ijournal.cz

Červená čočka – luštěnina, která nenadýmá, je uvařená raz dva

red Zdroj: Menu Gold 25.4.2021 Gastronomie

Luštěniny jsou chutné a zvládnete s nimi snadno a rychle připravit mnoho chutných pokrmů. Jeden typ luštěnin však vyniká nad ostatními. Není třeba jej namáčet a nenadýmá. Je to čočka červená. Může být celá nebo také půlená. Z každé z nich vykouzlíte hned několik chutných pokrmů.

 

Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold: „Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožnují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy, a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.“

 

MENU_GOLD_cervena_cocka_pulena_450_g_31,90_KcČočka červená půlená 450 g

Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Patří k novějším luštěninám na českém trhu, brzy si ale získala stabilní místo v regále. Známe je především v indické nebo orientální kuchyni. Absence slupky zaručuje lehkou stravitelnost. Je vhodná i pro malé děti nebo nastávající maminky. Je velmi rychle uvařená. Před vařením se nenamáčí. 

Použití: pomazánky, polévky, zahuštění polévek, zdravé zahuštění dalších jídel (guláše), karbanátky 

Doporučená cena: cca 31,90 Kč

 MENU_GOLD_cervena_cocka_cela_500_g_37,90_Kc

Čočka červená celá 500 g

Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Je velmi rychle uvařená. Před vařením se nenamáčí.

Použití: polévky, saláty, karbanátky

Doporučená cena: cca 37,90 Kč

 




                                             Recepty MENU GOLD


Polévka z červené čočky a drcených rajčat
4 porceMENU_GOLD_Polevka_z_cervene_cocky

 

Ingredience:

80 g červené čočky půlené Menu Gold, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržele, 40 g řapíkatého celeru, olivový olej, 200 g drcených rajčat, 1 stroužek česneku, provensálské koření, 1 lžička cukru, sůl

 

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

 

Druhou variantu polévky z červené čočky MENU GOLD připravil

Petr Svoreň, executive chef hotelu Passage a gastronomický mentor

 

Polévka z červené čočky a batátu
4 porce
čas přípravy: 40minut

 

Ingredience:Jídlo téma luštěniny. Hotel v centru Brna. Šéfkuchař Patr Svoreń.

130 g červené čočky celé Menu Gold

2 střední batáty

3 velké mrkve

1 stonek tymiány

3 stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

0,5 dcl olivového oleje

sůl, pepř

čerstvá petrželka

120 g zakysané smetany

 

Postup:

Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě čočky orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile nám polévka zavaří, přidáme červenou čočku. Vše vaříme do změknutí (cca 20 minut). Během varu odebíráme pěnu, která se nám může vytvořit na povrchu polévky. Jakmile je polévka uvařená, odebereme polovinu polévky do mixeru. Rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Při expedici přidáme do talíře zakysanou smetanu, ta nám polévku krásně doladí

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Menu Gold