Nádherný dortík, úchvatný mix barevných salátů anebo návštěva v exkluzivní restauraci, chcete se pochlubit na Facebooku, anebo dokonce udělat z vlastní tvorby výtvarné dílo. Focení jídla je těžká disciplína, něco doženete výtvarným cítěním a někde budete potřebovat pomoc techniky. Profesionální fotograf Michal Tvrdík z Akademie focení Canonu sepsal pár tipů, jak pozvednout snímek klasického sacheru na umělecký kousek.
Foodstyling
Hrejte si s barvami – jedna výrazná bude stačit. Nevděčná je česká klasika, ale dá se jí pomoci. Svíčková je na fotce nejhezčí s terčíkem z brusinek, guláš zase s detailem z bylinek. A pokud nechcete zdůraznit veliké porce, foťte spíš drobné porce na velkém talíři. A poslední trik: vršte porci do výšky a nikdy nejděte za okraj talíře.
Čistota půl zdraví i dobré fotky
Drobky pryč! Čistý stůl i talíř je základ. Mistři foodstylingu přísahají na osvědčený trik: promíchejte jeden díl vody a jeden díl bílého octa, nastříkejte na talíř, poté otřete čistou utěrkou a vyleštěte. Ale pozor na blízké lesklé plochy – abyste neměli na fotce neměli i selfíčko na myčce nebo troubě.
Aby bílá bílá byla
Bílé talíře jsou v restauracích nejoblíbenější, bohužel na fotkách vypadají často fádně. Položte na ně příbor, ubrousek, posypte kořením. Určitě použijte korekci expozice, aby nádobí nechytlo šedý odstín. Abyste docílili nejlepších barev, nastavte si ideální vyvážení bílé – buď se spolehněte na automatiku, nebo zvolte konkrétní přednastavení dle teploty okolního světla. Vyšší modely umějí i ruční nastavení v Kelvinech. A když máte k dispozici ukládání do formátu RAW, zvolte RAW. Pak totiž barvy můžete přesně doladit v počítači na velkém monitoru.
Čas
Focení jídla sice není stres jako reportáž a nemusíte vystihnout ten nejlepší úhel jako u portrétu, ale přesto čas hraje roli. Horké jídlo vám zamlží objektiv, zmrzlina rychle taje, šlehačka postupně padá. V časopisech se spousta jídla fotí, až když jsou studená, kvůli barvám někde dokonce nejsou ani úplně hotová. Třeba pečené kuře vypadá nejlépe, když je upečené jen napůl a kůžička je opálená pistolí. To skutečně opečené je totiž scvrklé a maso se odtáhne od kostí. Ale klid, tak daleko to dojít nemusí, nefotíme přece na billboard.
Technika
Při focení jídla rozhodně využijete manuální nebo poloautomatický režim, pomůže, když si můžete hrát s clonou. Nastavte si proto fotoaparát na režim s prioritou clony (u Canonu AV) a nastavte co nejnižší číslo. Ostřete na nejzajímavější prvek jídla, díky malé hloubce ostrosti nebudou rušit ani objekty v okolí nebo za výlohou. Na výsledné fotce uvidíte nejvýrazněji právě dortík nebo malbu na kávě. Nefoťte moc zblízka, jídlo v širokém úhlu nevypadá dobře, udělejte krok nebo dva a „přitáhněte“ si ho. Právě tohle čarování odlišuje krásné fotky od těch obyčejných.
Budiž světlo
Pokud to jen trochu jde, foťte na přirozeném světle, venku před kavárnou nebo restaurací, koláč v létě na zahradě. Pokud to nejde a pokud na vás nikdo nebude zahlížet, pak si s sebou noste buď odraznou desku, anebo aspoň kus alobalu. Když už budete muset použít blesk, použijte odraz o strop nebo alespoň softbox pro měkké stíny.
Seshora nebo z boku?
Jsou jídla, která nejlépe odprezentujete ve dvou rozměrech – pizza, koláč i latte art vypadají krásně při pohledu shora. Ale pokud chcete ukázat vrstvy v hamburgeru nebo lasagních, rozhodně foťte ze strany. Na focení shůry je vhodné pořídit malý stativ – buď tripod nebo gorilu s tvarovatelnými rameny. Pak můžete fotit na delší expozici – a ani vám nebude vadit nedostatek světla v restauraci.
