Výrobky z mléka z horských oblastí slovenského Liptova přináší na český trh stejnojmenná slovenská značka Liptov. Její sýry, sýrové speciality i bryndza jsou úzce spojeny s dlouholetou tradicí sýrařských mistrů liptovského regionu. A i to je důvod, proč v produktech této značky nenajdete žádné konzervační látky ani jiné umělé přísady. V těchto dnech se do popředí portfolia značky Liptov dostávají dva speciální produkty – bryndza a Pološtiepok na gril.
Bryndza má ve slovenské gastronomii dlouholetou historii a dodnes je považována za tradiční slovenský výrobek. „Slovenská bryndza“ je dokonce zapsána v registru tradičních chráněných produktů Evropské unie. Liptov připravuje tento ojedinělý hrudkový sýr z horského mléka, které dávají ovce a krávy pasoucí se pod Tatrami. Jsou to právě tyto pastviny, které dodávají slovenské bryndze její lahodnou chuť a vůni. Podíl ovčího mléka v bryndze je minimálně 50 %, čímž splňuje označení „slovenská bryndza“. Liptovské kopce pod Tatrami jsou pro tento účel ideální, rostou na nich bylinky, které mléku dodávají jedinečnou chuť, barvu a aroma.
„Bryndza není známá jen na slovenských talířích, do jídelníčku ji zařazuje každý, kdo se zajímá o zdravou výživu. Konzumace bryndzy pomáhá předcházet civilizačním chorobám, nepodporuje ukládání tuku, má protirakovinné účinky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu,“ říká Valérie Mihališinová, senior brand manager značky Liptov. K prověření autentičnosti a původu horského mléka, které se používá při výrobě bryndzy a ostatních sýrů, slovenská značka Liptov spustila pro slovenské a české spotřebitele online kampaň LIPTOVEČKA (www.liptovecka.sk).
Druhým výrobkem, který Liptov představuje na českém trhu, je pařený sýr vyrobený z horského mléka a soli a speciálně připravený na gril. Pološtiepok na gril, jako už zní z názvu výrobku, je určený ke zdravému grilování (zdravé grilování bez karcinogenů = ne na přímém ohni a při teplotě do 400°C). Stačí ho jen vyndat z obalu a položit na gril (doporučujeme použít grilovací plát a nepokládat ho na přímý oheň), nebo jen na pánvičku v kuchyni po celý rok. Sýr je uzený na pravém bukovém dřevě, které mu dodává lahodnou chuť a příjemnou pevnou konzistenci.
Valérie Mihališinová k tomu dodává: „Receptura Pološtiepku na gril je postavená na dlouholetých zkušenostech výroby pařených sýrů Liptov - parenic, korbáčků, oštiepků. Pološtiepok na gril je uzený na pravém bukovém dřevě a je speciálně připraven ke grilování. Složení sýru je čisté, bez jakýchkoliv přísad, najdete v něm jen kvalitní horské mléko, sůl a mlékárenské kultury. Věřím, že Liptov Pološtiepok na gril nebude letos chybět na žádné grilovačce.“
K sýrům je zdarma přibalena brusinková nebo švestková omáčka a tak je o dokonalou harmonii chuti postaráno už od samotného výrobce, značky Liptov. V balení najdete 4 kusy pološtiepku (4×60 g) spolu s omáčkou (50 g). Omáčky se ke grilovanému teplému sýru podávají studené, aby spotřebiteli přinesly dokonalý požitek. Balení odpovídá dvěma plnohodnotným porcím.
Na českém trhu je Pološtiepok na gril k dispozici v běžných prodejních sítích. Doporučená maloobchodní cena jednoho 240 g balení (+ 50g omáčka zadarmo) je 99,90 CZK.
Více informací o značce Liptov, stejně tak jako o novince Pološtiepok na gril spolu s bryndzovými recepty, najdete na www.nasliptov.sk a na FB profilu www.facebook.com/nasliptov.
