Víte, co se právě teď děje „tam uvnitř“, v žaludku a ve střevech? Nejspíš vás to ani nenapadne a možná na to ani nechcete myslet. Zatímco svým vlasům, pokožce nebo zubům věnujeme pozornost a staráme se o ně, zažívací proces nám připadá jako samozřejmost. Když ale něco přestane fungovat a začnou potíže, vzpomeneme si na svoje střeva velmi rychle.
Všechno, co spolkneme, se stává součástí velmi komplexního systému, který rohlík, jablko nebo kousek šunky promění v živiny a energii. Nic se neztratí; všechno, co jsme snědli nebo vypili, musí naše tělo nějak zpracovat, použít pro růst a obnovu energie, případně – pokud jsme se naládovali něčím nepěkným – se toho pokud možno co nejrychleji zbavit.
Když se tělo naštve
A co si budeme povídat, někdy to našemu trávicímu systému moc neusnadňujeme. Třeba tím, že se málo hýbeme, přestože je pohyb tak důležitý pro správnou peristaltiku střev. Stravujeme se ve fast foodech, přestože dobře víme, že junk food, prázdné jídlo bez skutečné výživové hodnoty, jen naše tělo zanáší nežádoucím balastem a tukem. Pijeme velmi málo vody, ale zbytečně moc nápojů s kofeinem, cukrem a alkoholem. Jíme nepravidelně – celý den skoro nic a večer opulentní hostina.
A naše tělo sice vydrží hodně, ale ne všechno, takže nám tyhle hříchy dříve nebo později spočítá. Začne protestovat průjmem nebo zácpou, plynatostí (a běžte s tím třeba do společnosti!), pálením žáhy, bolestmi žaludku, ale také častými infekcemi, únavou a špatnou náladou. Trávicí systém totiž výrazně přispívá k naší obranyschopnosti. Říká se, že střeva jsou největší částí našeho imunitního systému, vstřebávají se v nich vitaminy a minerály, které pomáhají udržet naše zdraví, a jsou sídlem mikro biomu, sliznice osídlené životně důležitými mikroorganismy. Je to prostě tak – naše zdraví, dobrá nálada, klidný spánek, pěkná pokožka a dostatek energie, to všechno sídlí tam. Tam uvnitř.
Dejte se do pořádku, zrovna teď
Ne že bychom nemohli s očištěním organismu začít kdykoli jindy, právě jarní období se pro něj ale výborně hodí. S rostoucími teplotami sílí i naše ochota více se hýbat na čerstvém vzduchu, dostáváme chuť na mladou čerstvou zeleninu (a tedy vlákninu) a celkově se zvyšuje naše ochota k pozitivním změnám. Využijte toho! Změny životního stylu podpořte vhodnými doplňky stravy, které činnost vašeho trávicího traktu pomůžou harmonizovat tak, že bude jako dokonale ladící symfonický orchestr.
Tipy, které mohou podpořit správnou funkci střev a zažívání
Vitar EKO Kurkuma jsou veganské kapsle s vysokým obsahem extraktu z kurkumy a ostropestřce mariánského. Obě tyto rostliny jsou prospěšné pro zdraví jater a tím i pro celkové zažívání. Kurkuma působí jako antioxidant, podporuje správnou činnost jater a činnost kardiovaskulárního systému. Ostropestřec mariánský podporuje správné trávení, pročištění organizmu a přirozenou obranyschopnost.
Doporučená cena: 269,90 Kč za 60 kapslí
Maxi Vita Herbal Klidná střeva je řešením nadměrné plynatosti nebo říhání, ať už je jejich příčinou nevhodná kombinace potravin, stres nebo nedostatek pohybu. Obsahuje sloučeninu křemíku simethicon, která se běžně používá při napětí a pocitu tlaku v oblasti břicha. Další účinné složky jsou anýz, který přispívá ke správné funkci střevního traktu a máta, podporující činnost trávicí soustavy a střev. Moderní doplněk stravy je zabalen v praktických jednorázových sáčcích, které můžete mít neustále po ruce a kdykoli je pohodlně užít bez nutnosti zapíjení.
Doporučená cena: 84,90 Kč za 20 sáčků
Vitar Probiotika slouží k podpoře imunity a střevní mikroflóry. Ta může být narušena celou řadou vlivů jako jsou přemíra cukrů, překyselení organizmu, stres či užívání antibiotik. Vitar Probiotika je sypká směs ve formě jednorázových sáčků, které umožňují přípravek rovnou nasypat do úst bez nutnosti zapíjení. Obsahuje kombinaci 4 probiotických kmenů, jenž mohou střevní mikroflóru obohatit, doplněné o vysokou dávku vitaminů D a C.
Doporučená cena: 135 Kč za 16 sáčků
Čočka je velmi bohatá na vlákninu. Ve 100 g vařené čočky je v průměru 7,9 g vlákniny. Ovšem je velmi bohatá i na bílkoviny, železo vitaminy B1 a B6. Čočku nebo jinou luštěninu bychom měli zařadit alespoň 1x týdně do našich jídelníčků. Nemáte nápad jak tuto luštěninu připravit a znáte ji pouze ,,Na kyselo“? Zkuste tento recept s čočkou od české značky Menu Gold.
Ingredience:
240 g čočky Menu Gold
2,5 hrnku rýže basmati natural Menu Gold
1,5 lžíce olivového oleje
2 plátky másla
1 větší červená cibule
5 hrnků zeleninového vývaru
sůl, špetka mletého kmínu a mletého pepře
3 stroužky česneku
1,5 větší cuketa
320 g tuňáka ve vlastní šťávě
2 mozzarelly light
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Vsypeme rýži basmati natural, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Rýži vaříme cca 25–30 minut doměkka. V druhém hrnci uvaříme čočku podle návodu na obalu. Hotovou čočku smícháme s rýží, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a nastrouhanou cuketu. Promícháme a společně ještě asi 3 minuty na slabém plameni povaříme. Rizoto servírujeme spolu s okapaným tuňákem a natrhanou mozzarellou.