Klidně i na celou zeď
Mobil máte po kapsách a vždy po ruce, ale ty nejkrásnější fotky uděláte se skutečným fotoaparátem. A nebojte se, budou lepší i s automatickým režimem. „Výhodou zrcadlovek i bezzrcadlovek jsou větší snímače, které zajistí kvalitnější snímky i za horšího osvětlení. Se slušným objektivem budete mít na fotkách mnohem více drobných detailů.“I s nejlevnějším „tělem“ a „pevnou padesátkou“, dohromady za cca 13 000 Kč uděláte skvělé fotografie. „Díky větší optice jste schopni docílit rozostřeného pozadí přirozeně optickou cestou – žádné softwarově nedokonale rozostřené pozadí např. mezi pramínky vlasů.“
Trocha akce
Ty nejlepší fotky vznikají z akce – zkuste poprosit kolegu, aby podržel lžičku, (naoko) krájel maso nebo naléval polévku. Lidský element ve fotce vtáhne diváka do děje, a i obyčejný vývar získá jiný náboj.
Pokud byste měli záem se zdokonalit, navštivte kurzy Akademie focení ! Vybírat můžete na www.akademiefoceni.cz. Přinášíme také několik receptů, které jsme sami vyzkoušeli a můžeme jen a jen doporučit. Tvořili jsme knedlíčky, závitky i fotky a se dařily jedna radost! Přesvědčte se!
Asijské omáčky
Sticky Glaze Sambal majonéza
200 ml rýžové víno 300 ml majonéza kewpie
100 ml hoisin 150 ml sambal manis
50 ml ústřicová omáčka 100 ml goma dresink
100 ml sweet chilli Všechny ingredience smícháme a důkladně
100 ml light soya rozmícháme. Opatrně se sambalem, je pikantní
100 ml med dá se ručně odměřit na méně.
100 ml voda
½ čajové lžičky koření pěti vůní
Všechny ingredience smícháme v rendlíku a svaříme do požadované hustoty max 30´
120 ml light soya
40 ml rýžové víno
100 ml černý ocet
60 ml chilli olej
40 ml sezamový olej
2 lžíce třtinový cukr
½ lžičky pepře
Všechny ingredience odměřit do mixéru a 120 vteřin zprocesovat
Knedlíčky – Dim Sum – Siu Mai – Kanom Jeeb – Gyoza
používáme těsto na knedlíčky značky Gyoza Wrappers nebo Happy Belly vždy mražené po 300 g. Výroba knedlíčku – na ruku si dáme těsto dokola ho potřeme vodou, naplníme a vytvarujeme.
600 g mletá krkovice
25 g koriandr
50 g citrónová tráva
12 g česnek
sůl, pepř
Směs ručně prohněteme v míse se všemi ingrediencemi, koriandr i citrónovou trávu nasekáme na drobno do směsi.
Hovězí směs
600 g mletý hovězí krk/žebro
25 g koriandr
50 g citrónová tráva
12 g česnek
sůl, pepř
popř. domácí zelená kari pasta 80g-100g
Směs ručně prohněteme v míse, koriandr i citrónovou trávu nasekáme na drobno do směsi. V případě použití kari pasty ubereme česnek a pepř na půlku
100 g shitake/ hlívá ústř.
200 g pekingské zelí
100 g mrkev
100 g jarní cibule
12 g česnek
sůl, pepř
Veškeré ingredience nakrájíme na jemno a orestujeme na pánvi na lžíci oleje. Po pěti minutách restování přidáme sůl, pepř a česnek. Směs restujeme dokud se nespojí v případě pomoci můžeme využít vejce.
Letní závitky
250 g krevety, hovězí, kachní prsa, tofu
150 g mango
150 g rýžových nudlí
100 g bylinek /máta, koriandr, bazalka/
150 g mrkve julliene
150 g avokádo
100 g sojové výhonky
50 g arašídy
10 ks rýžový papír
Nejprve si očistěte a nakrájejte zeleninu na hranolky, otrhejte bylinky, mango a avokádo na měsíčky.
Rýžový papír si namočíme v misce s vodou a necháme okapat. Položíme na pracovní plochu a skládáme měkké ingredience jako peřinku nato tvrdší a na závěr všechny bylinky. Závitek poté pevně stlačíme a rolujeme jako roládu, sushi. Krájíme na 4-6 ks dle pevnosti.