ijournal.cz

Dva jihočeské sýry mají evropskou známku kvality již pět let

red Zdroj: oznaceni-eu.cz, Madeta 14.4.2015 Gastronomie
V roce 2010 se na seznam chráněných označení Evropské unie dostaly dva výrobky – Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva. „Logo Chráněné zeměpisné označení, které jsme získali pro naše sýry Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva před pěti lety, je na jejich obalech umístěno od února 2011. Je nejen nepochybnou ochranou obou sýrů, ale navíc také potvrzením jejich výjimečnosti. O tom svědčí i skutečnost, že právo používat tuto značku získalo v České republice včetně našich dvou sýrů pouze třiadvacet výrobků. Přestože v tuzemském potravinářském průmyslu existuje poměrně velká řada jiných značek kvality a původu, což není pro orientaci zákazníků vždy nejjednodušší, je logo Chráněné zeměpisné označení potvrzením kvality obou sýrů i zárukou jejich autentičnosti. Kladný vliv se odráží také ve stále větším zájmu českých spotřebitelů o původní tuzemské, kvalitní a poctivé výrobky, k nimž tradiční sýry Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva právem náleží,“ uvádí Jan Teplý, ředitel obchodu, marketingu a nákupu Madeta a. s.

CHOPCHZOZTS







„Obliba těchto plísňových sýrů nebyla zpočátku výroby začátkem 50. let minulého století příliš vysoká a více než dvě třetiny produkce tehdy putovaly do Velké Británie. Časy se ale mění a obliba Jihočeské nivy a Jihočeské Zlaté nivy stále stoupá,“
doplňuje Jan Teplý.

Společnost Madeta, která je výrobcem nejen výše uvedených dvou sýrů s evropským označením, je největším výrobcem sýrů s modrou plísní v České republice. Českokrumlovský závod denně vyrobí až 15 tun sýrů Jihočeská niva, Jihočeská Zlatá niva, ale také Niva Premium nebo Caesar Bleu.

                                                                      Jihočeská niva

Jihočeská_niva_(2)Tradiční pochoutka z Madety Český Krumlov, Jihočeská niva s 50 % tuku v sušině, získala své jméno podle šumavských luk. Vyrábí se od začátku 50. let minulého století. V současné době už lahodný sýr s modrozelenou plísní nezraje ve skalních štolách, ale v moderních nadzemních sklepích, nadále však platí, že Madeta Český Krumlov vyrábí prakticky největší množství tohoto sýra v republice. Výroba Jihočeské nivy, plísňového sýru typu rokfóru, trvá i se zráním jeden měsíc. Nezaměnitelnou chuť jí dodává kultura Penicillium rocqueforti, kterou si sýraři pěstují ve firemní laboratoři a postup si bedlivě střeží. Ročně putuje na pulty obchodů a stoly labužníků na tři tisíce tun Jihočeské nivy a na její kvalitu dohlížejí nejen samotní mistři sýraři, ale i pracovníci laboratoře. O kvalitě, ale také o jedinečnosti Jihočeské nivy, svědčí Chráněné zeměpisné označení EU.
Doporučená MOC: Jihočeská niva 110g – 32,90 Kč, Jihočeská niva 220g – 49,90 Kč



                                                                         Jihočeská Zlatá niva

Jihočeská_Zlatá_niva_(2)
Sýr s modrou plísní uvnitř, jenž díky ušlechtilé plísni Penicillium rocqueforti vyniká slanou a pikantní chutí, zraje v moderních sklepích při stálé teplotě a vlhkosti a při jeho výrobě je důležitá i ruční práce. Každý bochník této lahůdky leží před uložením ke zrání dva dny v lázních se solným roztokem, ale pak jej pracovníci Madety Český Krumlov musejí vzít do rukou, když jej ještě ručně solí. Pro zabezpečení přístupu kyslíku potřebného pro růst plísně musí být do každého bochníku strojově aplikované vpichy. Jihočeská Zlatá niva nesoucí Chráněné zeměpisné označení EU a označení Regionální potravina Jihočeského kraje 2010 zraje minimálně šest až osm týdnů a obsahuje 60 % tuku v sušině. Díky vyššímu obsahu tuku v sušině je jemnější a roztíratelnější než Jihočeská niva.
Doporučená MOC: Jihočeská Zlatá niva 110g – 36,90 Kč

Více informací na www.oznaceni-eu.cz

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: oznaceni-eu.cz, Madeta