Zažívání podpoří hořké bylinky
Jako v mnoha dalších oblastech, i při péči o správné trávení se velmi dobře uplatní bylinky, například ty hořké. Některé jsou v této souvislosti proslulé. Patří k nim fenykl, který si možná budete pamatovat z dětství, když vám z něj maminka vařila čaj pro spokojené bříško. Mezi další oblíbené stálice patří smetanka lékařská, heřmánek a zázvor. V posledních letech roste zájem i o kurkumu. Pozornost je této rostlině věnována právem, neboť vyniká rozsahem pozitivních účinků na tělo. Kromě normálního trávení a činnosti jater podporuje i správnou činnost dýchacího a kardiovaskulárního systému. Z méně známých bylinek má na zdravé trávení vliv například vachta trojlistá, artyčok nebo hořec. Všechny tyto bylinky spolu s výtažky z plodu kardamomu, nati řebříčku a kůry pomerančovníku hořkého si můžete dopřát v tekutém doplňku stravy Salus Floradix Gallexier®. Nahořklou chuť bylin v něm zjemňuje fruktózový sirup, a tak se přípravek může stát vaším oblíbeným aperitivem nejen pro letní dny.
Doplněk stravy Salus Floradix Gallexier® lze zakoupit v lékárnách, drogeriích dm a ve vybraných prodejnách se zdravou výživou. K dostání je i na e-shopu www.liftea.cz. Doporučená maloobchodní cena balení 250 ml je 319 Kč. Více informací o něm najdete na www.floradix-zelezo.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou
a vyváženou stravu.
Letní inspirace bylinkářky Hany Jánské
Bylinky se skvěle hodí jak do nápojů, tak i dipů či salátů, které jsou pro léto jako stvořené. O recepty se s námi podělila Hana Jánská, který se pěstováním bylinek zabývá.
Česneková (grill) party
Oblíbená stálice nemůže mezi našimi letními tipy chybět. Česnek vyladí chuť marinády i dipu, které oceníte třeba právě při grilování.
Bylinková marináda s česnekem a chilli papričkou
Na marinádu budete potřebovat několik větviček rozmarýnu, šalvěje, bazalky, tymiánu a oregana. Dobře je omyjete a nakrájejte nadrobno, stejně jako 2 stroužky česneku a 1 chilli papričku. Osolte, opepřete a promíchejte s 20 lžícemi kvalitního oleje – hodí se například slunečnicový. Tato spíše jemná marináda vystačí zhruba na 8 porcí masa.
Pikantní dip s česnekem a kajenským pepřem
K zelenině, ale i grilovanému masu uplatníte rovněž lehce pikantní dip. Snadno ho připravíte z hrsti dobře omyté česnekové pažitky, jarní cibulky s natí a 2 až 3 nadrobno nakrájených stroužků česneku. Přidáte už jen zakysanou smetanu a dochutíte solí, pepřem a citronovou šťávou. Milovníci ostřejších chutí mohou do směsi přimíchat ještě špetku kajenského pepře.
Netradiční salátová zálivka s česnekem a nivou
Milujete saláty, ale někdy prostě máte chuť si zeleninovou „lehkost“ vyvážit trochu výraznější zálivkou? Pak pro vás máme tip s jednoduchým postupem na přípravu! Našlehejte 2 lžíce kvalitního oleje, hodí se olivový, ale úplně skvělý je kvalitní lněný olej, se dvěma lžícemi citronové šťávy a přilijte 180 ml smetany ke šlehání. Přidejte nastrouhaný česnek (1 až 2 stroužky) a nivu (asi 100 g). K dokonalosti zálivku dotáhněte trochou najemno nasekané česnekové pažitky a špetkou pepře. Zálivka se nejlépe hodí k jednoduchým salátům, například kombinaci listového salátu, rukoly a snítky bazalky, k nimž přidáte rajčata či případně i vařená vejce.
A proč právě česnek? „Nejenže dodá jídlu specifickou chuť, ale také blahodárně působí na naše tělo. Podporuje například správnou činnost srdce a jater, udržení zdravé hladiny cholesterolu i přirozenou obranyschopnost organismu,“ vysvětluje bylinkářka Hana Jánská.
|
Osvěžující nápoj s marmeládou a mátovým čajem
Když si chcete v parných letních dnech zpestřit svůj pitný režim a potěšit chuťové pohárky, vyzkoušejte lahodný nápoj, který máte připravený za chvilku. Nejprve si připravte mátový čaj, a to z 1 lžičky sušené máty nebo 2 lžiček máty čerstvé. Bylinku zalijte 150 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Do vyšší skleničky zatím dejte 1 až 2 lžičky rybízové marmelády a sklenku až po horní okraj zaplňte kostkami ledu.
Poté přes sítko zalijte čerstvým mátovým čajem a dozdobte snítkou máty a hroznem červeného rybízu.
„Čaj z máty peprné se skvěle hodí nejen k osvěžení během dne, ale také po těžších jídlech. Přispívá totiž ke správné činnosti trávicí soustavy. Příznivě působí i na přirozenou obranyschopnost našeho organismu a také na dýchací systém. Mátě jsou připisovány také relaxační účinky,“ říká Hana Jánská.
|