Většina z nás ke konci zimy pocítí značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemocem, typický důsledek nedostatku slunečního svitu a pro zimní měsíce typického „hřešení“ v podobě jednoduchých cukrů a bílé mouky. Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučuje se začít plynule měnit stravovací režim hned ze začátku jara.
Jaro je období lehkosti, je tedy vhodné omezit dlouze vařená a pečená, těžká masitá jídla na minimum. Významnou roli v jarním jídelníčku hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky, nabité vitaminy a minerály. Příkladem může být třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.
„Hovězí a vepřové maso bychom měli co nejvíce omezit a pokud se bez masa opravdu neobejdeme, dát přednost krůtímu a králičímu. Ideální je ale maso na 4 až 8 týdnů úplně vynechat. Totéž platí i pro mléko a výrobky z něj,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Pokud ani bez nich nevydržíme, dejme si raději zakysané mléčné výrobky. Naše tělo nám poděkuje, pokud snížíme příjem lepku a obilovin podléhajících plísním (pšenice, žito, oves), cukrovinek, slazených limonád, uzenin, polotovarů a také alkoholu a nikotinu.
Co lze naopak jen doporučit, to jsou luštěniny (čočka, červená čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (rýže, kuskus), zelenina (domácí kysané zelí a šťáva z něj, brokolice, květák, celer, cibule, česnek, listová zelenina, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový). Skvělou náhradou za maso můžou být ryby, které bychom si měli dopřát aspoň jednou nebo dvakrát za týden. Jako vynikající, a přitom nutričně hodnotné snídaně poslouží obilné kaše (jáhlová, rýžová nebo amarantová).
Vitaminová jarní vzpruha
Některé vitaminy a minerály, kterých máme po dlouhé zimě chronický nedostatek, je těžké doplnit výhradně z potravin. Doporučujeme proto kvalitní doplňky stravy, především na doplnění vitaminů C a D, koenzymu Q10, selenu a zinku, to vše v bioaktivní formě.
Pro celkové zesílení organismu je vhodné podpořit funkci a stimulaci jater užíváním ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura).
Denně vypijete několik sklenic vody, abyste zahnali žízeň. Hoďte do některé jednu šumivou tabletu Maxi Vita Exclusive Detox a za malou chvíli si můžete pochutnávat na osvěžujícím nápoji obsahujícím přírodní extrakt z ostropestřce mariánského, který přispívá zejména ke správnému trávení a činnosti jater. Je vhodný k pročištění při detoxikační kúře, pro kterou je jarní období velmi vhodné.
Salát z čočky beluga s mladým špenátem, červenou řepou a balkánským sýrem
4 porce
Ingredience:
125 g čočky beluga Menu Gold
250 g červené řepy
30 g medu
30 ml olivového oleje
15 ml balsamica
250 g baby špenátu
200 g balkánského sýra
tymián, sůl
Postup:
Čočku beluga vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a stroužek česneku a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve druhém hrnci v osolené vodě s tymiánem uvaříme červenou řepu doměkka. Řepu necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme s uvařenou čočkou beluga, olivovým olejem, medem, balsamicem a jemně dosolíme. Opatrně vmícháme špenátové lístky. Salát posypeme nakrájeným balkánským sýrem a servírujeme jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři.