Luštěniny patří mezi potraviny, které by se v našem jídelníčku měly objevovat několikrát týdně. Bohužel na talířích Čechů jsou k vidění spíše zřídka, a to je škoda! Jestli jste ještě nenašli čočku, která by vám zachutnala, pak vyzkoušejte černou perlu mezi luštěninami – belugu.
Jestli se dá o nějaké luštěnině říct, že je luxusní, tak je to právě beluga. Má drobná zrnka a najde využití v receptech rozličných konzistencí. Na skus vyniká v salátech i jako příloha, povaříte ji o chvilku déle a vytvoříte z ní chutnou pomazánku.
Nejíte luštěniny, protože vás nadýmají? Tohle přidejte a je po problému!
Mezi časté důvody, proč lidé nechtějí jíst luštěniny, patří nepříjemný efekt, který jejich konzumaci provází – nadýmání a plynatost. U typů luštěnin, které se namáčejí, můžete několikrát vyměnit vodu a důkladně je propláchnout. U všech ale můžete čarovat s bylinkami a kořením, které nejenže zmírní nadýmání, ale obohatí připravovaný pokrm o další chuťový vjem. Tady je jen malý výčet z nich:
Kurkuma – zářivě žluté koření vyniká protizánětlivými vlastnostmi a je známo podporou trávení. Můžete jej přidat prakticky do každého pokrmu.
Saturejka – její jemně nahořklá chuť skvěle vyniká ve směsích z mletého masa. Přidává se do luštěninových pokrmů i k nadýmavé zelenině.
Fenykl – má velmi specifickou chuť. Odvar z fenyklu se dává i velmi malým dětem proti nadýmání. Čerstvý fenykl vynikne v čočkovém salátu, semínka zase můžete přidat do polévky.
Petržel – čerstvou zelenou petrželku nasekejte na chleba s luštěninovou pomazánkou, přidejte do již uvařené polévky nebo i do čočkového salátu. Má svěží chuť a působí proti nadýmání.
Čočka beluga
Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i svoje jméno. Navíc je to luštěnina luxusní, má jemnou oříškovou chuť a perfektní nutriční profil. Černá čočka patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Nenamáčí se, po uvaření zachovává tvar a černou barvu, výborně se hodí do salátů, k rybě a do pomazánek.Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku.
MENU GOLD Čočka beluga, 500 g, dop. cena cca 49,90
Recepty MENU GOLD
Pomazánka z čočky beluga
40 g čočky beluga Menu Gold
100 g tvarohu
4 cl smetany 31%
40 g mrkve
sůl, pepř mletý, česnek
Postup:
Čočku beluga uvaříme podle návodu na obalu a vychladíme. Tvaroh společně se smetanou vyšleháme. Přidáme uvařenou a pomletou čočku beluga. Promícháme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek. Vše vymícháme, osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem, případně dozdobíme zeleninou.
Čočka beluga se zakysanou smetanou, pošírované vejce, nudličky pražené anglické slaniny a smažená cibulka
Pro čtyři lidi, čas přípravy: 60 minut
250 g čočky beluga Menu Gold
4 vejce
150 g zakysané smetany
200 g anglické slaniny
2 cibule
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 dcl olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Čočku si namočíme na 20 minut, slejeme vodu a dáme vařit společně s bobkovým listem a novým kořením na cca 15-20 minut. Čočku si scedíme, vyndáme bobkový list a nové koření, ale vývar necháme stranou. Na rozehřátém oleji orestujeme očištěnou a nakrájenou cibulku, zalejeme části vývaru z čočky, probubláme a přidáme čočku. Dochutíme solí a pepřem. Pak vmícháme zakysanou smetanu. Pokud je směs příliš suchá, přidáme ještě trošku vývaru.
Anglickou slaninu si nakrájíme na tenké nudličky a před podáváním orestujeme na pánvičce.
Pošírované vejce: Do hrnce nalejeme vodu a dáme na plamen, když se odspodu hrnce začnou odloupávat první bublinky, přilijeme ocet a čekáme na další bublinky. Až se objeví, lžíci vytvoříme vír a do něj vlijeme vejce (nejlépe z naběračky). Když se vejce ve víru obalí bílkem, tak ho na mírném plameni ještě chvíli, zhruba 3 minuty, necháme povařit. Pak opatrně vyndáme děrovanou naběračkou.