujte. Pomalu směsi s obou misek smíchejte, dokud se vše nespojí. Připravené těsto vylijte do vymazaného pekáče a pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud špejle nebude lepit.

 Persimmons on table

Z kaki můžete připravit také skvělý oběd pro celou rodinu. Připravte se na originální lahůdku, ke které se budete každý podzim vracet.

 

Na kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou budete potřebovat:

2 nebo 3 velké kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky silné 2 cm)

300 ml smetany ke šleháníKAKI_PEČENÉ_S_MLETÝM_MASEM_A_SÝROVO-HOŘČICOVOU_OMÁČKOU

200 ml mléka

3 stroužky česneku

2 lžíce tymiánu

2 lžíce hrubozrnné hořčice

2 červené cibule

500 g mletého masa

150 g ementálu

olivový olej

sůl, pepř

V kastrůlku zahřejete smetanu, mléko, na plátky nakrájený česnek, jednu lžíci tymiánu a pozvolna vařte 10minut – směs však nesmí bublat. Poté vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte mleté maso, tymián, sůl a pepř a nechte dusit 20minut. Hotovou směs přesuňte do zapékací mísy. Posypte polovinou strouhaného sýra a zalijte polovinou smetanové omáčky. Navrch položte nakrájené kaki a posypte zbytkem sýra a omáčky. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30minut při teplotě 200°C.

 Kaki_Persimon_Bouquet_II

Kaki Persimon Bouquet roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus.

Více informací na www.nejkaki.cz.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.nejkaki.cz