Kuchyně patří k částem domácnosti, které musí sloužit dlouhá léta. Její pořízení je nákladné a využití každodenní. Měla by být nadčasová, aby se brzy „neokoukala“, ale i praktická. Proto by si ji měl ten, kdo doma vaří, přizpůsobit sobě na míru. Buď ve chvíli, kdy ji teprve zařizuje, nebo při rekonstrukci. A protože není čas ztrácet čas, věnujte část z něj pečlivému plánování. O stylu kuchyně mohou rozhodovat emoce, o jejím uspořádání rozum.
První krok – metr a půdorys
„Než vyrazíte do kuchyňského studia, vezměte metr, papír a tužku a nakreslete si půdorys místnosti, kde bude kuchyňská linka umístěna,“ radí na úvod Filip Císař, vedoucí Kuchyňské akademie XXXLutz. Primárním ukazatelem jsou rozměry místnosti a její dispozice (dveře, okna). Ty určí, jestli si pořídit kuchyňskou linku ve tvaru U, L či prostého I, případně zda bude možné instalovat například kuchyňský ostrůvek. Stejně důležité jsou údaje o instalaci vody, elektřiny či plynu i odtahové roury k digestoři, které do plánku také zaznačte.
Druhý krok – kuchyňské studio
Se základním plánkem půdorysu kuchyně můžete vyrazit do kuchyňského studia: „Tady už přicházejí ke slovu individuální požadavky majitele, respektive osoby, která bude trávit v kuchyni nejvíce času. Podle její výšky a preferencí se plánuje výška pracovní desky, podle počtu členů domácnosti pracovní plocha, úložné prostory, vybavení,“ vypočítává Filip Císař. Kdo má jasno, zda moderní jednoduchý čistý design nebo venkovský styl s odlišným výběrem barev a materiálů (především dřevo a jeho napodobeniny) a s prolisy na dvířkách, měl by zvážit, kolik peněz chce do kuchyně investovat. Od toho se odvíjí nejen materiál kuchyňské linky, ale rovněž množství možných vychytávek a praktických pomocníků. V ideálním případě současné kuchyně nabízejí jak flexibilní kombinace jednotlivých komponentů, tak třeba tlumené dojezdy chytře uspořádaných zásuvek i dvířek, zabudované elektrické zásuvky, úpravu vnitřního rozdělení jednotlivých prvků, organizéry, vestavěné koše na tříděný odpad (většinou pod dřezem), výsuvné police či skříňky, široké spodní zásuvky, karusely a další funkční prvky.
Třetí krok – styl a pravidlo dvou barev
Moderní kuchyň sází kromě minimalistického vzhledu (ideálně hladká dvířka bez úchytek) a čistých linií na funkčnost a vzdušnost. Z materiálů tu kralují zejména lamináty, ale také kompozitní dřevo (nebo masiv – především na dvířka). Všechny lze kombinovat s přírodními materiály či jejich napodobeninami jako je sklo, mramor nebo kámen. Platí, že dvě barvy, případně odstíny, postačí. Kuchyňská linka pak působí puristicky a elegantně. Nicméně škála barev je díky novým technologiím takřka nekonečná. Na špičce barevných kombinací se stále drží bílá a šedá, ovšem své místo si snaží vybojovat třeba i limetková či exkluzivní červená, případně – zejména u venkovského typu – barva různého dřeva. Ta totiž navozuje pocit pohody, bezpečí, útulnosti a v uživateli vyvolává nostalgii. S tímto stylem se pojí i různé prolisy nebo ozdobné či porcelánové úchyty.
Čtvrtý krok – pracovní deska
Nejoblíbenější pracovní desky jsou laminátové – kvůli odolnosti, snadné údržbě, variabilitě barev i vzorů a v neposlední řadě kvůli příjemné ceně. „Velmi dobře si stojí i kompozit neboli umělý kámen a v poslední době kompaktní laminát neboli kompakt. Je velmi odolný a lze ho využít i jako obklad na zadní stěnu linky. Ve srovnání s pracovními deskami ze dřeva nebo kamene, které je třeba pečlivě udržovat a být při práci na nich opatrnější, mají tyto nové materiály velkou část trumfů na své straně,“ říká Filip Císař. Kdo často vaří, ví, jak těžké je udržet zadní stěnu kuchyňské linky v čistotě. Je proto praktické obložit ji snadno omyvatelným materiálem, ideálně beze spár, což údržbu výrazně usnadní a urychlí. Zvolit lze speciální tvrzené sklo, které nemá póry a nenasákne špínu ani zápach, případně již zmíněné lamináty nebo kompaktní lamináty. Všechny tyto materiály jsou k dostání v široké škále barev a vzorů, takže jimi kuchyňskou linku dokonale doladíte. Rustikální kuchyňské linky pak většinou vypadají lépe s klasickým keramickým obkladem.
Zásadní trojúhelník
Při plánování kuchyně se vyplatí vsadit na kompaktnost silné trojky – znamená to, že varná, mycí a chladicí zóna kuchyně by měly tvořit praktický trojúhelník, na jehož pomyslné vrcholy by měl majitel dosáhnout, aniž by musel vážit dlouhou cestu. Ideální vzdálenost mezi nimi je zhruba 1,2 metru. Pokud na tento stav nedosáhnete, zkuste se mu alespoň přiblížit. Ušetříte si tak vlastní nohy i čas. Stejně důležité jsou dostatečné úložné prostory. Jejich množství a objem vychází z počtu členů rodiny, frekvence vaření a stylu gastronomie dané domácnosti. Moderní kuchyně preferují varnou desku s integrovaným odsavačem par, což podpoří jejich čistý design a zároveň přispěje k větší vzdušnosti prostoru.
Přerod snu v realitu
Máte-li jasnou představu o tom, co byste rádi, můžete si zkusit svoji vysněnou kuchyni navrhnout sami pomocí online 3D plánovače, který najdete na stránkách xxxlutz.cz. Anebo můžete využít kuchyňské designéry. Stačí si rezervovat termín – osobně v obchodním domě nebo přes online rezervační systém. Designéři vytvoří finální vizualizaci kuchyně přesně podle vašich představ. Po podpisu kupní smlouvy si domluvíte návštěvu zaměřovacího technika, který u vás doma vše zaměří pomocí laseru, data přenese do tabletu a designérovi poskytne všechny parametry místnosti na milimetr přesně. Jakmile se kuchyně vyrobí, přijede XXXLutz montážní tým. Smontuje objednanou kuchyni, zapojí elektrospotřebiče, u kterých provede také revizi, a zároveň po sobě uklidí. Pak stačí jen zapnout sporák a začít vařit něco dobrého pro celou rodinu…