“Já jsem objevil thajskou kuchyni, když jsme byli na dovolené na Phuketu. Je to asi tři roky a já musím říct, že to byla láska na první pohled nebo první ochutnání. Mně se strašně líbí jak je to jednoduchý, jak je to čerstvý, rychle uvařený a musím říct, že já pro to mám velkou slabost“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Šéfkuchaři společně s Shahafem Shabtayem, šéfkuchařem SaSaZu udělali rolku. “Věděl jsem, že ten papír funguje jako guma, takže jsem se nebál. Tyhle věci jsou o takových rutinních pohybech, kdy to člověk opravdu natrénuje. Shahaf moje dílo naštěstí nehodnotil! Ale to by se člověk naučil. Chodíme sem jednou do měsíce si tu chuť trošku kalibrovat. Já jsem hrozně rád, že Praha je místo, kde můžete jíst jakoukoliv kuchyň ve vysoký kvalitě a na co máte chuť, a tak jdete, ” dodává Zdeněk.
Na degustaci se objevila také Petra Paroubková, “Já jsem z jihu Slovenska a my máme rádi ostrá jídla, ale to pravé thajské je asi hodně ostré, takže se to asi musí uzpůsobit evropským chutím.” Na degustaci dále zavítaly herečky Markéta Hrubešová a Sandra Nováková, obě s příteli a modelka Jitka Válková nebo moderátorka Petra Svoboda s kolegyní rosničkou Kateřinou Němcovou. SaSaZu akci s chutí moderoval Leoš Mareš.
Degustace byla zároveň i oslavou Bib Gourmand od Michelina, kterou SaSaZu oslavovalo společně s dalšími šéfkuchaři. Kromě Zdeňka Pohlreicha z Divinis to byli Petr Vlk z Na Kopci, Paul Day ze Sansho a Jiří Král z Aureole.
Thajská kuchyně je jako orchestr. Nezáleží, co hraje jednotlivý nástroj, ale jaká je finální souhra. Je o celkové harmonii použitých chutí, při čemž thajská kuchyně využívá vždy minimálně tři ze základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, hořkou nebo pálivou. To poslední, co bychom mohli o thajské kuchyni říct, je, že je jednoduchá. Naopak. Jídlo je zde pečlivě připravovanou událostí, o níž se ví, že může mít i zdraví prospěšné účinky. Důraz je kladen na použití silně aromatických komponentů, kterými jsou: citronela, bazalka, koriandr, kafírové listy, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko a fermentovaná rybí omáčka.
V Thajsku je jídlo společenskou událostí, české způsoby stravování jsou pro většinu Thajců nepochopitelné. Platí tu jedno krásné úsloví: „Ty chceš jíst sám? Jsi blázen. Ty chceš spát sám? Jsi nemocný…“ Nůž se nepoužívá, protože jídlo je posekané na drobné kousky a především – nůž je symbolem agrese. Nepostradatelnou výbavou jsou jídelní hůlky a jídla se podávají najednou. Všichni tak jí společně z misek nebo talířků.
Při vstupu do SaSaZu vás uvítají známým pozdravem savat dý (khrab/khá). Byť je nové menu šéfkuchaře SaSaZu Shahafa Shabtaye inspirované Thajskem, převedl jej do jeho vlastní fantazie.
Vystřídala se zde už kuchyně barmská, filipínská, singapurská, vietnamská a kambodžská. A každý rok je inspirovaný jinou asijskou zemí, s jejíž kuchyní se tak máte možnost seznámit. Restaurace SaSaZu přináší to nejlepšího z daleké Asie.
Na jaká nová jídla se můžete v SaSazu těšit? Nechte se nalákat na
Duck won–ton/Kachní won-ton
Thai corn, basil, palm, turmeric, galangal/thajská kukuřice, palma, kurkuma, galangal
Wottie beef filet/hovězí filet Wottie
Madagascar spices, Osaka curry, avocado, agadashi mushroom/madagaskarské koření, ósacké curry, avokádo, houba agadashi
Crazy octopus /chobotnice
Roukett, dan-dan step 2, unagi
Salmon sashimi
Thai jasmin chicken roll
a nové drinky:
Qua Tao – Gin, Gnad, Marnier, jablko, limetka, tonik
Lemongrass Shandy – Singha pivo, sprite, citronová tráva, med
Dua-Zou – Rum, Grand Marnier, zázvorové pivo, jahody, ananas