Povzneste sýr na zážitek s neobvyklými kombinacemi Krále Sýrů. Vladislav Stuparič, kapitán Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, zabrousil až do molekulární kuchyně a vytvořil perfektní chuťové zážitky, které můžete ochutnat v květnu a červnu na Prague Food Festivalu nebo na Bosch Fresh Festivalu.
Pokud se na festivaly nedostanete, vyzkoušejte si zjednodušenou verzi doma. S následujícími recepty úspěch zaručen!
Král Sýrů NEBESKÝ se smaženými jahodami v těstíčku se zeleným pepřem, tataráčkem z červené řepy a drobenkou z burákového másla
Jak vytvoříme dokonalý sýrový zážitek? Aby měl sýr Král Sýrů NEBESKÝ tu nejlepší chuť, nejlépe dvacet minut před servírováním ho vyjmeme z lednice a nakrájíme na 1 cm široké dílky, které položíme na talíř. Přidáme jahody smažené v těstíčku a tataráček z červené řepy a lehce posypeme drobenkou z burákového másla.
Jahody v těstíčku
4 porce
1 ks Král Sýrů Nebeský
4 jahody
100 ml mléka
1 vejce
55 g hladké mouky
½ lžičky nakládaného zeleného pepře
¼ lžičky drceného černého pepře
¼ lžičky soli
¼ lžičky kypřícího prášku, olej na smažení
Postup:
1. V misce rozmícháme mléko se žloutkem, rozmělněným zeleným pepřem, černým pepřem a solí. Přimícháme mouku, důkladně promíchanou s kypřícím práškem a vymícháme dohladka. Nakonec přimícháme ušlehaný bílek.
2. Jahody očistíme a po jedné napíchneme na špejli. Ponoříme do těstíčka a poté do rozpáleného oleje. Když těstíčko ztuhne a začne se smažit, špejli krouživým pohybem mezi prsty z jahody vytáhneme a dosmažíme dozlatova. Přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej.
Tataráček z červené řepy
4 porce
50 g uvařené oloupané řepy – uvaříme vcelku ve slupce nebo koupíme už vařenou, vakuovanou
15 g medu
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa balsamico
Sůl podle chuti
Postup:
Řepu nakrájíme na jemné kostičky a dáme do mísy. Přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a necháme odležet alespoň 30 minut.
Drobenka z burákového másla
4 porce
15 g burákového másla
35 g mouky
3 g moučkového cukru
Špetka soli
¼ lžičky kypřícího prášku
Postup:
1. V misce smícháme burákové máslo se solí a s cukrem. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a zpracujeme na těsto. Vytvarujeme váleček, položíme na arch pečícího papíru, přimáčkneme a zakryjeme fólií.
2. Těsto rozválíme na plát o síle asi 2 mm, odstraníme fólii a s pečícím papírem ho přendáme na plech. V troubě, nahřáté na 160°C ho upečeme dorůžova. Necháme vychladnout a rozdrtíme na drobenku.
Král Sýrů KRÉMOVÝ se šátečky z listového těsta plněnými dušenými hruškami s mangem a pěnou z pražených ořechů na hnízdečku z rukoly s medovo-hořčicovým dresinkem
Král Sýrů KRÉMOVÝ vyjmeme asi 20 minut před servírováním z chladu a nakrájíme ho na pravidelné trojúhelníčky (na každý talíř stačí 30 g sýra). Rukolu lehce promícháme s medovo-hořčicovým dresinkem aihned podáváme na talíři spolu se sýrem a šátečky z listového těsta plněnými dušenými hruškami s mangem. Král Sýrů KRÉMOVÝ je jedinečný sám o sobě, ale díky této gurmánské kombinaci objevíte jeho ještě lepší a dokonalejší chuť!
Šátečky z listového těsta
4 porce
100 g listového těsta
75 g oloupaných hrušek bez jádřince
10-15 g cukru podle sladkosti hrušek a manga
50 g dužiny manga
100 ml vody
2 ks hřebíčku
1 ks skořice, špetka soli
Lžička citrónové šťávy, 1 plátek oloupaného zázvoru
1 lžíce drcených slunečnicových semínek
Na špičku nože soli, bílek na potření
Postup:
1. Hrušky nakrájíme na kostičky a mango rozmixujeme. V rendlíku svaříme vodu s cukrem, zázvorem, citrónovou šťávou a kořením, přidáme hrušky a dusíme doměkka, ale ne na kaši. Vyndáme koření, zázvor, lehce osolíme, přidáme mango a zvolna vaříme do zhoustnutí.
2. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na čtverce asi 6 x 6 cm, do středu každého dáme lžičku náplně a dva růžky čtverce přes ní zmáčkneme pevně k sobě. Hotové šátečky potřeme lehce rozšlehaným bílkem s vodou a posypeme drcenými slunečnicovými semínky se solí.
3. Hotové šátečky rozložíme na plech s pečícím papírem a v troubě nahřáté na 200°C je upečeme dozlatova.
Pražené ořechy
4 porce
25 g vyloupaných vlašských ořechů
5 g másla
2 jehličky rozmarýnu
50 g zakysané smetany
75 g smetany 30%
1/4 lžičky soli
Postup:
1. Ořechy pokrájíme na hrubo a zvolna je na másle opékáme dozlatova. Přilijeme polovinou smetany, osolíme, přidáme rozmarýn a asi 5 minut zvolna povaříme. Odstavíme a necháme zvolna vychladnout.
2. Potom ořechy rozmixujeme, smícháme se zakysanou smetanou a podle chuti přisolíme. Smetanu ušleháme a opatrně ji smícháme s ořechovou směsí.
Rukola s medovo-hořčicovým dresinkem
4 porce
50 g vyprané rukoly
15 g medu
10 g dijonské hořčice
10 g olivového oleje extra virgin
Špetka soli
Špetka drceného pepře
Postup:
V misce smícháme med s hořčicí a olejem, podle chuti osolíme a opepříme. Rukolu lehce promícháme dresinkem a ihned podáváme.