Mezi dnešní dětskou populací přibývá stále více dětí s nadváhou. Řešením je nejen dostatek pohybu spojený s nižším příjmem energie, ale zároveň i konzumace mléka a mléčných výrobků, což nám potvrzuje řada studií.
V časopisu “Obesity Research” (USA) byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku[1],
„Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.
Jaké mléčné výrobky jsou tedy pro děti vhodné?
KONZUMNÍ MLÉKA
- Velmi široký sortiment z pohledu typu tepelného ošetření, z pohledu tučnosti, z pohledu balení
- Všechny druhy jsou jednoznačně vhodné pro děti
- Žádné obavy ani z plnotučného mléka u zdravých dětí – potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků
- V sortimentu také:
- mléka fortifikovaná (obohacená) vitaminem D, nebo vápníkem
- mléka ochucená: Ta obsahují mimo vitamínů a minerálů obsažených v mléce navíc, např. řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (fruktózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí.
- mléka delaktózovaná – určená pro osoby trpící laktózovou intolerancí
- Pro děti se u konzumního mléka jedná o nepostradatelný zdroj zejména bílkovin a vápníku
JOGURTY A ZAKYSANÉ VÝROBKY
- Velmi široký sortiment z pohledu tučnosti, ochucení, konzistence, balení
- Velmi snadno stravitelné, protože je zde již rozložena laktóza a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt
- Opět z pohledu tučnosti je zbytečné nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky – v dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné – s obsahem 2 – 5 % tuku
- Pro děti, které nemají problém s váhou, můžeme bez obav pro zpestření jídelníčku zařadit i smetanové jogurty
- Velmi vhodné jsou zakysané výrobky s probiotickou kulturou, která se dokáže implementovat v zažívacím traktu a příznivě a dlouhodobě působit ve prospěch zdravé střevní mikroflóry vytvářením ochranných látek antibiotické povahy = tak zvané funkční potraviny
- S konzumací jogurtů můžeme začít již ve velmi útlém věku dětí
- Ideální stav: 1 jogurt denně[2], [3]!!!
SÝRY A TVAROHY
- Velmi vhodným pokrmem pro děti jsou čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jako výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku (až 5-8 x více nežli v mléce)
- Ideální též polotvrdé a tvrdé sýry v nižším stupni zralosti a přírodní, neochucené – ideální s obsahem tuku 30 – 45 % v sušině
- Do jídelníčku dětí ale nezařazovat plísňové sýry, sýry s mazem a silně pikantní a ochucené sýry a též slané sýry – takovéto speciality konzumovat až ve vyšším věku
- Nebát se tavených sýrů – naše výrobky jsou vždy vyrobené z nejlepších surovin a mají i přes přítomnost tavicích solí vysokou výživovou hodnotu a jsou rovněž zdrojem vápníku
- V sortimentu jsou i výrobky s nižším obsahem soli, výrobky fortifikované vitamínem D, tavené sýry s přídavkem vápníku, ječných perliček, sýry se sníženým obsahem laktózy nebo zcela laktózy prosté
SMETANOVÉ A TVAROHOVÉ KRÉMY, DEZERTY
- Jednoznačně ano, protože tyto výrobky byly vyvinuty zejména pro dětského zákazníka
- Není potřeba se bát ani vysokého obsahu tuku, ani případného oslazení cukrem, protože děti potřebují pro svůj vývoj energii i tuky
- Smetanové krémy mají obvykle 30 – 42 % sušiny, z čehož připadá 15 % na cukr a až 17 % na tuk
- U tvarohových krémů a pomazánek se používá k ochucení rovněž celá řada sladkých i slaných komponent, tedy ovoce, kakao, zelenina
- Případné našlehání výrobku způsobuje „zasycení“ i při menší porci
- Často jsou používány i probiotické kultury, popř. se z výživových důvodů přidává rozpustná vláknina inulín apod.
MÁSLO A MLÉČNÉ POMAZÁNKY
- Také mléčný tuk má svůj význam ve výživě dětí
- V případě másla se jedná o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk
- Navíc se jedná o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitaminu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku.
- Přiměřená konzumace másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Konzumaci másla by měly pouze omezit děti s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi.
- Ideální pomazánku pro děti představuje rovněž „Tradiční pomazánkové“, dnes v celé řadě ochucení, včetně sladkých variant[4].
Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.
[1] Melanson E, et al. Effect of low- and high-calcium dairy based diets on macronutrient oxidation in humans. Obesity Research. 2005; 13(12): 2102-2112
[2]Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o výrobě potravin; KEY Publishing (2009), kap. 4.6
[3]Kopáček, J.: Jak se orientovat v kvalitě mléka a mléčných výrobků, SČS (2014), v tisku
[4]Vodrážka, Z. Biochemie. Praha: Academia, 1996 – dotisk 1999, ISBN 80-200-0600-1