Až 8 000 profesionálů z oboru gastronomie se letos 4. až 6. května setká ve velkorysém prostoru pražského O2 universa na unikátní akci MAKRO CZECH GASTRO FEST, v rámci kterého proběhne také národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Jedinečný festival toho nejlepšího, co může české pohostinství nabídnout, uspořádá velkoobchod makro ČR v partnerství s Českým gastronomickým institutem jako součást oslav 25 let od svého vstupu na tuzemský trh.
„S podnikateli ze segmentu HoReCa nás pojí čtvrt století úspěšného a vzájemně přínosného partnerství. Gastronomie je důležitou součástí kultury, sounáležitosti a pospolitosti každé země. Přispívá k zaměstnanosti, cestovnímu ruchu, veřejnému zdraví a spokojenosti lidí. Rádi bychom nejen touto formou poděkovali celému sektoru za dlouhé roky poctivé práce a dodali jim novou inspiraci,“ říká ředitel prodeje a provozu makro ČR Jiří Nehasil.
MAKRO CZECH GASTRO FEST bude největší akcí svého druhu, která se kdy v České republice konala. Uskuteční se ve dnech 4. až 6. května 2023 v pražském O2 universu. Během tří dnů získá pestrá škála návštěvníků – od majitelů restaurací, šéfkuchařů, dodavatelů až po zástupce profesních sdružení a gastronomii podporujících institucí – mnoho praktických informací a tipů, ochutnají skvělé jídlo a pití a budou svědky kuchařské soutěže a množství různých show. Čtyři velkorysá patra plná programu nabídnou rovněž prostor pro vzájemné sdílení zkušeností, nápadů, ochutnávek a networking. Zatímco úvodní dva dny festivalu budou vyhrazeny zejména profesionálům z oblasti gastronomie, v závěrečném dni si na své přijde také široká veřejnost. Kromě ochutnávek nových jídel, pop-up restaurací, fresh marketu či ukázek párování jídla s pitím se lidé budou moci dozvědět, co mohou od restaurací jako zákazníci čekat. Více informací o akci samotné, včetně těch, kde je možné zakoupit vstupenky, je k dispozici na www.makroczechgastrofest.cz.
„Společně s makro chceme ukazovat cestu. V současné době, kdy řada lidí v obavách z hospodářské situace začíná šetřit a omezuje návštěvy restaurací, půjde o oboustranně cenná setkání. Majitelům podniků chceme ukázat, jak být dlouhodobě úspěšní, dozvědí se, co nyní hosty nejvíce láká a čím je mohou oslovit,“ popisuje zakladatel Českého gastronomického institutu Luboš Kastner.
První den festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST se v O2 universu uskuteční rovněž kongres nazvaný Česká brambora v gastronomii, jehož cílem je vrátit slávu tradiční české plodině – bramboře. Během kongresu se originálním a zajímavým způsobem propojí svět pěstitelů a odborníků se světem gastronomie a kuchařů. Uspořádání tohoto kongresu je součástí inciativy makro ČR nazvané ČESKÉ POLE, jejímž cílem je dlouhodobě podporovat tradiční tuzemské plodiny a vracet je do gastronomie.
„MAKRO CZECH GASTRO FEST bude jak oslavou toho, co se již v českém gastro segmentu povedlo, tak inspirací pro skvělou budoucnost, která ho jistě čeká. Rádi bychom s našimi partnery z HoReCa začali psát novou kapitolu české gastronomie, která si zaslouží být uznávaná a vyhledávaná. Z české gastronomie by měli prosperovat všichni. Společně s ČGI chceme tuto vizi uvést do reality,“ říká Jiří Nehasil.
V rámci MAKRO CZECH GASTRO FEST proběhne také národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or, která se po letech opět vrací do České republiky. Licenci k jejímu uspořádání získal Český gastronomický institut a makro ČR je hrdým generálním partnerem. „Jde o nejprestižnější, ale také nejnáročnější kuchařskou soutěž na světě. Pokud máte rádi jídlo a baví vás gastronomie, tak na začátku května nemůžete v O2 universu chybět!“ zve Filip Sajler, zakladatel ČGI a generální sekretář Bocuse d’Or Czech.