Luštěniny jsou chutné a zvládnete s nimi snadno a rychle připravit mnoho chutných pokrmů. Jeden typ luštěnin však vyniká nad ostatními. Není třeba jej namáčet a nenadýmá. Je to čočka červená. Může být celá nebo také půlená. Z každé z nich vykouzlíte hned několik chutných pokrmů.
Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold: „Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožnují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy, a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.“
Čočka červená půlená 450 g
Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Patří k novějším luštěninám na českém trhu, brzy si ale získala stabilní místo v regále. Známe je především v indické nebo orientální kuchyni. Absence slupky zaručuje lehkou stravitelnost. Je vhodná i pro malé děti nebo nastávající maminky. Je velmi rychle uvařená. Před vařením se nenamáčí.
Použití: pomazánky, polévky, zahuštění polévek, zdravé zahuštění dalších jídel (guláše), karbanátky
Doporučená cena: cca 31,90 Kč
Čočka červená celá 500 g
Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Je velmi rychle uvařená. Před vařením se nenamáčí.
Použití: polévky, saláty, karbanátky
Doporučená cena: cca 37,90 Kč
Recepty MENU GOLD
Polévka z červené čočky a drcených rajčat
4 porce
Ingredience:
80 g červené čočky půlené Menu Gold, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržele, 40 g řapíkatého celeru, olivový olej, 200 g drcených rajčat, 1 stroužek česneku, provensálské koření, 1 lžička cukru, sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.
Druhou variantu polévky z červené čočky MENU GOLD připravil
Petr Svoreň, executive chef hotelu Passage a gastronomický mentor
Polévka z červené čočky a batátu
4 porce
čas přípravy: 40minut
Ingredience:
130 g červené čočky celé Menu Gold
2 střední batáty
3 velké mrkve
1 stonek tymiány
3 stroužky česneku
20 g čerstvého zázvoru
0,5 dcl olivového oleje
sůl, pepř
čerstvá petrželka
120 g zakysané smetany
Postup:
Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě čočky orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile nám polévka zavaří, přidáme červenou čočku. Vše vaříme do změknutí (cca 20 minut). Během varu odebíráme pěnu, která se nám může vytvořit na povrchu polévky. Jakmile je polévka uvařená, odebereme polovinu polévky do mixeru. Rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Při expedici přidáme do talíře zakysanou smetanu, ta nám polévku krásně doladí