Recepty – Liptov Bryndza
Na recepty je možné se podívat také na:
https://www.youtube.com/watch?v=jTdYA03jUUw&index=2&list=PLhvL1qNSoqCCMJG0ygYyd_EOCJ9T6XcZ5
První slovenský salát s Bryndzou Liptov
125 g Bryndza Liptov
100 g listového salátu mix
50 g mladých špenátových listů
6 ks ředkviček
1 ks jarní cibulky
1 hrst vlašských ořechů
1 ČL nasekané čerstvé pažitky
Na zálivku:
citrónovou šťávu z ½ citronu
2 PL olivového oleje
sůl a koření
Pracovní postup:
1. Listy salátu umyjeme a natrháme na menší kousky.
2. Ke směsi salátu přidáme nakrájené ředkvičky, jarní cibulku a pažitku.
3. Dochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, solí, kořením a promícháme.
4. Na závěr dochutíme svěží bryndzou Liptov z horského mléka a dozdobíme vlašskými ořechy.
Bryndzová pomazánka s mletou paprikou
Suroviny na 4-6 porcí:
125 g Bryndza Liptov
125 g másla
1 PL mleté sladké papriky
½ ks nadrobno nakrájené červené cibule
Pracovní postup:
Suroviny smícháme a necháme odstát v chladu 1-2 hodiny, aby se chutě spojily. Sendviče namažeme těsně před podáváním.
Recepty – Liptov Pološtiepok na gril
Na recepty je možné se podívat také na:
https://www.youtube.com/watch?v=JcK9NGTZn3Q&list=PLhvL1qNSoqCCMJG0ygYyd_EOCJ9T6XcZ5&index=4
Grilovaný Pološtiepok na chlebu se švestkovou omáčkou
Suroviny na 2 porce:
4 ks Liptov Pološtiepok na gril
4 ks ½ krajíce chleba
½ ks Česneku
Sůl, čerstvě mleté koření z mlýnku
35 g Olivového oleje
240 g Zeleniny na gril (brambory, paprika, červená cibule, rajče)
* Studená švestková omáčka
Postup:
Pološtiepok grilujte na rozehřáté pánvi, nebo v misce určené na grilování s přidáním kapky oleje. Sýr by měl být uprostřed co nejvíce prohřátý, aby se příjemně táhnul.
Na čerstvý nebo opečený krajíc chleba položíme grilovaný sýr. Vhodnou přílohou je grilovaná zelenina ochucená bylinkami a olivovým olejem. Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.
TIP: Pološtiepok na gril servírujte 2-3 minuty po grilování.
Aby se nám česnek dobře griloval, přeřízneme celou hlavičku po středu na polovinu. Chuťovku můžeme vylepšit posypáním opečené cibule, nebo můžeme chléb potřít česnekem a sýr okořenit čerstvým rozemletým kořením.
Pološtiepok na gril si můžete připravit během celého roku na:
- Pánvi
- Elektrickém grilu
- Grilu na tuhé palivo
Grilovaný Pološtiepok s opékanými bazalkovými bramborami a brusinkovou omáčkou
Suroviny na 2 porce:
4 ks Liptov Pološtiepok na gril
2 PL olej
1 PL máslo Liptov
Sůl, čerstvé mleté koření z mlýnku
240 g Zelenina na gril (červená cibule, cherry rajčata, brambory, paprika)
* Studená brusinková omáčka
Postup:
Pánev nebo grilovací desku rozehřejeme na 190°C a na malém množství oleje opečeme postupně z každé strany sýr 2-4 min, dokud se na něm nevytvoří hnědá kůrka a sýr se bude od středu příjemně táhnout.
Uvařené malé brambory ve slupce grilujeme s předpřipravenou, nakrájenou zeleninou, kterou si podle potřeby dochutíme. Podáváme s brusinkovou omáčkou.
TIP: Pološtiepok na gril servírujte 2-3 minuty po grilování.
Chuť zeleniny můžeme zjemnit přidáním nasekaných čerstvých bylinek a másla přímo po ugrilování.
Pološtiepok na gril si můžete připravit během celého roku na:
- Pánvi
- Elektrickém grilu
- Grilu na tuhé palivo